ТВ ГИД ЛЯТО 2022: 15-те нови сериали, които следим

Допреди няколко години, летният сезон бе запазен за проби, грешки и лансиране на нови сериали и сезони, които нямат шанс или особени амбиции за награди Emmy. Но тъй като пролетта преди крайния срок за номинации обикновено означава десетки канибализиращи се една друга блокбъстър премиери със сериозни имена в състава, летният сезон става все по-динамично поле за изяви на странни комедии, скрити хитове, обещаващи хоръри и други интересни заглавия, който набират скорост, харесват се, снимат още един сезон и година по-късно да са сред фаворитите на критика и публика.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА? Наваксайте с НАЙ-ДОБРИТЕ СЕРИАЛИ НА ПРОЛЕТ 2022.

Лято 2022 не прави изключение от горното стратегическо планиране. Буферният период между последните хитови сезони на Странни неща, Бари и Озарк и предстоящата стрийминг война между Вестерос и Средната земя в края на август е запазен за страхотни предложения, които като нищо ще се промъкнат сред номинациите догодина. Ето петнайсетте нови сериали, които следим:

ИРМА ВЕП (HBO Max) / Oт 7 юни

Направете си труда да изгледате едноименния и абсолютно култов 90-арски филм и да поразровите личния живот на режисьора Olivier Assayas, за да хванете всички тънки моменти и прекратки в прекрасната ТВ адаптация на Ирма Веп. Освен един от най-забавните и мета сериали на годината, Ирма Веп оставя и достатъчно поле за често подценявания талант на Alicia Vikander да се развихри в история за американска филмова звезда, която пристига във Франция, за да се снима в ТВ адаптация на немия филм Вампирите. Споменахме, че е много мета, ужасно интелигентен, постмодернистичен и много, много забавен, нали?

ШЕРУУД (BBC One) / Oт 13 юни

Уважаваният и многократно награждаван драматург и сценарист James Graham (Брекзит) впряга юношеските си спомени от постиндустриален Нотингамшър, за да се разпише под един от най-добрите британски сериали на 2022. Вдъхновената от истински събития криминална драма разказва за шокиращи и необясними убийства с арбалет, които раздирят и без това настръхналата общност в малко миньорско градче, изправено пред най-голямото човешко преследване в британската история. Всеки подозира всеки, а трагичните убийства подклаждат историческото разделение между полиция и жители, тлеещо под повърхността от белезите от миньорска стачка преди трийсет години. За да разкрият убийствата, местният полицейски инспектор Ian St Clair и неговият колега от градската полиция Kevin Salisbury загърбват дългогодишното съперничество помежду си, за да лекуват своите рани, да хванат убиеца и да разберат дали местните жители могат да живеят заедно. Шерууд е не само отлична кримка за съвременна Великобритания, но и въздействаща драма за наследената травма с много душа, остроумие и човечност.

ПРОЕКТЪТ ЛАЗАР (Sky Max) / Oт 16 юни

Представете си как се будите и осъзнавате, че последните шест месеца от живота ви не са се случили. Върнали сте се половин година назад и никой не помни нищо. Влудяващият ефект Тенет? Нещо такова се случва с George (Paapa Essiedu), преди да попадне в Проекта Лазар – свръхсекретна организация, която предотвратява апокалиптични събития, връщайки времето назад. Написаният от Joe Burton (Гири/Хаджи) сай-фай сериал е мрачно, умно, забавно и космополитно изследване на желанието и способността да владеем своето бъдеще. Или, както се оказва в случая на George, новата му представа как работи времето и пространството ще го накара да се чуди дали да избере лоялността към организацията и нейната мисия да спаси света или по-егоистичното – да пренапише миналото в полза на свой приятел. Освен Essiedu (Мъже, Бандите на Лондон, Може и да те съсипя), в сериала участва и абсолютният английски титан Tom Burke (Сувенирът, поредицата за детектив Корморан Страйк).

