Ревю: Игра на тронове

Макар фентъзи да не е любимият ни жанр, започваме да следим Game of Thrones (Игра на тронове) благодарение на бурния ентусиазъм на на гийковете по романа A Song of Ice and Fire на George R. R. Martin. Адаптацията на сагата за борбата за надмощие на няколко рода започва мудно, но постепенно добива нужните размах и наситеност, за да заочакваме всяка следваща серия с искрен интерес. Поредицата достигна кулминацията си със закриващия десети епизод на първи сезон, оставил половин дузина сцени, за които дълго ще се говори.

Най-мързеливото сравнение за Игра на тронове е с Властелинът на пръстените. Разликата е, че тук фентъзи елементът все още е само загатнат, почти изцяло преобладават хора, а магиите и екшънът са с една идея по-малко за сметка на по-зрелите диалози и освободена сексуалност. Фокусът отново е върху по-скоро мъжки теми като дълг, чест, братство и власт, но добре застъпани са още сложните отношения между баща и син, между слаб и силен, но има повече от интересни сюжетни линии, занимаващи се със семейството, лидерството, отмъщението, битката със собствените недъзи и дори едно от последните табута на нашето време: кръвосмешението. Финалът обещава вторият сезон да даде старт на очаквания голям сблъсък между клановете, както и по-сериозно да разгърне фентъзи линията и няколко обещаващи силни женски образи.

Сред най-големите козове на сериала е актьорският състав, макар да е съставен предимно от слабо познати лица с великобритански паспорти. Само главната роля е поверена на известен актьор в лицето на железния Sean Bean. Най-ярко блести обаче 135-сантиметровият американец Peter Dinklage, който трябва да се бие с устата си, докато другите замахват с мечове. В едночасов епизод трудно се представят голямо количество герои, затова един от значимите успехи на Игра на тронове е именно търпеливото представяне на сложни персонажи като неговия. Иначе за любителите на зрелища има доволно красиво заснети епични сцени, кърваво онагледена бруталност и типичната за HBO голота. За непосветените в историята пък има и освежаващо смели обрати, на които като че ли бяхме отвикнали от повечето подобни американски продукции от много време насам.

Втори сезон на Game Of Thrones ще има (чак) през пролетта на 2012. Тийзърът е тук. Ако си изпуснал първия, ще можеш да наваксаш и по HBO България през юли.