10 факта за Наркомрежа – най-великият ТВ сериал в историята

Съществуват поне дузина сериозни причини Наркомрежа да бъде почитан като един от най-великите сериали преди златната ера на съвременната телевизия. Суровият и доста реалистичен портрет на живота в Балтимор от двете страни на закона се справя отлично с развитието на много заплетени, дълбоки и интригуващи истории на запомнящи се персонажи, които стават нарицателни имена в уличния език. Сериалът на David Simon е феномен, който трябва да бъде преговарян редовно, а на днешната дата навършват точно десет години от излъчването на последния епизод – повод да си припомним 10 любопитни факта за Наркомрежа и да направим дълъг ТВ запой с петте сезона на Omar и компания.

Ченгетата не ползват своите пистолети почти никога. За сериал, в които полицаите са главни действащи лица и не се колебаят да използват екстремни методи за изтръгване на информация, единствено полицай Roland Pryzbylewski (Jim True-Frost) стреля едва три пъти за всичките 60 серии. По ирония на съдбата, и трите пъти не му се получава: първият път пробива дупка в стената в участъка, при втория отвръща на огъня, преди да пребие и ослепи млад дилър с дръжката на пистолета, а в последния случай Pryzbylewski  убива по погрешка полицай под прикритие, което слага край на злополучната му кариера и го засилва в системата на обществото образование в Балтимор в началото на четвърти сезон.

Почти всички се явяват на прослушване за различна роля. Списъкът е прекалено дълъг, за да не пропуснем някой, но ето само няколко примера:  Lance Reddick (лейтенант Daniels) отива на прослушване и за Bunk Moreland, и за Bubbles. Истинският полицай Jay Landsman иска да играе персонаж, базиран на самия него и носещ същото име, но накрая се съгласява и предложението за кварталното ченге Dennis Mello. Gbenga Akinnagbe (Chris Parlow) се пробва за ролята на Marlo Stanfield (шеф на Parlow). Robert Wisdom oтива на прослушване с надежда за ролята на амбициозния наркодилър Stringer Bell, но накрая се съгласява да се пробва като сержант Bunny Colvin, а Isiah Whitlock Jr. се пробва за детектив Lester Freamon, преди да се превъплъти в ролята на корумпирания сенатор Clay Davis и да импровизира прословутия си циничен възглас, липсващ в оригиналния сценарий. Michael Kenneth Williams обаче получава ролята на Omar Little веднага след първото прослушване.

Нито един от актьорите не участва в абсолютно всички епизоди. За сериал с толкова много сюжетни линии и персонажи едва ли е изненада, че нито едно име от актьорския състав не участва във всичките епизоди на Наркомрежа. Лейтенант Cedric Daniels (Lance Reddick) почти се доближава с появявата си в  цели 58 епизода. Много от второстепенните персонажи са изиграни от истински полицаи, политици и бивши престъпници. Иронията в последното е, че голяма част от бившите престъпници в сериала преди са били арестувани именно от своите колеги на снимачната площадка.

© Paul Schiraldi/HBO

Dominic West репетира по любопитен начин. Бъдещият детектив James McNulty се опитва да запише своята видеокасета за прослушването с помощта на съпругата си, която му подава репликите на другите герои с английски акцент. Последното не му помага особено, защото се разсмива многократно и решава да запише всичко наново, като прави паузи за останалите герои и реално се появява като истински De Niro пред огледалото. Очевидно се е справил добре, защото му предлагат ролята на мига, но се съгласява да подпише договор едва, след като агентът му го убеждава, че сериалът ще бъде неуспешен и няма да изкара повече от сезон. Наркомрежа обаче продължава цели пет.

Зрителският интерес варира от среден до много нисък. Очевидните достойнства на Наркомрежа му гарантират място във висшата лига на най-великите сериали за всички времена, но зрителският интерес към първоначалното излъчване на петте сезона не е показателен за неговото качество. Сериалът на David Simon достига най-много до четири милиона зрители, а всяка серия от последния пети сезон е гледана от по-малко от милион. За сравнение, финалът на В обувките на Сатаната (самият дявол е измислил този кошмарен БГ превод на Breaking Bad) e гледан от повече от десет милиона зрители, а този на Семейство Сопрано – от повече от дванайсет.

David Simon изоставя плановете си за шести сезон. Предвид слабия рейтинг на Наркомрежа, Simon буквално трябва да се моли на HBO да не спрат сериала на два пъти – веднъж след третия, а после и след четвъртия сезон. Идеята за шести сезон се върти около нарастващата латиноамериканска популация на Балтимор, но в крайна сметка така и не се реализира. Simon пробва да лансира и идеята за спин-оф сериала The Hall, който да се фокусира върху политическите интриги в града около Tommy Carcetti (Aidan Gillen). Уви, и това не случва.

Jimmy McNulty и Bunk Moreland псуват като Samuel Jackson. Сцената с огледа на местопрестъплението от първия сезон минава под съпровода на звучното fuck точно 37 пъти за по-малко пет минути. Мамка му.

Наркомрежа дава първоначален тласък на ТВ кариерата на Michael B. Jordan. След дузина продукции за телевизията и спорни филми, Jordan може да се похвали с по-сериозни успехи като основен персонаж в Крийд: Сърце на шампион, Черната пантера и предстоящата hBO екранизация по романа на Ray Bradbury – 451 фрадуса по Фаренхайт с Бог Michael Shannon. Интересен факт: преди Наркомрежа, Michael B. Jordan се включва с епизодична роля в един от епизодите на Семейство Сопрано.

Наркомрежа няма саундтрак. За да подсили чувството за реализъм, David Simon не ползва почти никаква музика в петте сезона на сериала – нещо немислимо за новите с блокбъстър саундтраци. Откриващата тема на Наркомрежа (Way Down in the Hole на Tom Waits) се изпълнява от различни артисти всеки сезон (включително и от Waits във втория), а Тhe Fall на Blake Leyh озвучава финалните надписи. Освен тази, единствената друга музика в сериала задължително е фонова и идва от касетофона на някой, без да е част от саундтрака. За да запълни тишината в Наркомрежа, звукорежисьорът Jennifer Ralston разчита на различни амбиантни и атмосферични звучи, за да придава подсказващи емоционални нюанси на героите в отделните епизоди.

Сериалът не получава нито една награда Еми или Златен Глобус. Въпреки култовия си статут, Наркомрежа има само две номинации за сценарии, които не печели. За сравнение, Двама мъже и половина има девет награди.

Наркомрежа е в онлайн стрийминг платформата HBO GO.