Видеоклиповете на 2021

Най-добрите музикални и визуални артисти умеят да отразяват ситуацията около себе си по-фантастичен начин. Когато прекарат малко време без умора от турнета и затворени вкъщи, авторите на кратки истории за музикални видеоклипове избухват с наистина зашеметяващи визуални трактовки. Дали заради изолацията, доволното количество свободно време, наситения с все повече продукти пазар или просто заради желанието да създават, последните дванайсетина месеца са доволно богати откъм неща за гледане.

Тенденцията част от най-известните и креативни музиканти да се изявяват и като режисьори се засилва и през 2021, а идеите стават все по-безпардонни. Без да обръщаме излишно внимание на безсрамни опити за маркетинг и TikTok предизвикателства, субективният Boyscout обзор на най-добрите музикални видеоклипове на 2020 залага на изпитани титуляри, златни резерви и тотално нови имена във всички жанрове на това популярно изкуство.

Какво ще гледаме? Френски любовни трилогии от едната половина на The Blaze, революционен символизъм от Arca, върколаци, вампири и френетични танци с американски попзвезди, танцови забави, анимирани шедьоври, наистина интелигенти сюрреалистични рап и хип-хоп клипове, социални сатири, попкултурни пародии, истории с кукли, танци в скута и много други.


ОЩЕ ОТ НАЙ-ДОБРОТО ЗА ГОДИНАТА: Албумите, песните, книгите, филмите и сериалите на 2021 са тук.

Silent Loveрежисьор: Guillaume Alric

Enfant Sauvage

Mузикантът и режисьор Guillaume Alric (братовчедското дуо The Blaze) екранизира дебютния си самостоятелен албум като Enfant Sauvage с фантастична история за бягство от миналото, горски ескапизъм и напоителна любов. И макар на първо четене сюжетът за двамата главни герои, изиграни от харизматичните Lina Camelia Lumbroso и Darren Muselet, да изглежда праволинеен, разделеното на три глави късометражно филмче от Silent Love, Time To Fall и Force Field е пълно с проникновени символи за болезненаната загуба на близки хора, домашния уют, изкупление, прераждане и носталгични спомени за отминали дискотеки (в пряк и преносен смисъл). Късата тройка на Enfant Sauvage е като ужасно красив и съкровен сериал за младежката спонтанност, търсенето на идентичност и нуждата да живееш свободно и за момента.

Prada/Rakataрежисьори: Frederick Heyman и Arca

Arca

Петте албума на Arca в рамките на година са монументално постижение дори за артист, който о без това не се съобразява със системата и предпочита да създава светове. Двойното видео за футуристичните регетон сингли Prada и Rakata е най-доброто доказателство за това: името на Arca стои срещу ембрионалното развитие на символизма и творческата дирекция, а визуалният артист Heyman е отгворен за дигиталните модели на всички обекти, машини и форми от 3D визуализациите в обложките на Kick. Интерпретациите на другостта и екстремните форми на красота на транс и небинарните артисти не подлежи на еднозначна категоризация, а само на възхищение за начина, по който редуват и смесват сюжети с мускулести четирикраки създания, опашати човекоподобни, робо-хора/животни, митични герои (като Сизиф) и явни атаки към консумеризма. Необикновена работа.

Chemtrails Over The Country Clubрежисьори: BRTHR

Lana Del Rey

Искате кичозна Американа от годините на Fitzgerald и неговия Jay Gatsby, разкошни Mercedes-Benz кабриолети, кристални костюми и мрежести маски, басейн партита с момичетата и едно торнадо, което преобръща всичко в хорър вечеринка на върколаци? Кака ви Lana Del Rey колажира всеки един от гореизброените елементи в бляскав гламур от попкултурен символизъм и високобюджетен подход към направи-си-сам естетиката на Born To Die.

Posing in Bondageрежисьор: Michelle Zauner

Japanese Breakfast

Преди (или след) като изпива кръвчицата на нищо неподозиращия Michael Imperioli в Savage Good Boy, Michelle Zauner (Japanese Breakfast) минава през местния и изпразнен откъм клиенти супермаркет на забавен каданс, за да презареди с портокалов сок и малко нудли. Posing in Bondage печели с приятелското стилистично намигане към Fake Plastic Trees на Radiohead и тънката тема за нуждата от свързаност.

Alineрежисьор: Wes Anderson

Jarvis Cocker

Семплите намерения на JARVIS COCKER да зарадва своя приятел WES ANDERSON с парче за саундтрака на Френският бюлетин на Либърти, Канзас Ивнинг Сън прерастват в цял албум с кавъри на емблематичен френски поп от 60-те и 70-те. Макар само версията на Christophе-овaтa Aline да се появява във филма, Chansons d’Ennui Tip-Top е чудесен прочит към музикалната епоха на ANderson-овата лента. Илюстрираният и анимиран от Javi Aznarez видеоклип към горната песен пък е истински шедьовър заради очарователния начин, по който героят на Jarvis танцува през действието и всички герои във филма на Anderson и събужда потентни въпроси защо не получава симпатичен онлайн сериал-компаньон на основното събитие.

