Какво да правим в София през ноември

Repce 001, кадър от изложбата на унгарския фотограф Gabor Mate в галерия Синтезис © Gabor Mate

Двайсет. Точно толкова ги докарахме събитията в списъка с интересни неща, които да правим в столицата до края на ноември. Добрата новина: дори все още да се придържате към boyscout клетвата от миналия месец (никакви барове, дискотеки и сепарета), имаме достатъчно атрактивни (и безплатни!) предложения за активен живот извън горната тройка.

Предвид климатичния хаос и неочаквано високи температури, цигарки по бански в езерото Панчарево също e удачен вариант, но наблягаме на затворени пространства с изложби на важни унгарски фотографи, млади български (модни) дизайнери, една от най-важните жени за българската живопис от втората половина на ХХ век (и нейните голи тела), младо изкуство от Косово, аналогови паралелни вселени и адекватен прочит на темата с комунизма и трудовите лагери.

Освен горните предложения, Boyscout препоръчва и поне половин дузина от страхотните филми на Киномания, международен симпозиум и преглед на най-доброто от БГ дизайна в рамките на Мелба, три концерта със стъоунър рок, български хип-хоп, южноафрикански афро-рок и съвременен лондонски джаз, силен театър с Телбис и Кръстанов и три събития с вино в рамките на едва няколко дни. Опияняваме се доволно с култура и пенливи напитки и споделяме къде ще ходим този месец:

ИЗЛОЖБИ

Dodo 3 © Gabor Mate

КАКВО: Вътрешно небе. Кураторите Надежда Павлова и Никола Михов се нуждаят от цели две пространства (Синтезис и Институт Лист), за да подредят голямата фотографска изложба на унгареца Gabor Mate. Вътрешно небе проследява комплексната връзка между личностите на родителите и характера на техните деца. Тази изложба разглежда проблемите на брачната институция в три свързани с темата серии, представени за пръв път заедно в една и съща експозиция. В първата снимам семейни двойки, във втората – разведени родители, а в третата – техните деца. Целта ми е да разкрия има ли все още смисъл да се сключва брак в наши дни, възможно ли е да се поддържа брак така, че той да е източник на радост за живеещите в него, кога е необходим развод, как да го преживеем и най-вече какво е влиянието на всичко това върху подрастващите поколения. Внимателно подредените, но и спонтанни фотографии на Mate са заснети въз основа на интервюта с изобразените персонажи. Както се личи по горния кадър с полегналия джентълмен, композиционните елементи са доразвити до границите на абсурда.
КЪДЕ: Синтезис (бул. Васил Левски 55) и Институт Лист (ул. Аксаков 16) до 14/31 януари с вход свободен и богата съпътстваща програма

Кадър от филма Free Fall с рокля на Александър Гергинов © Иван Асен 22

КАКВО: Free Fall. Петата поред концептуална модна инсталация на платформата Иван Асен 22 селектира смели експерименти с нестандартни материали, повърхности и силуети, събрани под темата за Големия взрив. Разработените текстилни скулптури и аксесоари на Александър Гергинов, Анелия Антова, Георги Флоров, Наталия Живкова, Нели Митева, Ралица Георгиева и Велислава Божинова са вдъхновени от елемента мед и имат флуидни форми и обеми, отразяващи различните му агрегатни състояния. Филмът към цялата случка пък засяга космическия произход на елементите с разходка до вероятно най-знаковия архитектурен паметник от соц миналото (Бузлуджа, кой друг?).
КЪДЕ: Структура (ул. Кузман Шапкарев 9) до 17 ноември с вход свободен

2093 © Милко Павлов

КАКВО: Напоследък напред. Бояна Джикова описва живописта на Милко Павлов като формирана сякаш във време преди езика и началото на човешката история. Пейзажите на неговите мазки създават пространство, което бихме могли да определим като свят, но не и като реалност. Серията от широкоформатни платна съдържа проектирани места, които биха могли да напомнят за планински пейзажи, скалисти брегове, космос, но са датирани в години от бъдещето (2109, 2099 и така нататък). В този смисъл, живописта му винаги остава някак недостижима. Тя е тук, присъства, но препраща към някъде другаде, напомняйки ни за онова място, в което искаме да се завърнем. Някаква странна смесица между носталгия и експапизъм, един вид.
КЪДЕ: One Gallery (ул. Иван Вазов 14) до 15 ноември с вход свободен

