Ревю: Making A Murderer

Мислите си, че българската правосъдна система е най-лошото нещо, което може да ви се случи? Помислете пак, след като се запознаете с американеца, лежал 18 години зад решетките за престъпление, което не е извършил, малко преди да направи грешката да потърси отговорност от властите за подобна непростима грешка и впоследствие да се сдобие с доживотна присъда за убийство. 10-те серии на забележителната документална поредица Making а Murderer проследяват в детайли странната и много противоречива истинска история на Steven Avery – симпатичен аутсайдер, осъден за изнасилване на младини и оправдан след ДНК анализ почти две десетилетия по-късно. Освобождаването му от затвора провокира началото на сериозна реформа в американската правосъдна система и завеждането на многомилионен иск за обещетение, заплашващ да извади наяве корупцията в полицията и прокуратурата на град Манитоуок в щата Уисконсин. Ненадейно обаче, Steven се оказва основния заподозрян в зловещото убийство на Teresa Halback.

Making a Murderer би трябвало да е леко скучновата документална procedural поредица с предизвестен край и липса на какъвто и да било драматизъм, предвид факта, че в керанизацията на историята липсват каквито и да било възстановки (подобно на The Jinx) или допълнително поле за фантазия и догадки (като в аудио подкаста Serial). Създателите на 10-часовата драма Laura Ricciardi и Moira Demos обаче показват забележителна концетрация в продължилите повече от десет години снимки и редактирането на 700 часа суров материал, за да представят стискащ за гърлото прочит на истинската история на Avery, който си играе с възприятията на зрителите, разказва откровено и достоверно за фактите в наказателния и житейски казус и провокира всякакви теории на конспирацията и истински проблеми в шерифската служба на Манитоуок. Действието обхваща близо ттри десетилетия от младежките години и първата присъда на Avery до последните му сблъсъци с непреодолимата съдебна система в Щатите отпреди няколко години. Сериалът е израден почти изцяло от видео записи от съдебната зала и интервюта със семейството на Steven и хората в процеса, които не отегчават нито за миг и предизвикат непрекъснато променящо се мнение относно това дали главният герой е невинна жертва на конспирация или закоравял хладнокръвен убиец. Making a Murderer е пълно потапяне в действителността на американското правосъдие и трагичната съдба на човек, което предизвиква диаболични чувства в зрителя епизод след епизод.

Ricciardi и Demos не подхождат към снимките с ясно убеждение дали Avery е невинен или виновен, а най-вече заради желанието да изследват историята на интересен персонаж, който вече веднъж е бил наказан по погрешка от системата и се опитал да получи справедливост и наказание за истинските виновни за това недоразумение.  Уви, целият съдебно-житейски казус предизвиква прекалено много въпроси. Критиците на сериала обвиняват създателите в прекалена едностранчивост и пропускане на детайли от предишните престъпления на Avery, но непрекъснатите обрати в разказаната история го представят като променящ се и израстващ човек, убеден в своята невинност. В същото време прокуратурата продължава да отрича обвиненията за подправени доказателства и умишлено набедяване в двете дела и на свой ред твърди, че редактирането и внимателното подреждане на различни видео клипове от десетгодишен период няма как да не подведе публиката в определена посока. Кой е убиецът на Teresa Halback? Виновен ли е Steven или е просто удобна изкупителна жертва за некадърността на полицията в Манитоуок? Виновен ли е и другият обвинен за убийството и основен коз на прокуратурата – племенникът на Stevеn, Brendan Dassey? Можеш ли да направиш нещо, ако полицията реши да те прати в затвора, дори да не си извършил дадено престъпление? Ако не друго, то Making a Murderer е най-обсебващият нов документален сериал, който вече предизвиква сериозен диалог и (евентуално) може да помогне за разгласяването на случая, ако не и за неговото бъдещо развитие. Затова не губете излишно време, а гледайте първия епизод в YouTube, наваксайте останалите девет и се впуснете в коментиране и четене на десетките материали по темата от последните дни.

Всички епизоди на Making A Murderer са в Netflix.