Какво да правим в София през декември

Skin and Mud, кадър от изложбата на Неофициално на Мишо Новаков в Полиграфия офис център © Михаил Новаков

Първо най-важното, а именно дали имаме отговор на въпроса какво ще правим на Нова година? Да, измиваме си ръцете с три предложения за носталгичен поп, БГ рап и 70-арско филмово парти с мафиоти и драг кралици в Бояна, но реално знаем, че всеки бар, ресторант, дискотека, мазе, гараж и дом организират нещо специално и не върви да им се месим.

Boyscout клетвата от последните два месеца (никакви барове, дискотеки и сепарета) е на пауза поне до януарската будна кома, затова навигираме претрупания от събития декември с малко изложби, много концерти, дългоочакван филмов блокбъстър на голям екран, черно-бяло немско кино от 30-те, британски рап, три сестри, сериозни електронни партита, ледени паркове и много литература.

Та така, опияняваме се от жива музика, книги на сметка, пързаляне около МОЧА и тежкарски соул и споделяме къде ще ходим този месец:

КОНЦЕРТИ

© Мария Съботинова

КАКВО: Hayes & Y. Благослав Анастасов (вокали/китара), Радослав Лозански (китара), Ивайло Делев (бас) и Денис Холбек (барабани) работят близо година, за да завършат дебютния албум на Hayes & Y, съответно заслужават да го изсвирят и в голяма зала пред своята публика. Press.Go.Move.Slow е по-суров от предишните сингли на групата през последните години. Албумът като формат ни дава възможност да представим по-завършена визия за това, което сме, да експериментираме и да сме по-смели отвсякога. Сетлистът за концерта включва както песни от дебютния албум на Hayes & Y, така и познати парчета като Always So Simple, Always So Cold, The Feeling, Special и други. Подгряват Jin Monic.
КОГА: 1 декември в Зала 3 на НДК (пл. България 1) след 19:00 срещу 40 лева от Eventim

КАКВО: Children of Zeus. Соул проектът на манчестърските авери Konny Kon и Tyler Daley най-после стига до столицата след летния самолетен хаос и невъзможността да се включат в Sofia Live Fest. Konny Kon е диджей, MC, бийтмейкър и третинка от Broke’N’English, заедно с DRS и Strategy. Tyler Daley (Hoodman) пък е уважавано MC, актьор и соул певец, който записва вокали за имена като Goldie, LSB, Caron Wheeler от Soul II Soul, Lenzman, Lisa Mafia, Bugsy Malone и други. Докато артисти като Dub Phizix, Chimpo, Zed Bias и Levelz ровят дръмендбейс и грайм музиката, Children of Zeus наблягат на по-душевната страна от музикалната история на Манчестър.
КОГА: 2 декември в Sofia Live Club (пл. България 1, подлеза на НДК) след 21:00 срещу 30 лева от Eventim и 40 лева на входа на клуба

Trombobby, C-MO, единствените им приятели и всичките им роднини © Иван Христов

КАКВО: TROMBOBBY X C-МО и Единствените им Приятели. Семейните ценности на TromBobby, C-МО и единствените им приятели заслужават велика снимка с всички роднини и голям концерт, който да отбележи излизането на едноименния краткосвирещ албум. EP-то включва шест песни, посветени на огромната им фамилия и може да бъде изсвирено само от разширения състав на Божидар Василев, Cимеон Желязков, Радо Казасов, Евден Димитров, Петър Йотов, Владислав Мичев (флюгелхорн), Денис Попстоев (саксофон), Пламен Денчев (клавишни), Константин Христов (китара), Борислав Бояджиев (перкусии), Божана Спасова и Лилия Янакиева (беквокали). Защо Семейни Ценности? Пичовете дълго време нямат работно заглавие, но първите две песни са написани като естествено продължение на предишния им албум, а и вече знаят какво не са и какво правят най-добре. Какво не сме правили досега? Песен без барабани, парче в 6/8, рилийз без балада, не сме говорили за токсичната мъжественост (която ни побърква и петимата), не сме говорили най-вече за това, което е общото между мен, Симо, Петър, Ечи и Радо – семейните ни ценности. Свирили сме в какви ли не комбинации, търсили сме се по какви ли не компании, за да се открием. Всеки може да събере група виртуозни музиканти (каквито не сме), трудното е да срещнеш хора с близко светоусещане. Само тогава има магия. Така си е.
КОГА: 9 декември в Sofia Live Club (пл. България 1, подлеза на НДК) след 21:00 срещу 15 лева от Eventim и 20 лева на входа на клуба