КАКВО: Съседите: Форми на травмата (1945-1989). Двойната изложба за лагерите от времето на комунизма е плод на близо двайсетгодишно проучване и осемгодишно съвместно изследване на паметта за политическото насилие. Мултимедийната инсталация на артистите Julian Shehirian и Красимира Буцева и професора по история Лилия Топузова пресъздава спомените на хора, преминали през българския гулаг и затвори, съществували между 1945 и 1989. Процесът на екипа обхваща над 40 интервюта с оцелели от репресиите на режима. След тях екипът се заема да пресъздаде жизнените пространства, в които са проведени тези разговори, като към част от тях са добавени откъси от разказите на оцелелите, звуци и видеа от местата на някогашните лагери в Белене и Ловеч. Целта: да попълнят архива от свидетелства за живота в лагерите с нов документален материал и чрез средствата на съвременното изкуството. Съседите: форми на травмата (1945-1989) е потапящо преживяване в рядко споделяни и трудни за слушане, но важни за самоосъзнаването ни разкази.
КЪДЕ: Софийска градска художествена галерия (ул. Ген Гурко 1) и студио The Neighbours (ул. Георги Бенковски 40) до 3 декември

© Arbnor Karaliti

КАКВО: Клубно настояване: афтър-парти. Фондация Дома използва своята платформа Next Balkan, за да покани, настани и представи работата на симпатична група съвременни косовски артисти. Груповата изложба на Atdhe Behluli, Laureta Hajrullahu, Arbnor Karaliti, Leart Rama, Mimoza Sahiti и Yll Xhaferi включва творби в разнообразни медии и направления по темата за клубовете като мимолетен катарзис, нужда и протест срещу мащабните политически и социално-икономически фактори, които ни изолират физически и емоционално. Имате нужда да си припомните онова чувство на отчуждение, еуфория и униние на една клубна вечер или домашно парти? Гостите от Косово ще се погрижат добре да го усетите.
КЪДЕ: Топлоцентрала (ул. Емил Берсински 5), Doza (ул. Цар Самуил 52) и Мисията (ул. Алфред Нобел 2) до 30 ноември с вход свободен

© Михаил Новаков

КАКВО: Multicolorvese. Предвид невъобразимото стълпотворение от всевъзможни инфлуенсъри, фотографи, модели и кой ли още не, едва ли може да се поиграете баскетбол на игрището на улица Богатица и да видите последната монументална работа на Николай Петров (Glow). Неговата далеч по-скромна и малка самостоятелна изложба обаче е симпатичен аналогов прочит на концепцията за пренасяне в паралелна и много цветна вселена. Multicolorverse e аудио-визуална инсталация, фокусирана върху връзката между цветове, форми, възприемането на заобикалящото ни пространство и възможността изкуството да телепортира в нови светове без използването на дигитални медии. Разработената специално за изложбата звукова среда е дело на музикантите Биляна Груданска (пиано, вокал), Volen (звуков дизайн) и Борис Ненов (звуков инженер).
КЪДЕ: Depoo (ул. Врабча 12) до 18 ноември с вход свободен

Лиляна Русева, На плажа, 90-те години на XX век, частна колекция © Национална галерия/Квадрат 500

КАКВО: Лиляна Русева: ретроспективна изложба. Името на Лиляна Русева (1932-2009) е добре познато на всички, които се интересуват от българско изобразително изкуство от втората половина на ХХ век. Настоящата експозиция по повод 90-годишнината от рождението на художничката е отлична възможност да се запознаем с картини, акварели и рисунки, който не ни изправят пред конфликти, противоречия и екзистенциални драми, а пред проникновено, тихо и ненатрапчиво авторово благоговение пред енигмата на другия. Или както Кирил Кръстев го определя, пред смелостта на художничката да защитава освободената интимност на женската личност чрез пейзажи, портрети, автопортрети, натюрморти, фигурални композиции и голи тела.
КЪДЕ: Квадрат 500 (пл. Св. Александър Невски, ул. 19-ти февруари 1) до 12 февруари

