Какво да правим в София през май

Туапсе́, Русия, от серията Black sea, юли 2006 © Vanessa Winship/Agence VU’

Има още време, преди да се разровим в БДЖ разписанието за спални вагони по посока Варна/Бургас за Буна, Solar Summer (с дневни островни и нощни пристанищни партита) и Burgas Summer Live (с Editors, Shame, Franz Ferdinand, Róisín Murphy, Sophie Ellis-Bextor и Years&Years). Трябва да дочакаме и Bilal на поляната в Южен парк 2 като хедлайнер на A to Jazz.

Но няма лошо, нито ще ни скучно, защото културният живот в столицата през май е лавина от платени и предимно безплатни удоволствия. Избирате сами дали да си провирате път сред десетките хиляди, решени да видят светлинните творби от второто издание на Lunar или да заложите на вечерното спокойствие в петдесетина галерии, участващи в Европейската нощ на музеите. Може междувременно да се разходите и до 100 стола заради Хюго или седмица по-късно до площад Славейков за дузина улични музиканти на Street Music Fest.

Възможно е да стимулирате своето любопитство на Софийския фестивал на науката или да потупате пичовете от Stretch и Alarma Punk Jazz за това, че превръщат София в Нови Лондон с опелото на The Comet is Coming и поезията на Joshua Idehen и The Repeat Beat Poet. Може и да поплачете с носталгичния джаз на Avishai Cohen или да си подложите удобно за секс с дебютния албум на Yana в Kick’s.

През останалото време има поне дузина изложби и инсталации в градска среда, минипанорама с френски кримки от 70-те, филмов блокбъстър на голям IMAX екран, техно партита, хитови театрални постановки и сериозен фестивал за съвременен танц. А да, имаме и интимна първа среща със Софийския клуб за натурално вино. Ето какво правим в София през май:

ГРАДСКИ ФЕСТИВАЛИ

КАКВО: Lunar. Още с дебюта си през 2022, фестивалът на светлините успя да привлече десетки хиляди за динамична нощна обиколка на статични светлинни инсталации и 3D мапинг проекции върху знакови фасади в центъра на града. Предстоящото второ издание на Lunar е обречено на още по-голям интерес, а и съвпада удобно с друга вечерна инициатива – Европейската нощ на музеите. Двадесет и три (с десет повече от миналата година) са светлинните творби, които ще се появят на най-извесните фасади, паркове и площади в продължение на четири вечери между 21:00 и полунощ – четири видео и осем статични проекции върху сгради, девет светлинни инсталации, както и интерактивно ателие за рисуване със светлина и светлинен парад. Оглеждайте се за изкуството на българската художничка Tекла Алексиева (кориците на Библиотека Галактика), създател на основната илюстрация за тазгодишното издание, а също и за Любен Зидаров върху фасадата на Народния театър.
КОГА: 11-14 май на различни локации в централната част на града и на още три в Sofia Ring Mall със свободен достъп до всички творби (пълна програма и адреси тук)

ОЩЕ (БЕЗПЛАТНИ) ФЕСТИВАЛИ: Първият е 100 стола на ул. Будапеща между ул. Московска и бул. Дондуков (11-14 май) най-вече заради Rumbalyaka, Хюго и DJ Delightful на 12 май. Вторият: Street Music Fest на пл. Славейков (19-21 май), където можем да чуем симпатични улични музиканти като Исус Ангелов, Oriental Mariachis, Рада Илиева, Валентин Атанасов и Маги Петрович. Последно: Софийски фестивал на науката (11-14 май в София Тех Парк), където водещи български и световни учени ще правят презентации, дискусии и демонстрации за миналото на Земята, бъдещето на човечеството, големите очаквания в астрономията, ChatGPT, наносвета, черните дупки, изкуствения интелект и други вдъхновяващи неща.