КАКВО: CENTRAL CEE. Хейтъри ще кажат, че е тиктокаджия и продукт на своето време. Но въпреки все още сравнително късата си дискография, това симпатично момче от музикален Западен Лондон разпродава концерти за по няколко часа (включително този в София) на гърба на талантливата си уста, десетгодишно блъскане, филмови колаборации с FKA twigs, добре приети и продавани микстейпове, впечатляващо рапиране на фрийстайл, вирални хитове с паметни рефрени (Doja, Obsessed With You, Commitment Issues) и умело боравенe със социалните мрежи. Малко преди да се премести в по-горния ешалон на Dave, Stormzy и Skepta, Central Cee идва да се разпише на второто рап събитие на Solar за 2022.
КОГА: 16 декември в Зала 3 на НДК (пл. България 1) след 20:00 срещу незнайно колко пари за билет, защото концертът е разпродаден и трябва да се надявате на късмет от приятели, добросъвестни продавачи или отказали се в социалните мрежи

© Алекс Костадинов

КАКВО: Les Animaux Sauvages. Електро комбото на Иво Стоядинов, Сибила Серафим и Насо Русков е толкова продуктивно в издаването на нови албуми и сингли, че всеки следващ концерт е тотално ново изживяване с непознати парчета и френетична енергия. Без да се натискат на радиостанции и медии, Les Animaux Sauvages пердашат модерна музика като богове, стимулират необуздани танци и колят и бесят наживо.
КОГА: 29 декември в Строежа (ул. Леге 10) след 20:00 срещу 15 лева от Eventim

ИЗЛОЖБИ

Clouds II © Михаил Новаков

КАКВО: Неофициално. Парадокс, абсурд, баналност, образност и куриозност са само част от думите, които описват отделни елементи от работата на Михаил Новаков. Снимките в последната му изложба не са част от общ проект, нито серия, а по-скоро самостоятелни истории със собствен живот, но в добро съжителство с околните. Както споделя кураторът на изложбата Мартина Йорданова, сюжетната линия в Неофициално е по-скоро абстрактна, но и изграждаща ненатрапчива повторяемост в работата с архитектурна среда, обекти и геометрия, цвят и светлина. Банални на пръв поглед мотиви като облаци са експонирани така, че да се превърнат в герои със собствен характер.
КЪДЕ: Полиграфия офис център (бул. Цариградско шосе 47А) до 28 февруари март с вход свободен

Кадри от La Puente, лак върху полариодни снимки, 2016-2018 © Charlotte Schmitz

КАКВО: La Puente. Гьоте-институт и Надежда Павлова от Синтезис акцентират върху социалната документалистика на германската фотографка Charlotte Schmitz с изложба на кадрите от серията La Puente – най-големият публичен дом в южен Еквадор, където работят над 150 жени. Фотографиите са създадени в партньорство с тях – сами избират как да позират, а след това рисуват върху полароидните си снимки с лак за нокти. Първоначалната функция на лака да прикрие самоличността им бързо еволюира в творческо средство. Участието на моделите в творческия процес свежда до минимум неравнопоставеността, позволявайки по-дълбоко и комплексно разбиране на участничките, разказващи своите истории и противопоставящи се на стереотипите за секс работничките. La Puente e нова перспектива към иначе клишираната тема.
КЪДЕ: Гьоте-институт (ул. Будапеща 1) до 13 януари с вход свободен