If You Say The Wordрежисьор: Kasper Häggström

Radiohead

Независимо дали го тълкувате като дистопична метафора за конформизма и нежеланото постпандемично завръщане в офиса, If You Say the Word е още един брилянтен Radiohead-ски коментар за отегчението в съвременното капиталистическо общество. Тънката граница между кинематографичен натурализъм, сатира и черна комедия позволява на режисьора Kasper Häggström да обърне гледната точка към мащабната безполезност на безличните хора като чаркове на една отдавна проядена и задъхваща се система.

Working for the Knifeрежисьор: Zia Anger

Mitski

Режисьорът Zia Anger и хореографът Monica Mirabile позволяват на Mitski да разкрие още веднъж своите ексцентрични и необуздани движения в ситуация, за която много хора са мечтали – на голямата сцена на празна зала, в която няма кой да гледа, коментира, снима и каквото и да било. Working for the Knife вълнува не само с блестящото си операторско майсторство и атмосфера, но и с бавния танц по коридорите, който се вие до достигане на екзалтирания душевен и телесен катарзис.

Way 2 Sexyрежисьор: Dave Meyers

Drake ft. Future & Young Thug

Nай-запомнящото се парче от новия слаб албум на Drake замазва иначе невдъхновеното положение с високобюджетна пародия на многобройни и все емблематични моменти от последните няколко десетилетия – от клипа към Call On Me на Eric Prydz, Popeye, Рамбо и Michael Jackson до кориците на романтичните чик лит книжлета, Water Runs Dry на Boyz II Men, I Want It That Way на Backstreet Boys и Sexy M.F. на Prince и Тhe New Power Generation. Изпипаната реклама на несъществуващия парфюм с просташко име Wet by Drake няма да я споменаваме, но шкембелията Drake и Драмбо: Първа кръв са право в целта.

Family TiesDave Free

Baby Keem, Kendrick Lamar

Kendrick Lamar удря сериозно рамо на малкия си братовчед по всички възможни параграфи. Освен с потентни гостуващи рими в четвъртия сингъл от дългосвирещия дебют на Keem The Melodic Blue, Kenny помага с всички сили и за амбициозния видеоклип под сянката на неговата креативна му компания pgLang (комбо предприятиятието с продуцента и режисьор Dave Free). Family Тies изобилства от привидно несвързани помежду си и наслагващи се един върху друг епизоди с пого на мъже с ветровки, чернокожи балерини, схватки с бухалки, френетично танцуващ Lamar (с леко намигане към This is America на Childish Gambino). Normani също се появява за секунда в лимузината на двамата, както си му е редът.

That Lifeрежисьори: Lydia Fine и Tony Blahd

Unknown Mortal Orchestra

Куклените клипове обикновено не са някаква революционна идея, а и кому е нужно? Важното е да са очарователно умилителни и простовати като That Life на Unknown Mortal Orchestra – чудесна илюстрация на текста със симпатичен мъпет около басейна, който танцува така, сякаш никой не го гледа, ползва самоснимачка, пресушава големи халби, среща се с извънземни в пустинята, остава без дрехи и накрая грохва от умора. Разбира се, хореографията и атмосферата в това чаровно видео са прекалено изпипани и интелигентни, за да се превърнат в TikTok предизвикателство – няма лошо.

Lumberjackрежисьор: Wolf Haley

Tyler, The Creator

Видеоклипът на Lumberjack продължава едва малко по-малко от 80 секунди, но въпреки това пращи от запомнящи се картинки, пословично остроумие и моментално разпознаваем стил. Натъпканите визуални референции и препратки към златните години на Холовуд, скъпата мода, приказките и хип-хоп културата демонстрират добре познатото чувство за хумор на Tyler, The Creator и неизчерпаемата енергия, с която съчетава всичките си съвременни вдъхновения (от Busta Rhymes до Buster Keaton и Wes Anderson), любими пастелни цветове и невъобразими детайли, появяващи се след всяко следващи гледане. Вместо да отговаря на грубите текстове с директни и доволно описателни екранизации, Tyler се чувства най-добре и винаги вдъхновен в нахъсания сюрреализъм – онази граница между фантазия и реалност, която няма аналог сред останалите му колеги.