КОНЦЕРТИ

КАКВО: Avishai Cohen. Важно уточнение, за да пропаднете в заешката дупка на объркването – има двама популярни джаз музиканти от Израел с едно и също име. Първият е контрабасист, гостувал на пловдивския джаз фест през 2020. Вторият е страхотен тромпетист, който пристига за първия си концерт в България с репутацията на смразяващо талантлив, космополитен и индивидуален джаз експериментатор, способен да извади неподозирани звуци и човешки викове от своя инструмент. The New York Times описва родения в Тел Авив, но базиран в Голямата ябълка Avishai Cohen като екстравагантно надарен, спокоен и сантиментален тромпетист, умело съчетаващ чувствителност и усет, a Chicago Reader го смята за вероятно най-вълнуващия израелски джаз музикант в момента. Последният му албум The Naked Truth е сдържана прохлада без излишен патос, сякаш създадена за студен есенен уикенд. За щастие, това съвсем не означава, че квартетът на Cohen е лишен от емоции.
КОГА: 5 май в Sofia Live Club (пл. България 1, подлеза под НДК) от 20:00 срещу 60 лева от Bilet.bg

© Agatha Powa

КАКВО: VERSE IN UNIVERSE: Joshua Idehen, The Repeat Beat Poet и The Innkeepers. Ден преди гостуването на The Comet is Coming, Stretch и Alarma Punk Jazz подлагат с вечер на бийта и мерената реч, идеята за която съществува от поне седем години. Първото издание на вечерта за внос/износ на градска поезия и ритъм включва патрона Joshua Idehen (гостувал в София през ноември с The Brother Moves On) с материал от най-новия му микстейп Learn To Swim, The Repeat Beat Poet (поетът, емси, диджей и радиоводещ Peter deGraft-Johnson) и домакините от българска страна The Innkeepers. Ако ви хареса, може да минете и през афтърпарти джемa с The Repeat Beat Poet в About Last Night на 13 май. Oчертават се три дни с джаз и поезия от Нови Лондон в София.
КОГА: 11 май в Singles (бул. България 1, НДК, вход А4) след 21:00 срещу 17/20 лева от EpayGo 

© Fabrice Bourgelle

КАКВО: The Comet Is Coming. Седем години след първо гостуване, музикалните параклиси Stretch и Alarma Punk Jazz повтарят космо-рок/пънк-джаз триото The Comet Is Coming – една от най-значимите, оригинални и танцувални групи днес, но не за дълго. Формацията на легендата Shabaka Hutchings представя последния си албум Hyper-Dimensional Expansion Beam с гръмко опело, защото се разпада веднага след прощалното си турне, a Shabaka се е зарекъл да си вземе почивка от саксофона за неопределено време в края на 2023. Казано по друг начин, сега или никога този френетичен микс от джаз, космо-афробийт, електроника, фънк психеделия, денсхол и спейс рок, освен ако не се съберат след някоя и друга година.
КОГА: 12 май в Sofia Live Club (пл. България 1, подлеза под НДК) от 21:00 срещу 40 лева от EpayGo (още най-много стотина останали билета)

© Иван Иванов

КАКВО: Woomb. Ето една възможност да се запознаете на живо с група, от която все още не сте чули и една нота, освен ако не сте в нейното най-близко приятелско и професионално обкръжение. Движещото се между София и Лондон дуо Woomb е съставено от младия вокалист и композитор Христо Йорданов и продуцента и композитор Георги Линев (Kan Wakan). Христо идва от света на визуалните изкуства и започва да работи фотограф още като тийнейджър. Посяга към китарата преди две години, мислите се превръщат в текстове, едното води до другото, а началните опити на хартия се превръщат в първите демо записи на дуото. В момента двамата с Линев работят по първия си албум, определян от самите тях като деликатна смес от електроника и дрийм поп, вдъхновена от общите им влияния Cocteau Twins, Bjork, Nick Drake, Slowdive, Brian Eno и Portishead. Първият сингъл на Woomb излиза скоро.
КОГА: 19 май в Koncept Space (бул. Никола Вапцаров 6) от 20:00 с вход свободен след предварителна регистрация тук

© Елена Бориславова

КАКВО: Yana/Gena. Освен да бори екзистенциалното неразбирателство във ветровития клип на Наполовина, Яна Янчева си оставя достътъчно време след EP-то Origami (2021), за да се включва със запомнящи се куплети в песни на добри приятелки като Leena, да се появява спорадично покрай So Called Crew, но и да започне и завърши работата по дебютния си солов албум Under My Skin, продуциран изцяло от Гена. Остава само да го представи на живо в деня на премиерата и в компанията на обичайните заподозрени Григовор, Boyan, Leena, Ymprl и Mocaphoria.
КОГА: 25 май в Kick’s (ул. Цар Иван Шишман 22) от 21:00 срещу 20 лева от Articket с включена в цената аудиокасета с албума като подарък

