ТВ ГИД ПРОЛЕТ 2023: 16-те нови сериали, които следим

Дори да нямате време или желание да посягате към нови сериали тази пролет, може да бъдете спокойни за задаващата се плътна програма от дългоочаквани продължения, стари фаворити и малки ТВ съкровища. Не че нещо, но в рамките на идните няколко месеца ще можем да се депресираме с антиутопитиите на Черното огледало, да пуснем сълза за Мечката, да се забавляваме с абсурдизма на Велика и изобретателността на Люпен, да се опитваме да разгадаем Локи, да пеем с мюзикъла Шмигадуун!, да разрешаваме криминалните случаи на Далглийш и да посягаме на религията с лека ръка в Добри поличби.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА? Наваксайте с НАЙ-ДОБРИТЕ СЕРИАЛИ НА 2022, The Last of Us: Последните оцелели и останалите заглавията от ТВ гида за зима 2023.

Разбира се, това ще ви лиши от интригуващи нови заглавия, защото второто тримесечие на годината винаги е запазено за премиери на бъдещи лауреати на наградите Emmy. Освен в традиционните Netflix, HBO Max, Apple TV+, Disney+, нобранеца SkyShowtime (с продукции на Paramount+) и Prime Video, ровим внимателно и в безплатни стрийминг услуги (уви, само от територията на Америка) за малки хитове като Съдебни заседатели (Jury Duty), читави европейски продукции за шпиони и изчезнали тийнейджъри, качествени римейкове на 80-арски трилъри, политически интриги в сериозния и комедийния спектър, инстински престъпления, анимации и други. Ето новите сериали, които следим:

ВРАЖДА (NETFLIX) / Oт 6 април

Сюжетът в един от трите най-коментирани сериали тази пролет започва с пътен инцидент и гняв зад волана и продължава с експлоадиращо напрегнатата история за отмъщение между тнапълно непознати. Случайната вражда между фрустрирания неудачник Danny (Steven Yeun) и неудовлетворената предприемачка Amy (Ali Wong) изкарва наяве най-мрачните им пориви в черна комедия за тормоз, заплашващ да унищожи техните връзки и целия им живот. Продуцираният от популярното студио А24 десетсериен половинчасов хит на Sung-Jin Lee е повторно негово събиране с Yeun и Wong след работата им по анимацията Тука и Бърти на Lisa Hanawalt.

ТРАНСАТЛАНТИК (NETFLIX) / Oт 7 април

Името на Anna Winger (Неортодоксална, Дойчланд 83) е достатъчно добра причина да посегнем смело към Трансатлантик и историята за американския журналист и неговите съюзници от Съпротивата, решени да спасят колкото се може повече еврейски артисти, писатели, философи и други бежанци в Марсилия през 1940. Заедно със своя колега Daniel Hendler, Winger адаптира романа The Flight Portfolio на Julie Orringer, базиран върху истинската история на френски граждани и експати, помагащи на враговете на нацистите да напуснат окупираните френски територии по посока някое по-сигурно място. Guardian го описва като приятно, но леко недопечено Ало Ало, неспособно да се сравнява с двата най-големи хита на Winger, но подходящо за неангажиращо забавление без претенции.

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ (Amazon Freevee) / Oт 8 април

Американците са царе на сполучливи хибриди между риалити телевизия и фалшиви документалки като Съдебни заседатели (Jury Duty) – продуцирана от Amazon поредица, която стартира без много шум в безплатната стрийминг платформа на компанията (Freevee), за да надмине органично по коментари безспорните Netflix хитове на април Вражда и Дипломатката. Идеята е гениално проста: 30-годишният Ronald Gladden се записва да участва в уж документален филм за работата на съдебните заседатели без да подозира, че процесът е тотална инсценировка, а всички съдебни заседатели и участници в него актьори, наети от продуцентите на Bad Trip и Офисът. Целта на целия експеримент е да следят реакциите на Gladden в поредица от безумни ситуации като опитите на комика Mekki Leeper да се измъкне с признанието, че е расист, или постоянното киселеене на акьор James Marsden (игран от самия James Marsden), опитващ се да докаже като знаменитост пред всички останали.

