The Soft Moon знае, че е от последните по рода си

© Andrea Rigano

Luis Vasquez е научил много за десетилетие и отгоре на музикална сцена. Осем години след последния си концерт в София, The Soft Moon отново е на европейско турне в подкрепа на най-новия албум Exister (2022) – пети дългосвирещ диск на американския музикант под този псевдоним, без да забравяме и за албума под родното му име Body of Errors (2021).

За тринайсет години живот с The Soft Moon, Vasquez има и ремикси за имена като How To Destroy Angels, Boy Harsher, Trentemøller и турнета с Interpol и Depeche Mode, което провокира въпроса дали се чувства като ветеран, оцелял напук на променливата музикална индустрия. Приятел от първия лейбъл, който ме издаде (Captured Tracks), наскоро ме попита дали осъзнавам как съм един от последните оцелели. Замислих се, че The Soft Moon се появи в последния момент, когато все още беше възможно да създадеш група, способна да остави музикално наследство и то да бъде запомнено, споделя Vasquez през Zoom от родния Лос Анджелис, където живее отново след няколко години във Венеция и Берлин.

© Caroline Bonarde

Очаквано, днес на човека зад The Soft Moon му се вижда като лукс някой да си позволи да е за кратко извън прожекторите. В момента е трудно да те няма за някакво време, да се завърнеш и публиката да е още там, още да се вълнува от това, което правиш – сега всичко се диктува от тенденции, които много бързо идват и си отиват. Въпреки това, Vasquez не изключва възможността да станем свидетели и на обратното явление след известно време. Но за да видим позитивна промяна, трябва да се задържим и достатъчно дълго на сцена.

Освен отказа да се съобразява с тенденции, другата успокоителна и постоянна контанта във всеки следващ албум на The Soft Moon е болезнената чувствителност и дежурна потентна комбинация от екстатични радости и осакатяващи падения, които съпътстват всеки и понякога ни принуждават просто да се държим на повърхността и да съществуваме. Vasquez описва единствената причина Exister да съществува като начин да сподели всяка емоция, която чувства. Няма две еднакви песни, всичко се върти около битието на човешките същшества и различните емоции, чувства и случки, които те съпровождат по пътя.

Днес Luis се чувства много по-технически развит откъм продукция и звук. В първия албум имаше бийтове, които бяха твърде бързи, за да бъдат изсвирени от човек. Всичко беше много лоу-фай, първият ми микрофон беше де факто играчка. Музикалният път на Vasquez започва от различни пънк групи в гимназията, преди да започне да експериментира със синтезатор и ефекти. В тези групи винаги бях фронтмен, което не съм сигурен как се случваше, при положение, че никога не съм изгарял от желание да бъда в очите на хората.

Ако трябва да сравни периода около дебютния си албум от 2010, когато The Soft Moon е само домашен експериментален проект, и сега, когато животът на път в постоянни турнета е нормалност, отношението му всъщност си остава същото. Никога не съм се отнасял към музиката като стратегия, примерно да се съобразявам как определено звучене ще се котира в определена част от света.

Но дори като изпълнител извън мейнстрийма, Vasquez усеща натиск никога да не успокоява темпото, да задържа успеха на групата си. Какво всъщност означава успех днес? За мен не е внимание и пари, а форма на триумф на личностното развитие – нещо, което направих с Exister. Работата по него ме изчисти и излекува някои безпокойства и мисли, затова го считам за успех, споделя Luis, който подготвя ремиксирана версия на албума и несъзнателно прави паралел с концерта си в София през 2015 – първият ремикс от албума е версия на Become the Lines от Phase Fatale, който го подгрява в столицата преди осем години.

Второто гостуване на The Soft Moon в София е e част от серия с десет концерта в десет поредни вечери в различни градове – натоварване, което не го плаши. След завръщане зад Океана за бързо разпродадения фестивал Cruel World в Ел Ей, Vasquqz ще бъде в Европа и през лятото, а концертите му ще стигнат до Ереван, Баку и Тблиси. Това всъщност е сред по-кратките ни турнета. Случвало се е да правим по 240 концерта годишно. Нещо, което научих през годините е, че трябва да се грижиш за себе си. Полудявам малко на сцената, така че трябва да загрявам и да се подготвя физически предварително – последните седмици бягам и скачам на въже, искам да раздавам максимална енергия.

The Soft Moon е в Mixtape 5 (бул. България 1 и б ул. Черни връх, подлез Галерия) на 5 април след 20:00, заедно с Trace Amount (композиторът и визуален артист Brandon Gallagher) и Vague Voices (дуото на Ангел Симитчиев от Mytrip и Стефан Бъчваров от Cyberian). Билетите струват 35 лева в EPAY GO и 40 лева на входа на клуба. Повече подробности за събитието на Indioteque и Alarma Punk Jazz има тук.