ИЗЛОЖБИ

© Михаил Новаков

КАКВО: Au Anagrama. Провокирани от неравномерното разпределение, търсене и предлагане на злато в епохата на модерния капитализъм, кураторът Веча Млечевска и худочничката Рада Букова проучват различни методи за намиране и процедури за извличане на балородния метал в битови условия, след което изпробват емпирично как да го различават в природна среда. Целта: да си отговорят на хилядолетния въпрос как достъпът до злато да стане по-демократичен и как да бъде добивано от всеки човек. Резултатът от това усилие е в самостоятелната изложба и инсталация в Пунта и Поста.
КЪДЕ: Пунта (ул. Дунав 13) и витрината на Поста (бул. Дондуков 34) до 13 май с вход свободен

КАКВО: Лисича опашка. Последната работа на Мария Налбантова разглежда растителен феномен, който се образува в старите ВиК водопроводи от етернитови тръби в по-голямата част от България, но основно в по-малките населени райони. Веднъж проникнала във водопровода, лисичата опашка расте необезпокоявана без светлина и с обилно количество вода и може да достигне двайсет метра. Този феномен грабна въображението ми и ме заведе в Ямболския регион. Там разбрах за изворите-майки, за предизвикателствата по пътя на водата и за това, че лисичата опашка е част от живота ни, колкото и да не ни харесва това. Съвместен живот, в който много неща се просмукват в комуникационните и социални канали. Когато нещо се задържи и започне да расте, как да го разпознаем и открием? Дали то е натрапника или пък ние сме тези, създали подходящите условия за неговото развитие? Този корен, тази брада или коса, тази опашка е може би онази опашка, която се просмуква в отношенията помежду ни. Така де, за всичко е виновна лисичата опашка.
КЪДЕ: КО-ОП (бул. Янко Сакъзов 17) до 14 май с вход свободен

КАКВО: Славки приказки. Floor Plan Croissant рисува любими филмови интериори, а Анна Иванова и Калина Иванова създават общ колективен дом, където винаги сме добре дошли и добре заварили – пристигнали с официални дрехи, но преоблечени с терлици и анцуг, за да ни е удобно и свободно по балкански в компанията на тънки мезета, бонбони Сезони, Амфора и Черноморец, домашно вино и ракия в шише от вода. Добре изпипаните и подробни миниатюри Блок No. 1989 и Апартамент No. 2007 са пространство с кристални сервизи в стари секции, бетонени мозайки, пълни със сарми сладоледени кутии, каренца и барчета с почерпки (за гости), застинало между социалистическото минало и демократичното бъдеще, между старото и новото, между правилата и хаоса. С неутралното представяне на миниатюри от най-обикновеното постсъветско ежедневие, Славки приказки пита дали освен с фолклор, българската идентичност може да бъде надградена с ненатрапчивия чар на панелки, бидони и зелени пейки. Представяме си ги моментално като декор на някой български битов филм или сериал в стилистиката на Wes Anderson.
КЪДЕ: Топлоцентрала (ул. Емил Берсински 5) до 17 май с вход свободен

КАКВО: Творческо безсилие. Последната групова изложба на Димитър Шопов, Алина Папазова, Александра Ласкова и Вълко Чобанов ни кара да се чудим дали става въпрос за хитро отбиване на номера или любопитно изследване на творческото безсилие като естествен и редовен спътник на съвременните артисти. В края на януари четиримата заминават на пленер във Варвара с нула очаквания и без никакви конкретни идеи и художествени материали. Посреща ги Витка, домакиня на къщата за гости, която очаква да види нормални художници с четки и бои, но вместо това получава закачлив отговор, че са концептуални артисти. Скоро след пристигането групата усеща, че дори мъртвото очарование на зимното море и преминаването на Зелената комета C/2022 E3 не могат да ги измъкнат от лапите на творческото безсилие – невидимо присъствие на разходки по обезлюдени заливи, улици и просторни поляни. Общуването с духа на творческото безсилие чрез класическа дъска за спиритически сеанс им помага да измислят бордовата игра с многозначително име От Кристал до Documenta – иронично-саркастично показно за пътя на съвременния, локален артист през познати градски паркове, галерии, институции и общуване със съвсем реални хора в името на успешно творческо CV. Настоящата изложба включва и други резултати от тяхната морска борба като обекти, рисунки, инсталации, видео и едно живописно писмо, създадено по съвет на Витка след завръщането им в София.
КЪДЕ: Гьоте-интитут (ул. Будапеща 1) до 18 май с вход свободен