#BRINGBACKALICE (HBO Max) / Oт 14 април

HBO Max не се отказва да инвестира сериозни суми в източноевропейски продукции, стига да са от големи пазари като Полша и Румъния. Полският сериал #BringBackAlice (с хаштаг и на английски по изрично настояване на създателите) разказва за изчезнала тийнейджърка, която е се появява отново година по-късно без каквито и да било спомени. Популярната инфлуенсърка от добро семейство се опитва да възстанови миналото си с късчета информация, смущаващи ретроспекции и фрагментирани спомени. Не всички обаче вярват, че е загубила паметта си и дори подозират, че може да има пръст в мистерията с друга безследно изчезнала тийнейджърка.

ДИПЛОМАТКАТА (NETFLIX) / Oт 20 април

Балансирайки елегантно между напрегнатия екшън на Вътрешна сигурност и политическите интриги на Западното крило, сценаристката и на двата сериала Debora Cahn измъква Keri Russell (Американците) от борбата с кокаинови мечки, за да я хвърли надълбоко в глобалната геополитика на Дипломатката – Netflix-овият хит за новата американска посланичка във Великобритания, която трябва да жонглира между разрешаването на експлозивна политическа криза, новото си назначение и своя турбулентен брак с харизматичния дипломат от кариерата Hal Wyler (Rufus Sewell). Вместо да залага на екшън, Дипломатката печели най-вече с напрегнати пинг-понг диалози, неоспорима химия между основните герои и чиста проба забавление без прекомерна сериозност, въпреки тематиката.

МИСИС ДЕЙВИС (Peacock) / Oт 21 април

Странната комбина на Damon Lindelof (Изгубени, Пазителите) и Tara Hernandez (Младият Шелдън, Теория за Големия взрив) стои зад любопитната идиосинкратична история на сестра Simone (Betty Gilpin), решена да унищожи най-мощния изкуствен интелект в света (Мисис Дейвис). Критиката го описва като постоянно изненадващ жанров меланж, повлиян от разнородни заглавия като Звукът на музиката и Истински романс. Освен Gilpin, в сериала се включва и тежката артилерия на Ben Chaplin, Margo Martindale, David Arquette и Tom Wlaschiha. У нас Мисис Дейвис може да се гледа в HBO Max.

СМЪРТНОНОСНА ВРЪЗКА (Prime Video) / Oт 22 април

Една Rachel Weisz не ни стига, затова получаваме точно две в модерния римейк на David Cronenberg-ската Смъртоносна връзка (Dead Ringers) от 1988 с Jeremy Irons в главните роли. Историята накратко: близначките Elliot и Beverly Mantle (Rachel Weisz и Rachel Weisz) споделят всичко (включително наркотици, любовници, секс и други) и са твърдо решение да вървят по ръба на медицинската етика, за да изкарат женското здраве на преден план в обществения дискурс. Съдейки по приятно нахъсания трейлър, Смъртоносна връзка изглежда като мрачно забавен сериал, който никога не спира (да провокира).

ЛЮБОВ И СМЪРТ (HBO Max) / Oт 27 април

Близо три години след Отмяната и почти четири от финала на Големите малки лъжи, David E. Kelley се завръща в HBO с минисериал сериал за истинско престъпление, което може и да познавате от миналогодишния минисериал на Hulu със същия сюжет (Candy). 80-арската история в Любов и смърт се върти около две двойки, една любовна афера и преобразяването на домакинята Candy Montgomery (Elizabeth Olsen) от отдадена християнка в брутална убийца. Подобно на другите хитове на Kelley, под привидно спокойната повърхност се крият опасни тайни, яростна ревност и дълбоки травми, които няма как да не предизвикат катаклизми в сплотената общост на набожни семейства в Уайли, щата Тексас. Американска трагедия с Olsen и Jesse Plemons, създадена от човека зад великите малки лъжи в позната за HBO територия с драматизации на истински престъпления (Стълбището) и заплетени кримки (Отворени рани, Истински детектив)? А да, и режисирана почти изцяло от Lesli Linka Glatter (Вътрешна сигурност, Момчетата от Мадисън авеню)? Играем.

