Ревю: Война и мир

war peace

Освен всичко друго, новата BBC екранизация на класическия роман Война и мир е добър повод да ударим едно рамо на общата си култура, ако по неведомни пътища сме се разминали със заплашителния том на Толстой в ученическите години. Особено красивата британско-американска ТВ копродукция сбива литературния епос на руския автор от далечната 1869 в шест стегнати епизоди, заснети в Русия, Литва и Латвия.

war peace5

Сериалът надниква в живота на няколко аристократични семейства от началото на XIX век, за да извади на преден план трима основни и много различни един от друг протагонисти, част от които базирани на реални исторически личности, други – не. Сюжетът се разгръща докато Napoleon доминира по-голямата част от политическата карта на Европа, но нездравословната му амбиция го тласка да завладее и Русия, чието висше общество вече така или иначе е силно подвластно на френското културно влияние. 

war peace8

В центъра на събитията е младият идеалист Пиер Безухов, който търси смисъл в живота, след като по щастливо стечение на обстоятелствата се превръща в един от най-богатите мъже в Москва. От другата страна е неговият приятел Андрей Болконски, циничен благородник отегчен от еднообразния, досаден ход на ежедневието на бойното поле. Помежду им се оказва красивата и невинна Наташа Ростова. Тяхната история се развива в продължение на осем години, в които периодите на военни действия и примирия се редуват като сезоните на фона на променяща се Русия.

war peace 5

Макар в един пост-Игра на тронове свят да е трудно телевизионният зрител да бъде впечатлен от батални сцени или междуособици и борби за влияние във висшето общество, Война и мир печели точки с интересния поглед към сякаш отдавна забравен свят, в който войната не е абстракно понятие от екраните, младежите се ухажват по балове, честта е най-голямата добродетел, а репутацията е пра-пра-пра-прадядото на модерната напоследък бърза онлайн справка.

war peace9

Екипът на 36-годишния режисьор Tom Harper заслужава огромна похвала заради поразителните кадри и сцени, феноменално изпипаните декори и костюми, умелия баланс между мелодраматичното и философското, добре премерния тон и леко театралния привкус, които го отличават от тълпата. Бонус: силният, предимно английски актьорски състав, който освен леко бозавите главни актьори Paul Dano (Младост, Мис Слънчице) и Lily James (Пепеляшка, Имението Даунтън), включва някои от най-обещаващите млади актьори от Острова като James Norton, Aneurin Barnard, Jessie Buckley, Tom Burke, Jack Lowden, Callum Turner, наред с ветерани като Jim Broadbent, Stephen Rea и Gillian Anderson.

Война и мир е по BBC.