Sink Inрежисьор: Leah Walker

Tirzah

Tirzah се доверява изцяло на Leah Walker за обложката и видеоклиповете към песните от последния си хипнотичен албум. Съвсем заслужено, предвид таланта на Walker да интерпретира интимността и странната клаустрофобичност на Colourgrade с комбинация от линейни сюжети и доза провокация към сетивата. Танцуващата двойка в Sink In джапа в канал през нощта без да можем да разберем къде са всъщност, кои са, защо се движат така френетично и каква е целта на постоянното отблъскване и сближаване един с друг. В същото време Tirzah подлага с думи като Come a little closer to me now, а цялата амалгама от танц, мрак, неизвестност и любов действа упойващо.

John Lрежисьор: Nina McNeely

Black Midi

Black Midi описват пилотния сингъл от втория си албум Cavalcade като черна комедия за това какво би се случило с лидер на култ, когато последователите му се обърнат срещу него. Режисьорът и хореограф Nina McNeely (Климакс на Gaspar Noé) пък решава да интерпретира въпросната идея съвсем буквално и успява да направи своеобразно продължение на Уили Уонка и шоколадовата фабрика (ако съдим по шеговития най-популярен коментар под видеото в YouTube). Обшите неща са повече от очевидни, но енергичният клип към John L е задъхващ триумф на сюрреализма и очевидния символизъм.

Your Body Changes Everything (Boy Harsher Remix)режисьори: Jae Matthews и Caitlin Driscoll

Perfume Genius

Извънградското и потно момче Brandon Gray скучае в своята каравана, преди да срещне извънземния ангел Teddy Quinlivan и да остане обсебен от него, независимо дали го среща в своята кухня, по телевизията или на пода в хола. Дали всичко това се развива в главата на нашето момче или е самата истина остава с отворен отговор, но видеото на Jae Matthews и Caitlin Driscoll попива 80-арската синтпоп естетика на Boy Harsheр-овия ремикс и я изплюва окъпана в неон, David Lynch-овски паранормални случки, щипка Странни неща и Проклятието Блеър, фетишистки архетипи и обезоръжаващ магнетизъм.  

Montero (Call Me By Your Name)режисьори: Tanu Muino и Lil Nas X

Lil Nas X

Най-коментираният и противоречив видеоклип на 2021 печели с няколко обиколки пред останалите заради безсрамния начин, по който манифестира чувството за (хомосексуална) безпардонност на своя титуляр, тролира всичките му критици и тясноскроени пуритани и успява да обърне цялата съпровождаща ги негативна енергия в наистина красива визия. Да, красива, дори когато се спуска по небесния стриптизьорски пилон до дълбините на ада и удря един танц в скута на Сатаната. Подобно на ваксините, Montero е идеален тест за интелигентност и приемственост.

Need to Knowрежисьори: Miles Cable и AJ Favicchio

Doja Cat

Извънземните също са хора, които обичат да се забавляват, да бичат Playstation, да обикалят баровете с най-добрите си приятели, да танцуват сякаш никой не ги гледа и да си търсят любов за една нощ или малко повече. Безпардонно сексуалното парче Need To Know разиграва именно горния забавен сценарии от-до. Planet Her очевидно е много приятно място за забавления. И докато в очевидно много далечното бъдеще Doja Cat и нейните мацки (сред които и Grimes) се придвижват с летящ Uber, тук сигурно още продължаваме с любимата реплика нямам да ви върна.

Good Onesрежисьор: Hannah Lux Davis

Charli XCX

Когато не чупи стойки и хореографии със своите добри приятелки Christine and the Queens и Caroline Polachek, Charli XCX обръща скръбните погребения на бившите си гаджета в танцови забави. Знойната девойка няма срам нито от траурната церемония, нито от самото шествия, пък какво остава за надграбния камък и почерпката след самото събитие. Всички паметни моменти от Good Ones са лека заявка какво да очакваме от нейния предстоящ албум Crash, излизащ на 18 март.

Homunculus/Oh My Godрежисьор: Willem Kantine

Sevdaliza

Sevdaliza става за таен агент. Дори и в напреднала бременност, героинята на нидерландската певица от нейния последен двоен клип се справя без проблем с половин дузина маскирани атентатори, имали неблагоразумието да я притеснят в свърмодерната й и леко футуристична резиденция. Уви, една упойваща инжекция във врата по-късно и вече е вързана и разкървавена в неизвестна лаборатория Класическият сценарий включва медицинка евакуация и киборг в нейн образ и подобие, за да е пълна лудницата, а бижутата са на Милко Бояров.

Thot Shitрежисьор: Aube Perrie

Megan Thee Stallion

Meghan Thee Stallion сбъдва кошмара на всички лицемерни републикански сенатори и гневни бели мъже, имал дързостта да я критикуват и обиждат след гигантската провокация на WAP с Cardi B. Как? Като им туърква, тормози, гази с боклуджийски камион, натиска в асансьора и компютъра и им краде хамбургерите на всяка крачка. Елата за добрия спомен от най-добрите хип-хоп и рап клипове от последните двайсетина години и останете за бруталния последен кадър – право в… да не казваме какво точно.