ЦИТАДЕЛАТА (Prime Video) / Oт 29 април

Сериозните франчайз амбиции на Amazon за Цитаделата си личат по между 180 и 300-милионния (според слуховете) бюджет за първия сезон и привличането на братята Russo за изпълнителни продуценти на проекта – най-вероятно с надежда да повтори гледаемостта на последния си ТВ проект Сивият човек за Netflix, дори да бъде унищожен от рктитиката. Първите ревюта за шпионския сай-фай трилър обаче са съвсем прилични – Richard Madden и Priyanka Chopra Jonas влизат в ролите на агенти на мироопазваща и независима шпионска агенция, които се събуждат с изтрити спомени след превземането и разрушаването на въпросната Цитадела от могъщия сенчест синдикат Manticore. Близо десетилетие по-късно, Mason Kane (Madden) и Nadia Sinh (Chopra Jonas) са открити от симпатичен и сладкодумен бивш колега (Stanley Tucci), амбициран да ликвидира злия синдикат веднъж завинаги.

ФАТАЛНО ПРИВЛИЧАНЕ (Paramount+) / Oт 1 май

Силното подозрение към всеки римейк не важи за новата инкарнация на един от най-важните и влиятелни еротични психотрилъри в историята, а именно Фатално привличане от 1987 и неговия революционен образ на другата жена (блестяща Glenn Close). Осъвременената ТВ версия на филма на Adrian Lyne събира ударен актьорски състав в лицето на Lizzy Caplan (в ролята на Close), Joshua Jackson като Dan Gallagher (изигран във филма от Michael Douglas) и Amanda Peet като Beth Gallagher (измамената съпруга, изиграна от Anne Archer), които изследват сложната тема за фаталното привличане, прелъстяването и манипулацията през призмата на брака, изневярата и съвременните нагласи спрямо силните жени, личностните разстройства и принудителния контрол. Принципно ни спечелиха още със споменаването на вълшебната комбинация еротичен, психо и трилър, но включването на Caplan след блестящата роля в скорошния триумф Флейшман е в беда е допълнителен стимул.

ВОДОПРОВОДЧИЦИТЕ ОТ БЕЛИЯ ДОМ (HBO Max) / Oт 2 май

Продуцентите на Наследници и Вице имат нов минисериал за това как политическите саботьори E. Howard Hunt (Woody Harrelson) и G. Gordon Liddy (Justin Theroux) успяват неволно да потопят президентството и цялата кариера на своя шеф Richard Nixon. Свежият поглед към аферата Уотъргейт и нейните, хм, мозъци, проследява събитията, довели до грандиозния скандал и разнищва в дълбочина темите за политическия фанатизъм, цената на лоялността и страхa от това да загубиш властта. Но вместо на напрегната политическа интрига, създателите на сериала очевидно разчитат повече на жанра с фарсови комедии и актьорския талант на титулярите в компанията на Domhnall Gleeson, Kiernan Shipka, Ike Barinholtz, Lena Headey и много други.

ОРДЕНЪТ НА ЕДНОРОГА (Adult Swim) / Oт 5 май

Новата анимация за възрастни на Genndy Tartakovsky (Декстър, Самурай Джак, Първобитно) разказва за трима легендарни герои – могъщата магьосница Melinda (Hazel Doupe), мъдрият космически стоик Seng (Demari Hunte) и войнът-елф Edred (Tom Milligan), които водят непоколебима и дълга битка с древно и могъщо зло през вечността. Прераждайки се постоянно в нови телесни форми, войните и техният парен робот Copernicus трябва да се потрудят доста, за да спасят света от тотално унищожение. Никаква идея къде в цялата случка се появяват еднорозите, но пък имаме добра новина от София – българското Студио Змей работи върху първия сезон на сериала цели 19 месеца с екип от над 40 души. Вечните войни на еднорога е в HBO Max от 5 май.