ВЪЗРАСТЕН ЧОВЕК (FX) / Oт 17 юни

70 и няколко годишните титани Jeff Bridges и John Lithgow се разиграват прекрасно в класически шпионски трилър със страхотен сценарий и добри диалози. Един от дългоочакваните сериали на FX не се предава пред здравословните проблеми на Bridges и забавянията покрай пандемията, за да филмира бестселъра на Thomas Perry като страхотен и вече подновен за втори сезон напоителен екшън. Историята: Dan Chase се е пенсионирал от ЦРУ преди десетилетия и живее усамотено, докато атентатор за малко не успява да го ликвидира. На героя на Briges му става ясно, че с настоящия му живот е свършено, ако не изчисти няколко неща от миналото.

МЕЧКАТА (FX on Hulu) / Oт 24 юни

Ако все още не сте гледали или чували нищо за Мечката, знайте, че изпускате един от най-добрите сериали на 2022. Вероятно най-коментираният сериал в интернет това лято (от ресторантьори, обсъждащи неговата автентичност, фенове, коментиращи гардероба на главния герой и критици, които не могат да насмогнат със суперлативите) разказва за почти прегорял шеф готвач (абсолютно съвършен Jeremy Allan White) на престижен ресторант, който е сполетян от семейна трагедия и трябва да се върне и да вкара живот в чикагската закусвалня на своите родители. Интензивната половинчасова комедия на Christopher Storer (Рами, Дикинсън) пращи от кинетична енергия, която завърта в целия ресторантски хаос и пламъци, преди да ни потопи в своята сърцата и емоционална история за храна, семейни традиции, постоянно напрежение, меланхолия, травма, скръб и борба да се задържиш на повърхността във всяко едно отношение.

СПИСЪК ЗА УБИВАНЕ (Amazon Studios) / Oт 2 юли

Търсите военен екшън за запълване на времето без много мислене? Amazon чува вашите мисли (буквално, с Alexa) и предлага още едно заглавие в комфортната ниша на успешните Рийчър и Джак Раян. Адаптацията на едноименната книга на Jack Carr се върти около бившия военноморски тюлен James Reece (Christ Pratt в първа ТВ роля от Паркове и отдих насам), който се опитва да открие виновните за смъртоносна атака срещу неговия взвод и да им отмъсти, разбира се.

ЧЕРНАТА ПТИЦА (Apple TV+) / Oт 9 юли

Осъденият на десет години затвор James Keene (Taron Egerton) се съгласява да се сприятели с предполагаем сериен убиец Larry Hall (Paul Walter Hauser, Случаят Ричард Джуъл) и да го накара да си признае, преди последният да бъде освободен. Дали обаче Hall казва истината или оплита нашето момче в мрежа от лъжи? Дали Keene ще успее да изтръгне признание или ще му се наложи да си излежи цялата присъда? Дори отговорите на тези въпроси да не ви интересуват, Черната птица си заслужава дори само заради една от последните роли на Ray Liotta.

ПЯСЪЧНИЯТ ЧОВЕК (Netflix) / Oт 5 август

Има един друг свят, който само ни чака да заспим, за да ни обладае – именно там Пясъчният човек (Tom Sturridge) ни среща с най-дълбоките ни страхове и фантазии. Но едно неочаквано пленяване в продължение на столетие провокира поредица от събития, които ще променят и двата свята завинаги. За да въдвори ред, Пясъчният човек ще трябва да пътува през различни светове и времена, за да поправи всички грешки от цялото си съществуване. Дългоочакваната адаптация на Neil Gaiman-oвата култова комикс поредица смесва митове и фантазии под вещото ръководство на Allan Heinberg и David S. Goyer.

КЛИО (Netflix) / Oт 19 август

След падането на берлинската стена, Kleo (Jella Haase) иска да отмъщава и да получи отговор на всичките си въпроси. Но коя е тази жена? Нито повече, нито по-малко от добре обучен източногермански шпионин, който няма търпение да разбере кой го е предал и най-важното – защо, преди да използва всичките си смъртоносни умения, за да го ликвидира. Дойчланд 83 среща Убивайки Ийв? Ja, ja, wunderbar!

