Седмата Фотофабрика напомня, че сме смъртни

© Стоян Ненов

Седмата Фотофабрика стартира с положително послание и локално съдържание изцяло в духа странното време, в което живеем тези дни.

Груповата фотографска изложба Мemento Mori (Помни, че си смъртен) събира трийсетина кадри от осемнайсет български автори, които работят по света и у нас и приемат предизизвикателстовото на на фестивала да разкажат по свой собствен начин за безпрецедентните времена, в които се налага да оцеляваме напоследък.

© Михаил Новаков

Всеки един от участниците избира своя фокус към темата за света, който ни се случва, докато си правим други планове за него. Или, както споделят организаторите на фотографския фестивал, работите разказват за периода на извънредното положение, когато обективите гледаха и навън, но и навътре към собствените ни уголемени страхове, спрени планове и объркани надежди.

© Вихрен Георгиев

Съдейки по предварително предоставените кадри, положението за света не е много обещаващо, а предимно мрачно. Сред участниците забелязваме познатите имена на Антон Кръстев, Валентин Стефанов, Васил Германов, Веселина Николаева, Виолета Апостолова, Вихрен Георгиев, Георги Стоилов, Дориян Тодоров, Евгени Димитров, Мария Милкова, Михаил Новаков, Николай Дойчинов, Павел Червенков, Пепа Христова и Аня Полман, Светлана Бахчеванова, Стоян Ненов, Яна Лозева и Яна Паскова, а специален гост е дългогодишния приятел на Фотофабрика Erwin Olaf със слайдшоу от последната си серия April Fool, 2020, създадена по време на сюрреалистичния кошмар на пандемията от COVID-19.

© Дориян Тодоров

Иначе в програмата на фестивала са включени и самостоятелна изложба и фотокнига на Фелия Барух, голяма външна експозиция на име Любовта, без която можем, друга външна и едновременно онлайн изложба Хората, които и други интересни  събития, за които ще пишем по-подробно идните дни. Без да забравяме, че сме смъртни.

Memento Mori се открива на 1 юли след 17:00 в Националната галерия (Двореца) на пл. Княз Александър І и може да бъде разгледана до 15 август. Повече информация за събитието има в страницата на Фотофабрика и във Facebook.