ГАЛЕРИЯ: Шарената и много концептуална офроуд армада на Jeep

Всяка година десетки хиляди офроуд ентусиасти се събират около черените скали на пустинята Моаб, щата Юта, за да шофират в ъв възможно най-екстремни условия и да се включат във великденското сафари на Jeep. Дизайнерите и инженерите на американската марка пък използват традиционния повод, за да изпробват способностите на своите флагмани и да представят нови концептуални модели, които може и да не влязат в масово производство, но със сигурност информират бъдещата посока на Jeep и рекламират всевъзможни автентични и персонализирани части и аксесоари.

Тазгодишната армада от седем атрактивни концептуални и единствени по рода си модели е ссъздадена изцяло да пълзи по скалите и да преминава през най-тежки терени с особено внимание върху актуалната тройка: електрифицирана мощност и оптимална проходимост със задвижване на четирите колела. Очаквано, седморката на Jeep e оборудванa с модерни задвижващи системи за свобода с нулеви емисии. Уви, и тази година отсъстваме от традиционното сарафи, но ето какво се крие зад картинките на атрактивните модели.

Wrangler Magneto 3.0 е нещо като пионер на великденстовото сафари, защото се появява за трети път около скалите на Моаб. Концепцията на платформата Magneto винаги е била да служи за тестване и разширяване на възможностите на 4×4 електрификацията още от Magneto 1.0, появил се за пръв път през 2021 като напълно електрически и високопроходим SUV. Базиран на Wrangler Rubicon с две врати, Jeep Magneto разполага с изработен по поръчка електродвигател с аксиален поток и мощност от 285 конски сили, който работи до 6000 оборота в минута и е свързан с шестстепенна механична скоростна кутия. Дебютът на Magneto 2.0 през 2022 разширява обхвата на производителността, а тазгодишните актуализациите включват нов, по-ефективен двигател, актуализирано програмиране за 20% повече енергия и пробег. За по-лесен достъп при качване отворът на вратата е изместен с петнайсетина сантиметра, а предното стъкло е наклонено на дванайсет градуса назад, за да придаде на страничния изглед усещане за срязан покрив.

Първоначално представен през 1981, мощният и многофункционален Scrambler (CJ-8) е първият кабриолет и компактен пикап на Jeep. Четири десетилетия по-късно концептуалният Scrambler 392 предлага сериозна мощност със своя 6,4-литров V8 двигател с 470 конски сили и 637 Nm въртящ момент. Доброто поведение извън пътя се дължи на ниското му тегло, постигнато чрез каросерия от въглеродни влакна. Самата тя е с ново разширение на предните калници и нов капак от въглеродни влакна с тониран прозрачен панел, за да покаже сърцето на неговия двигател. Системата на въздушно окачване AccuAir позволява повдигане на окачването в диапазон от 3,8 до 14 сантиметра и може да се настройва индивидуално в движение от контролер в кабината или чрез Bluetooth.

1978 Cherokee 4xe е доста привлекателно пътуване назад във времето.Представен за първи път през 1974, Jeep Cherokee (SJ) е спортна версия с две врати на Wagoneer и включва седалки тип корито, спортен волан и детайли, предназначени да привлекат по-млади и по-приключенски настроени шофьори. Година по-късно се появява опцията Wide-Track с външни стикери, по-големи гуми, по-широки мостове, по-големи колела и интериор с повече удобства. За да почетаъ емблематичния Jeep Cherokee SJ, дизайнерите на компанията го преосмислят съчетанието на Cherokee от 1978 с Wrangler Rubicon 4xe от 2022. Екстериорът съчетава автентичните пропорции с ярка и многоцветна боя от 70-те. Докато концептуалният 1978 Jeep Cherokee 4xe на пръв поглед изглежда като ретро Jeep Cherokee SJ, той всъщност е доста модерен и електрифициран офроуд автомобил с два електрически мотора, високоволтова батерия и високотехнологичен 2.0 -литров двигател с турбокомпресор.