КАКВО: Мъгливо с малко дим. Може ли изкуството да бъде функционално? В съвременния свят преплитането на различните креативни дисциплини прави възможно прескачането на всякакви граници от страна на артистите. Днес професията артист включва редица креативни дейности, които трудно влизат в класическа категоризация. Далеч от утилитарността, авторите са способни да създават произведения, които могат да присъстват у дома ни като функционален обект. Мъгливо с малко дим e поглед към творчеството на четирима автори от различни художествени направления: българите Васко Ернст Бърдаров и Невена Екимова, чешката художничка Kateřina Konarovská и немският автор Joachim Lenz. Софийската им среща е своеобразно пътешествие в света на мечтите, бленуването и фантазирането. Четиримата използват средствата на живописта, скулптурата и инсталацията, за да засягат темите за спомена, отчуждението и бляна, самотата на градския човек и копнежа по далечни и утопични места.
КЪДЕ: Credo Bonum (ул. Славянска 2, вход откъм ул. Бенковски) до 20 май с вход свободен

© Божана Димитрова

КАКВО: Rest Assured/Disclosure. Помним парижките хроники на Елена Назърова и я следим изкъсо заради забележителния талант да работи еднакво добре и проникновено с хумор, диалози и човешко изкуство. Последната изложба на художничката е много по-персонален и интроспективен завой от обичайния за нея социален и обществено-ангажиран контекст. Чрез традиционна живопис и разкривайки сурови необработени бележки от своите дневници, Назърова кани да погледнем в някои силно лични и мрачни моменти, предизвикателства и затруднения, насочвайки вниманието към темите за психичното здраве, изолацията и онези затруднения, които не се споделят навън. Rest Assured/Disclosure е от онези вълнуващи експозиции, които те карат да се (раз/при)познаваш, коментираш и обсъждаш много след поредната обиколка.
КЪДЕ: Харта (ул. Врабча 12) до 24 май с вход свободен

© Лъчезар Бояджиев

КАКВО: Градско бленуване. Разположени в пресечната точка на визуалната култура, урбанистиката и политиката, Лъчезар Бояджиев представя рисунки и визуализации, фокусирани върху важните градове в неговия живот и кариера. Интересите му към проблемите на екологията, градските утопии, мястото на художника и изкуството в живота на света са преведени в рисунки, дигитални манипулации и визионерско мислене. Градско бленуване е етап от дългосрочния проект Утопични предложения за дистопични градове, който разсъждава какво да се прави с дистопичните градове с напрегнат живот. Или как утопичната визия за град като София, Ню Йорк или Амстердам да бъде мислена като възможност от инженерна, урбанистична и екологична гледна точка. 
КЪДЕ: Институт за съвременно изкуство (бул. Васил Левски 134, вход откъм ул. Екзарх Йосиф) до 3 юни с вход свободен

КАКВО: Choose your character. Поредната среща с винаги забавното, иронично, но и обезоръжаващо сериозно изкуство на Теодор Генов е цялостно произведение от живописни платна и инсталативни обекти, създадени специално за пространството на Via.Art. Запазвайки някои от най-разпознаваемите елементи в досегашната му работа, Choose Your Character се доближава до дълбините на съзнанието и пътува до Аз-а с игра, в която посетителите са активни участници, поставени пред избори и преопределящи движението в пространството или в съзнанието. Изложбата на Генов представя героите си като изображения, които търсят определение за себе си в море от други образи, витаещи наоколо и прескачащи от едно измерение на личността в друго. На пръв поглед сложният, но всъщност достъпен замисъл на автора е представен така, че наистина да е приятен за участие и консумация, но и провокиращ разголване пред най-съкровенните ни мисли, без да се налага да ги споделяме гласно. Някой друг вече е свършил тази работа вместо нас, та можем да се настаним удобно в масажното легло. Предстои и кураторски тур с Мартина Йорданова, следете страницата на събитието.
КЪДЕ: Via.Art (Полиграфия Бизнес Център на ул. Николай Ракитин 2) до 11 юни с вход свободен

