Спящата върху айсберг бяла мечка топи сърца

Ледено легло, 2023 © Nima Sarikhani/Natural History Museum

Nima Sarikhani е много упорит човек. След тридневно неуспешно търсене на бели мечки в гъстата мъгла на норвежкия архипелаг Свалбард, британският любител фотограф най-накрая засича два мъжки екземпляра и ги наблюдава в продължение на осем часа.

Малко преди полунощ, по-младият от полярните сладури се покатерва върху малък айсберг и си издълбава легло, преди да се унесе в сън. Последното звучи като инсценировка, но всъщност е съвсем истинска история от дивата природа, която Sarikhani успява да запечата от борда на своя изследователски кораб.

Именно с този кадър британецът влиза в краткия списък на номинираните и печели наградатата на публиката в конкурса на Природонаучния музей в Лондон. Конкуренцията е повече от сериозна. Сред повече от 50 хиляди заявки от над 50 страни, Sarikhani надделява със своя почти сюрреалистичен фокус върху момент на спокойствие сред безбрежния леден океан.

Защо ни умилява толкова много? Брилянтната композиция на Sarikhani улавя едновременно един нежен и интимен момент, но и напомня за какво всъщност си струва да се борим. Трогателният кадър подсказва, че във време на разрушително поведение и надвиснала климатична катастрофа, можем да потърсим хармония, ред и надежда в света на дивата природа.

Повече за конкурса Wildlife Photographer of The Year, другите участници и подгласници, а също и за съпътстващата изложба на Природонаучния музей в Лондон има тук.