ЛОШИ СЕСТРИ (APPLE TV+) / Oт 19 август

Sharon Horgan (Развод, Катастрофа) забърква още една качествена и леко мрачна драмедия за трудни семейни взаимоотношения. Забърква е силно казано, защото Лоши сестри всъщност е англоезична адаптация на белгийския сериал Клан и неговата история за сестри, обещали да се пазят една друга след преждевременната смърт на своите родители. Освен Hogan, в сериала участват и Anne-Marie Duff (Суфражетки), Eva Birthistle (Бруклин, Последното кралство), Sarah Greene (Франк от Ирландия, Убийства в Дъблин) и Eve Hewson (Светилата).

ДОМЪТ НА ДРАКОНА (HBO Max) / Oт 22 август

HBO има да се реваншира след ужасно слабия финал на един от най-успешните си и култови сериали. Може би затова Домът на дракона има незавидната съдба не само да оправдае и надхвърли всички очаквания, но и да се състезава достойно с епичното Amazon-ово фентъзи за Средната земя след месец. Базиран на романа Огън и кръв на George R. R. Martin, действието в сериала се развива 200 години преди събитията от феномена Игра на тронове и разказва историята на дом Таргариен. Феновете знаят защо, ама а дано!

МАЛКИЯТ ДЕМОН (FXX) / Oт 26 август

Единствената анимация в летния ТВ гид е Aubrey Plaza бонанза – такава, каквато я обичаме. Мрачната FXX комедия разказва за обикновената женица Laura (Plaza), която забременява от Сатаната ( Danny DeVito) преди тринайсет години и понястоящем опитва да живее колкото се може по-нормално със своята дъщеря-антихрист. Уви, демоните имат други планове, Сатаната иска пълно попечителство над душата на своята дъщеря, един вид – какво може да се обърка?

ПАЦИЕНТЪТ (FX) / Oт 31 август

​​Най-новият проект на Joe Weisberg и Joel Fields (създатели на Американците) е психологически трилър за терапевтa Alan Strauss (Steva Carrell), който е отвлечен и държан в плен от серийния убиец Sam Fortner (Domnhall Gleeson). Причината? Нищо особено, героят на Gleeson просто иска някой да му помогне да се отърве от убийствените си пориви. Дори и най-лошите хора се нуждаят от помощ, нали така?

 ВЛАСТЕЛИНЪТ НА ПРЪСТЕНИТЕ: ПРЪСТЕНИТЕ НА ВЛАСТТА (Amazon Studios) / Oт 3 септември

най-скъпият сериал в историята на телевизията атакува Вестерос с героичните легенди от Средната земя в история, която се развива хиляди години преди събитията от прословутата (екранизирана) трилогия на J.R.R. Tolkien – ера, в която се пфпрмят велики сили, кралства се разширяват и упадат, неочаквани герои минават теста на времето в невероятни изпитания, а най-големият злодей от творчеството на Tolkien заплашва да покрие всичко в мрак.

АМЕРИКАНСКО ЖИГОЛО (Showtime) / Oт 10 септември

Иконичният филм на Paul Schrader от 1980 е пренабит за телевизията с многоликия и дяволски талантлив Jon Bernthal (Ние притежаваме този град) в главната роля. Сериалът е нещо като продължение на оригиналния филм с Richard Gere, но се развива в днешно време и разказва за живота на Julian Kaye, след като излиза от затвора след 15-годишна присъда за убийство, което не е извършил. Освен да се лута в сложните си взаимоотношения с бившата си любовница Michelle (Gretchen Mol) и да издирва хората, които са го натопили с помощта на полицейския детектив Sunday (Rosie O’Donnell), Julian се опитва да помири бившата си работа на жиголо с мъжа, който е днес. Какво да очакваме? Огромна конспирация, коремни плочки, секс, лъжи и копринени ризи.

ОЩЕ ТВ СЕРИАЛИ? Ето най-добрите нови СЕРИАЛИ НА 2021.