Кадър от серията Balkan Journey, 1999-2002 © Vanessa Winship

КАКВО: Дългият път. Британските съпрузи Vanessa Winship и George Georgiou са сред най-големите имена на международната фотографска сцена, членове на фотографските агенции VU’ и Panos и чести участници в експозиции на в престижни места като нюйоркската МоМА и лондонския Barbican. Създадената специално за пространстото на галерия Синтезис изложба проследява дългия им съвместен път от студентските години в Лондон, през документални серии от Великобритания, Италия и Индия и работата в Косово, Албания и Сърбия по време на Косовската война, Турция и различни страни от Източна Европа и Балканите (включително България), та чак до последните им проекти в САЩ. Вече повече от трийсет години двамата живеят и пътуват заедно, но снимат самостоятелно с почти негласното споразумение, че можем да работим на дадено място, без да се настъпваме един друг. В Турция, Georgiou работи по фотокнига за непрестанно променящия се пейзаж, процесите на модернизация и изграждането на нова национална идентичност на фона на национализъм и религиозен натиск. Погледът на Winship пък е насочен към взривоопасния регион по границите с Ирак, Иран и Армения. Серията Sweet Nothings включва поетично-документални портрети на ученички в униформени рокли, бродирани с дантели, цветчета и красиви думички, от където идва и заглавието. В САЩ, Winship пътува от Калифорния до Вирджиния и от Ню Мексико до Монтана в търсене на американската мечта за проекта She dances on Jackson. По същото време нейният съпруг работи по серията Americans Parade, документирал тълпи, наблюдаващи парадни шествия. Днес двамата поделят времето си между английския град Фолкстън и българското село Мандрица.
КЪДЕ: Синтезис (бул. Васил Левски 55) от 12 май до 8 юли с вход свободен

ИНСТАЛАЦИИ

© Аlžbeta Bačíková

КАКВО: Неочаквана грижа. Груповата изложба на Института за съвременно изкуство и куратора Васил Владимиров окупира три от изоставените пространства в подлеза на Орлов мост с видео арт от Венета Андрова, Аlžbeta Bačíková, Elisa Jule Braun, Отворена група (Yuriy Biley, Pavlo Kovach, Anton Varga), Ивелина Иванова, Pauline Curnier Jardin и Feel Good Сooperative, Adrian Paci, Moritz Stumm и Driant Zeneli. Техните девет творби са разделени на три последователни сегмента, а изложбата редизвиква зрителите да преразгледат разбирането си за грижа и да изследват начините, по които тя може да се прояви в неочаквани форми и изражения. Форматът и мястото на изложбата сами по себе си са акт на грижа, придавайки ново значение и функция на изоставените магазини, които осветяват подлеза. Според Владимиров, Неочаквана грижа е ефективно напомняне за радикалния потенциал на изкуството и неговата способност да ни провокира, да ни вдъхновява и да трансформира света около нас.
КЪДЕ: Подлез Царевец на Орлов Мост (бул. Цариградско шосе) до 31 май ежедневно между 17:00 и полунощ с вход свободен по очевидни причини

Инсталацията Desert Inn, 2011 © Joseph Tasnadi

КАКВО: Joseph Tasnadi: Апории. САМСИ адаптира представянето на Joseph Tasnadi в дебреценския център за модерно и съвременно изкуство MODEM в експозиция от лирични инсталации, интелектуални интервенции, чувствителни опоетизирани предмети и експериментални дигитални творби, създадени след 2010. През последното десетилетие интересите му са насочени към мултимедийните инсталации и изкуството на интервенцията. Във фокуса на творбите на унгарския художник и визуален артист е връзката между човек и машина, взаимоотношенията между технологиите, метафоричното виждане и поетичното мислене.
КЪДЕ: Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство (бул. Черни Връх 2) до 25 юни срещу 1/3 лева за вход

НОЩНА ОБИКОЛКА

КАКВО: Докато обикаляте светлинните инсталации на Lunar, може да се включите и в Европейска нощ на музеите – ежегодната инициатива, в която повече от 50 музея и галерии предлагат богата програма от изложби, концерти, работилници, прожекции на филми и организирани турове безплатно (с малки изключения) до полунощ (с малки изключения). Медиатеката на Френския институт предлага визити на парижки забележителности във виртуална реалност и филм на Alain Resnais, а сред останалите (десетки) акценти в програмата забелязваме болшинството изложби в настоящия материал и много други.
КОГА: 13 май в над 50 музеи и галерии с вход свободен от 17:00 до полунощ (пълен списък на участващите места има тук)