След положителната реакция към екстериорния цвят Tuscadero за ограничен брой серийни Wrangler-и, Jeep го използва и в концептуалния Wrangler Rubicon 4xe. Екстериорът хваща окото с розова боя с акценти в гланцово черно, разпръснати върху предната решетка и рамките на фаровете. Характерната решетка със седем отвора е заимствана от юбилейния нов Wrangler Rubicon, а персонализираните кожени седалки се отличават с фини пръски магента, появяващи се точно под перфорираната повърхност с животински принт. Гланцови черни акценти от лачена кожа има и върху основите на седалките и ремъците за регулиране.

Идеята за офроуд приключения на Grand Wagoneer и Wagoneer се манифестира в Grand Wagoneer Overland с изцяло нов 3,0-литров двигател с мощност от 510 конски сили и 680 Nm въртящ момент. Основната му характеристика е персонализиран скайлофт, прикрепен към горната част на покрива. Той е изработен от въглеродни влакна и се разгъва за около 10 секунди отвътре с просто натискане нагоре с една ръка. За тази интеграция дизайнерският екип премахва втория и третия ред седалки. Най-задният люк на покрива е преместен, за да създаде подходящ и устойчив на атмосферни влияния вход от долната зона за сядане на третия ред до горното ниво скайлофт. За лесен достъп допринасят предна/задна плъзгаща се врата и малко стъпало, което също служи като използваема маса. Скайлофтът е оазис с контролиран климат, с пространство за спане за двама души и достатъчно прозорци, за да се насладят на панорамните гледки. Уютният интериор е допълнен с два големи пуфа за сядане, плюшено покритие на пода, възглавници и индивидуализирано вътрешно осветление. Има достатъчно място за съхранение на велосипеди, екипировка и всичко необходимо за приключенски пътувания. Цветът е повече от добър и тотално Boyscout – индустриално зелено с Gunmetal акценти. Масивна лебедка върху предната решетка има два кита лазерни светлини за оптимална видимост през нощта.

Wrangler Rubicon 4xe Departure е базиран на емблематичния кокпит на открито на най-­продавания и най-мощен PHEV автомобил в САЩ. Концепцията стъпва на 17-инчови джанти с 37-инчови гуми и разполага с кит повдигащи пърформанс амортисьори с увеличен ход и подобрена проходимост. За да отговори на нуждите за допълнително осветяване пред и около автомобила, дизайнерският екип монтира три 28-сантметрови LED светлинни тела върху рамката към предното стъкло, всяка от които се завърта настрани, когато предното стъкло е свалено надолу. Задното товарно отделение разполага с релси с връзки за съхранение на допълнителни принадлежности и характерна подложка за багаж за всякакви атмосферни условия. Wrangler 4xe Departure разполага и с релса за аксесоари на арматурното табло за монтиране на телефони или камери.

Gladiator Rubicon Sideburn изследва нови инструменти, предназначени за офроуд приключения. Той се задвижва от 3,6-литров V6 двигател и разполага с повдигащ кит амортисьори за увеличен ход на окачването и подобрена проходимост. Черните джанти HRE 17 с шест спици са обути с гуми BF Goodrich с диаметър 37 инча. Защитата на предната решетка със седем отвора, заимствана от юбилейния Wrangler Rubicon, е също със сгъваема пейка за сядане и лебедка Warn под нея. Допълнително към покривните панели са инсталирани комплект подвижни 28-инчови LED светлинни тела, а ролбарът е изработен от леки въглеродни влакна и стомана, за да подобри пространството между кабината и товарния отсек. От страната на кабината е инсталиран рафт с връзки за преносими чанти и съхранение на вещи. Всяка чанта може да бъде заключена и обезопасена чрез осем налични примки за завързване. Четири T-образни релси в горната част на ролбара пък позволяват лесен монтаж на велосипед или каяк.

Jeep е тук.