КАКВО: Дали сме комунистки? Второто включване на Красимира Буцева в един и същи месец се случва онлайн и в ново пространство, което не може да се нарече галерия. Гара е обитаем 35-квадратов апартамент със спалня, превърнат в територия за артистична намеса и домакин на изложби като Дали сме комунистки? Кураторът Васил Владимиров описва инсталацията на Буцева като ястие с две съставки – видеоклипове за това как комунизмът се появява в попкултурата и наши собствени текстови и визуални бележки. Във файла komunistkite.mp4, художничката сменя каналите на телевизора и подчертава двете екстремни позиции – антикомунизъм и комунизъм. Във fail2.mp4 и Film_3.mp4 пък прещракват фрагментирани изображения с ниско качесто от филми като Престъпленията на другарите и Оцелелите – лагерни разкази, както и серия от екранни снимки на места на политическо насилие и други, в които е изгорен част от ДС архива през 90-те. KRASI.mp4 пък ни сблъсква с авторката в движение/замръзнала като референция към книгата The body keeps the score: Brain, Mind, and Body in the Healing of Trauma и движенчески тактики за справяне и изживяване на травматични събития.
КЪДЕ: Онлайн тук и на място в Гара с предварителна заявка

СРЕЩА С МЕСТНИ И ЧУЖДИ ГЕРОИ НА ДИЗАЙНА

Adam Štěch, един от лекторите на международния симпозиум в програмата на Мелба

КАКВО: Мелба. Петото издания на българския фестивал за дизайн гъмжи от събития не само за професионалисти, но и за любители. Освен традиционния преглед на БГ дизайна в груповата изложба Местна красота (до 13 ноември в КО-ОП на бул. Янко Сакъзов 17 с вход свободен), Студио Комплект организира и международен симпозиум (5 ноември в Топлоцентрала на ул. Емил Берсински 5 между 11:00 и 17:00 срещу 25 лева онлайн и 65 лева на живо от Epay Go) с лекции на Adam Štěch (дизайн и кураторство), Liza Enebeis и Wanwai Shum от студио DUMBAR/DEPT® (визуална идентичност и брандинг), Maria Gavryliuk от Gunia Project (традиции и продукти), Mateusz Machalski (типография и графичен дизайн), Holly Pereira (илюстрация и стенопис) и Eli Gutierrez (продуктов дизайн). Може да се разходите и до поп-ъп изложбата Време на Мелба и Fashion Days (4-14 ноември в Порта А на ул. Триадица 5 с вход свободен) или да участвате в разнообразните дискусии и класове. Пълният списък със събития е тук.
КОГА: До 13 ноември на различни локации в София

ФИЛМОВИ ФЕСТИВАЛИ

Colin Farrell и Brendan Gleeson в кадър от Баншите на Инишерин на Martin McDonagh, който ще има само една прожекция в рамките на Киномания

КАКВО: Киномания. Последният филмов фестивал за 2022 пристига с интензивна и стойностна програма, която ще глътне много време и пари за билети, но едва ли ще разочароа. Boyscout селекцията на важните филми в програмата излиза идната седмица, но ето един кратък списък със заглавията, които не бива да пропускате: единствената прожекция на Баншите на Инишерин на Martin McDonagh с Colin Farrell и Brendan Gleeson, който се е засилил към списъка с най-добрите филми на годината; победителят от Кан на Ruben Östlund, преведен за родния пазар като Идиотският триъгълник; документален филм за Leonard Cohen и Moonage Daydream за David Bowie; най-новите филми на Mia Hansen-Løve, Steven Spielberg и Valeria Bruni Tedeschi, стари класики, монументални шедьоври и много други съкровища на голям екран.
КОГА: От 17 ноември до 4 декември в киносалоните