ФИЛМОВ БЛОКБЪСТЪР НА ГОЛЯМ ЕКРАН

Pom Klementieff (Mantis), Groot (с гласа на Vin Diesel), Chris Pratt (Peter Quill/Star-Lord) и Dave Bautista (Drax) в Пазители на Галактиката Volume 3 на James Gunn © Marvel Studios/Форум Филм България

КАКВО: Пазители на галактиката Volume 3. Лебедовата песен на режисьора и сценарист James Gunn в Marvel бележи края на една от вероятно най-смислените и забавни супергеройски трилогии с носталгична и сълзлива история за приятелството и преодоляването на стари и нови травми. Звездният повелител Peter Quill (Chris Pratt) все още оплаква (не точно) смъртта на своята Gamora (Zoë Saldaña), но трябва да намери начин да обедини екипа, за да спаси Вселената от надвиснала заплаха, но и да защити един от тях. Мисия, която води до края на Пазителите такива, каквито ги познаваме, но такъв е животът. А и саундтракът е един път.
КОГА: От 5 май в кината и IMAX

МИНИПАНОРАМА НА ФРЕНСКИ КЛАСИКИ

Jean-Paul Belmondo в кадър от Ченге или негодник (1979) на Georges Lautner

КАКВО: Негаснеща носталгия! Доверете се на Френския институт за чудесна панорама на крими класики от 70-те – време, белязано от чудесната работа на режисьори като Georges Lautner, Jacques Deray и Henri Verneuil в тандем с гигантски актьори като Jean-Paul Belmondo, Alain Delon и Lino Ventura. Какво гледаме: Борсалино и компания (1974) на Jacques Deray (12 май от 18:30); биографичната драма за финансиста и измамник Стависки (1974) на Alain Resnais (13 май от 19:00); трилърът Питон 357 (1975) на Alain Corneau (19 май от 18:30); Трупът на моя враг (1976) на Henri Verneuil (20 май от 19:00); Ченге или негодник (1979) на Georges Lautner (26 май от 18:30) и романтичната комедия Обичам ви (1980) на Claude Berri (27 май от 19:00) с музиката на Serge Gainsbourg. Подробна програма. резюме на сюжета и трейлъри има в страницата на събитието.
КОГА: 12/13/19/20/26/27 май във Френския институт (пл. Славейков 3) срещу 5/8/ лева за вход

ЕЛЕКТРОННИ ПАРТИТА

КАКВО: Lovers & Friends с Bliss Inc., Annna и Vasil Vladimirov. Истерика мести своята поредица за любовници и приятели в новия клуб Дом с обещание за блажена нощ, изпълнена с прогресив звуци и пъстра еуфория. Основателката на проекта Annna и нейният редовен ортак и селекционер Vasil Vladimirov посрещат симпатичния планинар, диджей и продуцент Bliss Inc. – роденият в Русия, но базиран в Германия Александър Старобудов, който обича високоенергичните и бързи тракове, ако съдим по скорошни YouTube клипове от последните му сетове в Лион и Берлин и собствените му издания за лейбъли като Magicwire и Radiant Records.
КОГА: 6 май в Дом (ул. Ангел Кънчев 1) след 23:00 срещу 15 лева от Resident Advisor и 20 лева на входа на клуба

Traumer © Flavien Prioreau

КАКВО: Morph x Get-traum: Traumer и Gescu. След дълга пауза, Стефан Попов и Димитър Петров рестартират Morph в комбина с Get-Traum и в компанията на един стар и един нов познат – поредно гостуване на добрия им приятел Traumer, придружен от Gescu, еднo от най-интересните имена на румънската електронна музика. Французинът Romain Reynaud се завръща в София с типичното за себе си богато нюансирани и много ритмични техно и хаус направо от парижкия ъндърграунд и дансинга на Rex.
КОГА: 26 май в Micro (ул. Кърниградска 19) след 23:00 срещу 25 лева от EpayGo

ТЕАТРАЛНИ ПОСТАНОВКИ

Захари Бахаров и Теодора Духовникова в Това не го казвай на Явор Гърдев © Стефан Н. Щерев

