Hyundai пресъздава оригиналното Pony Coupe от 1974

Aко мислите, че Hyundai-ската програма Наследство не може да ви изненада отново, помислете отново. Или следете редовните подсказки през последните месеци като миналогодишния N Vision 74, демонстрирал амбициите на корейската компания да скочи в бъдещето на спортната електромобоилност със шаситата от своето минало.

Близо половин век след световната си премиера на автоизложението в Торино през 1974, Pony Coupe Concept се материализира на специално събитие до езерото Комо. Основната работа по концептуалния автомобил е дело на 84-годишния легендарен дизайнер Giorgetto Giugiaro, който създава оригиналните чертежи и силуета на автомобила на младини още в началото на своята знаменита кариера, но така и не го вижда в серийно производство. Поне до днес, след като Hyundai му се доверява да повери разработването на нов прототип според оригиналните спецификации в ръцете на сина му Fabrizio и останалите факири от компанията им за хиперколи GFG Style.

Съвсем резонният въпрос защо цялото това нещо се случва след петдесет години намира отговор в контекста на историческото време. В първата половина на 70-те Hyundai все още не разполага с някаква съществена дизайн експертиза, затова наема Giogiaro да проектира дефакто първия корейски сериен автомобил, отговаряйки за първоначалните скици, чертежи и създаването на пет прототипа (сред които и едно купе), с които да се протомотират на американски и европейски изложения като това в Торино.

Усложнената икономическа ситуация обаче спира проекта през 1981 още преди да стигне до серийно производство, а корейското Pony Cоupe си остава не само мечта, но и баща на генерации Pony, произвеждани между 1975 и 1990 и продавани в цял свят.

За да се включат достойно в дните преди тазгодишното изложение за ретро и винтидж автомобили Concorso d’Eleganza Villa d’Este, корейският производител и баща и син Giugiaro решават да се придържат съвсем дословно до оригиналния дизайн на сребристия металик, познат със своята клиновидна предница, кръгли фарове и геометрични линии, наподобяващи оригами.

Спортният автомобил с две врати има ясно изразен минималистичен силует, който вдъхновява свои съвременици (DeLorean DMC 12 от 1983, също проектиран от италианеца) и предхожда все още неосъществените SUV експерименти на Tesla с десетилетия. Интериорът в концептуалното Pony купе пък следва идеята на Giugiaro за монокок с плаваща архитектура, завъртяна около водача.

Очаквано, тази 70-арска красива носталгия (почти сигурно) няма да влезе в серийно производство, а по-скоро ще се използва само за промоционални цели и колекционери. Щафетата е поета от N Vision 74 като платформа за футуристични нововъведения и технологични иновации.