Кадър от Цип на Aleksandr Kim

КАКВО: Ранно пиле. Нямате време и пари за кино на голям екран? Няма проблем. 18-тото издание на международния фестивал за студентско късометражно кино върви безплатно в Neterra.TV+ с панорама от 57 филма на режисьори от 32 страни. За първи път в конкурсната програма на БГ фестивала ще бъде показан филм от филмовата академия в Непал, заедно със заглавия от традиционно силно представени кино университети от Сърбия, Полша, Германия, Великобритания, Аржентина, Малта, Казахстан и други.
КОГА: До 5 ноември безплатно в Neterra.TV+

КОНЦЕРТИ

1000mods © Cristina Alossi/C.Alossi Photography

КАКВО: 1000mods. Гръцката стоунър банда има повече от един паметни и често пъти разпродадени концерти в София последното десетилетие. Макар да стигат от мазетата на елинския ъндърграунд до големите сцени на Hellfest, Desertfest и Sonic Whip, четворката от Хилиомоди не пропуска възможност да мине през столицата, за да ни отвинти главите със стари и нови хедненгъри от Super Van Vacation (2011) насам. Издаденият в началото на пандемията албум Youth of Dissent (2020) пък е дело на едни по-зрели и улегнали мъже, който намират безкрайно вдъхновение в любимия им Сиатъл от 90-те. Подгряват Tidemachine – родната банда на добре познатите БГ ъндърграунд музиканти Пенко Скумов и Георги Михайлов (Soundprophet), Венци Лалев (Funk Busters) и Георги Денчев (Skoda, Toma), които редуват тежки стоунър рифове върху алтернативна основа с мелодични вокални линии.
КОГА: 10 ноември в Mixtape 5 (подлез Галерия на НДК под кръстовището на бул. България и бул. Черни Връх) след 20:00 срещу 35 лева от Bilet.bg

Григовор, Жлъч и Гена от So Called Crew © Иван Христов

КАКВО: 11 години So Called Crew. Жлъч, Григовор и Гена се понасят повече от добре вече единайсет години, затова искат да почерпят за рождения ден на So Called Crew и да започнат най-добрата си ера (след всичките глупости) със силен лайв с банда, която ще изсвири всичките им песни само с инструменти без никакви подложки. Очаквайте включвания от Порнозвезди от Средновековието, Leena, Yana, Имера и Секта и си носете повече пари в брой, защото обещават много, много мърч.
КОГА: 11 ноември в Sofia Live Club (бул. България 1) след 22:00 срещу 20 лева от Bilet.bg и 25 лева в деня на концерта и на входа на клуба

The Brother Moves On

КАКВО: The Brother Moves On/Joshua Idehen. Градските призраци Stretch и Аларма Пънк Джаз не спират да си стискат ръцете, докато прокарват две съществено различни, но близки линии в своите съвместни събития: незабравими гостувания на легендарни африкански музиканти и концерти на проекти от съвременната лондонска джаз сцена. Прес съобщенията на Диспечера пък са в своя собствена лига, та какво да очакваме на 12 ноември под НДК? Афро-рок в джаз алтернатива straight outta Joburg, лондонска поезия върху северен бийт и едно изпълнено обещание да доведат в София всички проекти на музикантите около Shabaka Hutchings (Sons of Kemet, The Comet Is Coming и Shabaka & The Ancestors). След квартета на Theon Cross миналия октомври и Soccer96 през юни, идва време да разберем как звучи нощта в столицата на Южна Африка? Поне на три езика: според пичовете от The Brother Moves On, които съчетават алтернативния афро-блус с арт-рок, атмосферични акапели и южноафрикански пънк джаз. Новият им албум S/he Who Feeds You… Owns you излиза само две седмици преди визитата им в столицата.

