Невижданите доскоро прототипи на Porsche са съвсем друга бира

Porsche 919 Street

Когато не правят някои от най-добрите спортни автомобили в света, дизайнерите на Porsche се забавляват с фантастични концепции за модели, които евентуално могат да намерят място в шоурумите на баварската марка някой ден.

Повечето от тези страшно интересни идеи не стигат до масовата публика поне докато не се появи проект като Porsche Unseen – дебела книга с 15 нереализирани концептуални автомобили и дизайн изследвания от 2005 до 2019, които излизат наяве за пръв път, подредени в категории с имена като Spin-offs, Little Rebels, Hypercars и What’s Next:

Porsche 917 Living Legend (1:1 глинен модел от 2013) намига към иконичното Porsche Salzburg, с което Hans Herrmann и Richard Attwood печелят Льо Ман през 1970. Porsche 918 Spyder пък служи за техническо вдъхновение.

Porsche 919 Street (1:1 глинен модел от 2017) е замислен като улична версия на състезателния LMP1, спечелил Льо Ман. Външната обвивка скрива карбонова монокок конструкция и мощен хибриден агрегат с 900 конски сили, а размерите и междуосието са същите като при състезателния автомобил.

Спартанският, изчистен кокпит, характерните радиаторни решетки, червените графични елементи и загатнатите ребра на компактния Porsche Vision Spyder (1:1 реалистичен модел от 2019) напомнят за Porsche 550-1500 RS Spyder от 1954. Целта на въпросното изследване е била да задълбае в идеите за бъдещи детайли като ултра модерния ролбар.

Porsche 911 Vision Safari (мобилен прототип от 2012) е израз на вярването, че никоя друга автомобилна марка не може да комбинира спортните и офроуд автомобилите толкова добре, колктоо Porsche. Базираният на генерация 991 прототип е с повдигнато шаси, подислени арки на колелата, масивни брони и кокпит ала прословутото 911 Safari, което пердаши в източноафриканското сафари рали през 1970.

Porsche Renndienst (1:1 реалистичен модел от 2018) е свободна интерпретация на семеен футуристичен ван, пардон, космическа совалка за шестима. В интериора пътниците намират удобна и модулна кабина за пътуване. Седалката на водача е разположена централно, a изцяло електрическата технология на задвижване се намира под каросерията. Нахлуването в този непознат за марката сегмент все още не е осъществено, но знае ли човек.

Книгата Porsche Unseen (твърди корици, 328 страници, 190 снимки и илюстрации, Delius Klasing) с текст от Jan Baedeker и фотография от Stefan Bogner струва 136 лева оналйн тук.