Prototype 9 намига към старата Формула 1

Луксозното подразделение на Nissan не се слави с каквито и да било традиции във Формула 1, но това не му пречи да посегне към златната ера на великото автомобилно състезание с концептуален електрически роудстър в стила на старите болиди от 40-те години. Prototype 9 на Infiniti изглежда като подготвен специално за конкурса за автомобилна елегантност в калифорнийския Пебъл Бийч и не бива да предизвикава никакво снизхождение, дори напротив. Японците са се постарали с проектирането на автомобил с открити колела, който изглежда като някакво мета завръщане в бъдешето и уважение на историята от дистанция на няколко десетилетия.

Макар, както вече отбелязахме, компанията да няма директни заслуги и сериозен опит в моторните спортове, Prototype 9 е вдъхновен от началото на японския моторен спорт и създадения специално за състезания Prince R380, който неколкократно чупи рекордите за скорост през 1965 преди да запише победа в Гран при на Япония през 1966 на пистата Фуджи и да изчезне от хоризонта след сливането на производителя Prince Motor Company с Nissan. Легендите за него обаче явно съвсем не са забравени, защото любителската идея от извънработното време на дизайнерите и инженерите на Infiniti е прерастнала в болид с напредничаво задвижване от прототипен електромотор с 148 коннски сили, максимална скорост от 170 км/ч и ускорение от 0 до 100 за 5,5 секунди.

Силуетът на изградената от цяло парче метал каросерия очевидно е вдъхновен от въздухоплаването и конструиран от стоманени панели върху стоманена рама. Детайлите на дългото аеродинамично торпедо с открит кокпит са изчукани от майстори такуми, които са запазили познатите от серийните модели на Infiniti решетка с двойна арка, хриле на акула зад предните колела, мускулест преден капак и остри линии, простиращи се от предницата назад. 19-инчовите колела с централно захващане и тънки спици са обути в състезателни гуми, а тапицерията е покрита от черна кожа с контрастни червени шевове.

Повече от ясно е, че Prototype 9 е по-скоро интересен маркетингов проект и инженерна страст, които отдават почит към една отминала и непозната епоха за Infiniti и най-вероятно ще направят доста добра реклама на марката по изложения, а и по принцип. Едва ли ще го видим на живо по улиците в бъдеще, затова трябва да се задоволим само със снимките от японската фотосесия на прототипа и разказите на очевидците, успели да го зърнат на изложението в Пебъл Бийч.