КАКВО: Това не го казвай. Явор Гърдев режисира българската постановка на една френска комедия с три номинации за наградата Молиер. Пиесата по текст на Salomé Lelouch се върти около двама герои с адски характери. Той (Захари Бахаров) е без скрупули, провокира и не си мълчи. Тя (Теодора Духовникова) е без филтър, нахална и надменна. Двамата се обичат, но прекарват по-голямата част от времето си в спорове и противоречия. Семейните ценности, гледането на порно, пластичната хирургия, глобалното затопляне, педофилията, градската левица: темите са безкрайни, какъвто е и спорът, защото никой не отстъпва от позицията си. За да представят аргументите на една жена и на един мъж през призмата на това, което не можеш да кажеш, или пък можеш, но трябва да е в правилния момент, с правилния тон и по правилния начин. Както го определя Гърдев, да млатиш с думи е дълбоко еротично преживяване. Самовнушението, че си пророк на истината, неин лицензиран проводник и призван артикулатор, е силен афродизиак, който те издига над земята, за да се разходиш безогледно по главите на другите и да се почувстваш окрилен и възвишен. Баш.
КОГА: 9/10/11 май в кино Люмиер (Малкото НДК на пл. България 1) от 19:00 срещу 50/60 лева от EVENTIM

Петър Дочев и Ирмена Чичикова на плаката на Дъх © Карл

КАКВО: Дъх. Миналата есен гледахме Дишай в Сфумато с Елена Телбис и Бойко Кръстанов. Сега е време да видим и другия поглед към същия текст на драматурга Duncan Macmillan, този път под режисурата на Тодор Димитров и с участието на Ирмена Чичикова и Петър Дочев. Тази съвременна любовна драма е историята на един мъж и една жена, които търсят път един към друг между потребността от любов и кризата на цивилизованото съзнание. Двамата са неосъзнати поети, които сътворяват общата поема на своята любов. Понякога единият довършва мисълта на другия, понякога го прекъсва или прекъсва собствената си мисъл, за да започне наново и да преосмисли казаното и това се превръща в поезия на търсения смисъл.
КОГА: 27 май в Топлоцентрала (ул. Емил Берсински 5) от 19:30 срещу 10/15/20 лева за билет от Urbo

СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ

Кадър от предстасвлението Това е нещо истинско на Anna Nowicka © Maurycy Stankiewicz

КАКВО: Антистатик. Достигайки своята юношеска възраст с ежегодни издания и над 180 показани представления от цял свят, Антистатик се е превърнал във водеща платформа за вълнуваща среща с най-доброто и стимулиращо съзнанието от експерименталната танцова сцена. 16-тото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс се провежда под мотото моето тяло, моят танц, развит от създателите на Антистатик Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев в артистична програма с работата на десет изпълнители и артистични колективи от Румъния, Германия, Финландия, Нидерландия, Полша, Украйна, САЩ, Канада, Словения и Австрия. Ето и малко видео тийзъри за подгряване.
КОГА: 9-19 май в Топлоцентрала (ул. Емил Берсински 5) и Сцена Дерида (ул. Цар Самуил 32) срещу билети от 20/25 лева тук (пълната програма на събитията тук)

СРЕЩА С НАТУРАЛНО ВИНО

© Розалина Буркова

КАКВО: Софийски клуб за натурално вино. Мила Мутафчиева и Радина Бачева са две симпатични мацки, които искат да споделят своята любов към натуралното вино с повече хора. Именно заради това двете стартират Софийски клуб за натурално вино без излишни претенции и помпозност, но с искрено желание да съберат малък колектив от любопитни и търсещи ентусиасти, с които взаимно да се учат и да обменят сетивно познание за вино с нищо добавено, но и нищо отнето. Първата опознавателна среща в края на този месец обещава дисректно отваряне и дегустация на шест бутилки с натурално вино от Испания, Хърватия, Южна Африка, Грузия, Германия и Италия, които не се предлагат в България. Местата са само 11, за да сте в малък и интимен кръг, позволяващ да сте част от всяка дискусия и да се включите точно толкова, колкото желаете. 
КОГА: 21 май в Bar Coba (ул. Московска 3) от 18:00 след предварителна заявка на лично съобщение в Instagram и вход от 70 лева (включващ шест дегустационни чаши вино, хляб и масло)