Joshua Idehen © Agatha Powa

Другото обещаващо име в афиша за вечерта е Joshua Idehen – един от разпознаваемите и обичани гласове на Лондон, който започва да се налага с групи като Benin City, Hugh и LV и гостувания в още поне дузина проекти (като почти всички албуми на Sons of Kemet и The Comet Is Coming), преди да започне да издава и самостоятелни сингли от дългоочаквания си солов албум, пълен с денс химни на надеждата за космополитите от третото десетилетие. В София кръстникът на Stretch ще представи сет с разнообразен материал за танцуване от своите проекти.
КОГА: 12 ноември в Sofia Live Club (бул. България 1) след 21:00 срещу 25/30/35 лева от EpayGo и 40 лева в деня на концерта и на входа на клуба

ТЕАТРАЛНИ ПОСТАНОВКИ

Елена Телбис и Бойко Кръстанов по време на репетициите на Дишай © Александър Станишев

КАКВО: Дишай. Втората премиера на Сфумато за сезона събира Елена Телбис и Бойко Кръстанов в интензивен дългогодишен разговор, който започва с бебе и завършва с обичам те. А всъщност продължава цял живот и е последният разговор, който ни е останал. Режисираната от Марий Росен постановка по пиесата Lungs на Duncan Macmillan е диалог за това как се живее в постоянна тревога от близкия край, но и разговор за самите нас, за планетата и за нейната катастрофа. А всъщност защо да искаме да продължим човешкия род, ако не раждаме само спасители?
КОГА: 7 и 8 ноември в Сфумато (ул. Димитър Греков 2) от 19:00 срещу 20 лева (последни билети в сайта на театъра)

Боряна Братоева © Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски за Нощ на театрите

КАКВО: Нощ на театрите. Десетото издание на европейската инициатива в България отбелязва своя юбилей със стотици постановки и събития в десетки български градове. За първи път като посланици на инициативата се включват драматургът Александър Секулов, режисьорът Антон Угринов и актьорите Владимир Михайлов и Виттория Николова. Останалите лица на театралната Нощ са Галин Стоев, Явор Гърдев, Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Деян Ангелов, Георги Златарев, Константин Еленков, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Силвия Петкова, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев. Всички те участват и във фотографския проект Нощни персонажи на Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски, който ще бъде изложен в градинката пред Народния театър. Пълна програма и акценти от събитието има тук.
КОГА: 19 ноември в цяла България

ТРИ СЪБИТИЯ С ВИНО

КАКВО: Вино и парфюми. Шармантната мадама Силвия Йонкова (Roseoverdose) обича да изследва привлекателни аромати през призмата на различни вкусове и да намира допирни точки между любими напитки и благоуханието на парфюмите. Последното събитие от тематичната поредица Fragrance & Flavour включва винена дегустация с Адриана Сребринова (собственик и енолог на изба Боровица) и композиране на парфюми, вдъхновени от ароматните профили на опитаните вина.
КОГА: 5 ноември в Grape Central (ул. Цар Самуил 45) срещу 150 лева (дегустация на три вина, плата със сирена, колбаси, хляб и зехтин, флакон с 10 мл парфюмна композиция, създадена по време на събитието) с предварителна резервация или закупуване на билет до 4 ноември на страничката на събитието или по телефона

© Maksym Kaharlytskyi за Unsplash

КАКВО: DiVino.Taste. 11-ото издание на на най-мащабния форум на българското вино представя стотици бутилки от десетки успешни, малки, големи и активни винопроизводители от всички региони в страната. Накратно: над 500 вина от около 80 български изби, за да си сверим часовника къде точно се намира родното вино и винопроизводство на световната карта в компанията на обикновени почитатели, ценители, експерти, търговци, сомелиери, ресторантьори, медии и собственици на винарни. Има и съпътстваща програма от множество различни майсторски класове, презентации и други. Повече информация има тук.
КОГА: 11, 12 и 13 ноември в Интер Експо Център (бул. Цариградско шосе 147) срещу билети от 18 до 40 лева в сайта на изложението

КАКВО: Beaujolais Nouveau 2022. Едно от най-популярните франкофонски събития на френско-българската бизнес общност се завръща, за да посрещне новото божоле в София с радостни викове Le Beaujolais Nouveau est arrivé! в присъствието и под патронажа на Негово Превъзходителство г-н Joël Meyer, посланик на Франция в България.
КОГА: 17 ноевмри в НДК (пл. България 1) след 19:30 срещу 100 лева тук