БУПКИС (Peacock) / Oт 5 май

Можете да добиете бегла представа за огромната популярност на Pete Davidson зад Океана от решението на Peacock да развие силно автобиографичната история на Кралят на Стейтън Айлънд в сериал с подобен сюжет – половинчасова комедия с уж преиначена, но всъщност почти същата версия на американския комик и познатите истории от неговия (не)обикновен живот, която гарнира своята човешка история и абсурдни елементи с неподражаемия и оригинален мироглед на Davidson в компанията на знаменити гости като Edie Falco (в ролята на неговата майка), Joe Pesci (дядото), Charlie Day, Simon Rex, Bobby Cannavale, John Mulaney, Kenan Thompson и много други. Нещо като Успокой топката за младото поколение.

SPY/MASTER (HBO Max) / Oт 19 май

Другата голяма източноевропейска продукция на HBO Max тази пролет има всички предпоставки да се превърне в мега хит (поне в редакцията на Boyscout, а и отвъд). Шпионски сюжет? Дайте го насам. Напрегнат трейлър с изключителна визия и убедителна сценография? Баш. Премиера на 73-тото Берлинале още преди Идолът да се е засилил към Кан? Речено-сторено. Заснетият в Букурещ и Будапеща Spy/Master се вихри в окото на Студената война с история за дясната ръка на румънския диктатор Nicolae Ceaușescu – двоен агент, който търси начин да избяга на Запад преди да бъде разобличен. Използвайки дипломатическо пътуване до Германия, Victor Godeanu (Alec Secareanu, Амонит, Рукс) предлага услугите си в американското посолство в Берлин и трябва да се измъкне от КГБ и агентите на собствената си страна с помощта на ЩАЗИ агент под прикритие и предприемчив ЦРУ шпионин, но не без да постави в опасност своята жена и дъщеря.

ИДОЛЪТ (HBO MAX) / Oт 5 юни

Предвид напускането на брилянтната Amy Seimetz (The Girlfriend Experience), последвалото почти пълно преснимане и журналистическите експозета за задкулисен продукционен ад, Идолът няма как да не бъде посрещнат с огромна доза скептицизъм и сериозни съмнения дали е нещо повече от полиран, самовлюбен и експлоататорски парад на суетата на Sam Levinson (Еуфория) и Abel Tesfaye (The Weeknd). Въпреки това, на всичко ни е ясно, че ще го гледаме с особено внимание и леки надежди да не е тотално сбъркан като натопорчените си експлицитни трейлъри. Историята проследява драматичната и сложна връзка на поразклатена провокативна попзвезда (Lily-Rose Depp) с водач на култ и духовен гуру (Tesfaye). Звучи като милениълски прочит на Tarantino, но да видим.

ТАЙНАТА ИНВАЗИЯ (Disney+) / Oт 22 юни

На Nick Fury не му остава време за една дълга и заслужена почивка. Samuel L. Jackson се завръща в Marvel за пръв път от Спайдър-Мен: Далече от дома уж за една уж последна битка с извънземни скрълове, които могат да приемат различни форми и се инфилтрират на Земята от години. Сещате се, вече сте ги срещали в Капитан Марвел. Съдейки по трейлъра и Judi Dench-овата сериозна роля на Olivia Colman, Тайната инвазия изглежда и звучи доста по-мрачно от останалите Marvel/Disney+ продукции. Първият ТВ проект от фаза пет е писан от Kyle Bradstreet (Г-н Робот) и ангажира чудни актьори като Ben Mendelsohn, Cobie Smulders, Kingsley Ben-Adir, Emilia Clarke, Martin Freeman и Don Cheadle.

ОЩЕ ТВ СЕРИАЛИ? Десетки (направо) стотици предложения ето ТУК.