9 добри неща от новия каталог на Ikea

Докато очакваме колаборациите с Virgil Abloh и Ben Gorham от Byredo след поне година, селектираме добри идеи за интериора от новия каталог на Ikea за 2019. Макар и по-тънък от предходния, шведската марка успява да го запълни с обзавеждане за седем различни домове с различна история – от брутално маломерно жилище от 15-ина квадрата до цял апартамент, посветен на екологичния начин на живот. И в двата случая има поне девет нови, обновени или намалени неща, които да отмъкнете от магазина на Околовръстното или направо онлайн.

Учудващо, конферентният стол Fjällberget (299 лева) с фурнир от избелен дъб се вписва страшно добре навсякъде в целия апартамент. Респективно може да шета между конферентната зала и зоната за релакс в офиса или между кабинета и трапезарията в собствения дом. Идеален другар, който вкарва скандинавско спокойствие в бежовия си вариант и много мрачен шик в черния.

Дизайнерите го описват като разкошно просторен и облечен в меко кадифе. Ние обаче продължаваме да се питаме защо сексапилният триместен диван Stockholm (2999 лева) все още не се предлага и в розов рипс за щастие на всички момичета с по-големи холове и повече свободно време за романтично излежаване. Не че тъмносиният е лош, но все пак, за 2019, нещо?

Удобното кресло Rådviken (299 лева) се опитва да изкупи греховете на всички ратанови мебели по нашите ширини с лежерен комфорт за четене на тераса или в хола или просто за излежаване и гледане в една точка у дома.

За добро или зло, въпрос единствено на време бе Ikea да атакува и домашното аудио със собствен грамофон и безжичната тонколона Eneby (189 лева) – ретро дизайн ала стара радио точка и мощност от сравнително приличните 39W, свързва се с всякакви Bluetooth устройства и изглежда симпатично на стената или на шкафа. Със сигурност, подобно предложение не е насочено към взискателни хайфисти, а по-скоро към постоянно сменящи квартири момичета и момчета, които ще оценят подобаващо и по-малкия преносим вариант (119 лева) със същата мощност.

Намаленият TВ шкаф Fjällbo (229 лева) запълва онази нужда от клетка, произведена от неръждаема стомана и идеално полирана иглолистна дървесина и създадена за съхранение на колекция от списания, стари видеокасети, грамофон и всевъзможни приемници и плейъри, които един ден могат да влязат в употреба.

Не обръщайте внимание на скучната илюстрация и само се замислете колко бутилки с напитки, буркани с най-доброто сладко, домашно приготвени подправки и какво ли още не ще се съберат на металния и много удобен за модифициране стелаж Omar (120 лева)? Отговорът – доста.

Аскетичното нощно шкафче Fyresdal (60 лева) с две колелца е колкото функционално, толкова и самотно – семпъл и абсолютно вечен дизайн със заоблени ъгли, които напомнят на някои от най-продаваните спални на марката с рамка за връзване на китки (само пожелателно и незнайно защо липсващо от инструкциите за употреба).

Помощната масичка Burvik (60 лева) си струва парите дори и само заради хитрия дизайнерски начин, по който е решено преместването от ъгъл в ъгъл и от диван до диван – абсолютно придвидливо за хора, които обичат да навигират между гостите с палава походка от вида с едната ръка масичката, а с другата – каквото ни е нужно за запълване на малката масичка, вие какво си помислихте?

Дали в баня, спалня или подземие с неясно предназначение, металната количка Grundtal (100 лева) е функционален и сигурен избор, но и най-близкият допир с операционната на серийните убийци от сериали като Mindhunter, който ще имате (да се… надяваме?!?).

Новият каталог на Ikea е тук.