Махмурлукът, 2022 © Нора Ампова

КАКВО: 2022. Little Bird Place организира поп-ъп изложба на родните артисти, участвали в програмата на галерия изминалата година: Нора Ампова, Калина Христова, Васил Ангелов, Любен Домозетски, Калия Калъчева, Иглика Христова, Сашо Стоицов, Александър Лазарков, Гергана Табакова, Текла Алексиева, Димитър Солаков, Петър Чиновски, Викенти Комитски, Анна Комитска, Антоанета Куик и Николай Стефанов. Всички включени работи се продават с 10% отстъпка по време на експозицията.
КЪДЕ: Little Bird Place (ул. 11-ти август 7) до 12 декември с вход свободен

Стопкадър от двуканалната видео инсталация Mulberry Tree, 2019 © Ezgi Erol

КАКВО: To Touch At The Edge. Последната групова изложба в КО-ОП за 2022 е колаборативно изследване на визуални артисти, куратори и писатели върху идеята за границите в контекста на археологията, природата, съпротивата, колониализма, но също така и границите на тялото, които са част от идентичността и поколенческата история и култура. Проектът започва преди година в интернет като сътрудничество между шестима души от България, Сърбия, Република Северна Македония, Румъния, Турция и Гърция (Elisabet Ajtay, Ezgi Erol, Teodora Jeremić, Beatrice Schuett Moumdjian, Елена Марчевска и Lina Manousogiannaki), ръководено от Денислав Големанов, Мартин Атанасов, Васил Владимиров и Красимира Буцева.
КЪДЕ: КО-ОП (бул. Янко Сакъзов 17) от 2 до 19 декември с вход свободен

ФИЛМИ НА ГОЛЯМ ЕКРАН

КАКВО: Аватар: Природата на водата. След повече от десетилетие в напрегнато очакване и пандемично отлагане, продължението на най-успешния филм на всички времена е готово да се разгърне така, както неговият режисьор го е замислил. Фантастичният фентъзи епос на James Cameron трябва да бъде гледан само на възможно най-големия екран и с оглушителен звук.
КОГА: От 16 декември в кината и IMAX

Кадър от немския черно-бял филм Kuhle Wampe (1932) на режисьора Златан Дудов

КАКВО: Три от 30-те. Освен изложба на социална тематика, Гьоте-институт организира и прожекции на три черно-бели филма от 30-те години на ХХ век – време на политическо, социално и идеологическо напражение, белязано от травмата от Първата световна, превръщането на Берлин в новата културна столица на Европа и подема на германската киноиндустрия. Действието във военния Westfront 1918 (1930) на Georg Wilhelm Pabst се развива предимно в окопите на Западния фронт по време на Първата световна. Когато излиза на екран, филмът има успех, но Joseph Goebbels го изпраща в трета глуха заради ненормалния за нацистите пацифизъм и малодушния пораженчески подход. Криминалният трилър М (1931) на Fritz Lang е първият негов звуков филм, разказващ за преследването на сериен убиец на деца от полицията и от престъпен картел. Kuhle Wampe (1932) пък разказва за безработицата, бездомността и лявото движение във Ваймарската република. Филмът е режисиран от българина Златан Дудов – също и един от сценаристите, макар името му да не присъства в надписите.
КОГА: 7 декември (16:30), 10 декември (18:30) и 11 декември (18:30) в Дом на киното (ул. Екзарх Йосиф 37) срещу билет от 8 лева онлайн или на място

ТЕАТРАЛНИ ПОСТАНОВКИ

© Елена Ненкова

КАКВО: Боклук. Миналият месец гледахме най-новата роля на актрисата Елена Телбис (Дишай в Сфумато), а сега е време най-после да наваксаме и с нейния впечатляващ дебют като драматург две години след премиерата и една дузина награди по-късно. Боклук събира Светлана Янчева, Анастасия Лютова и Весела Бабинова в история за отдавна разделени три сестри с различни съдби, които се събират в дома от своето детство. В течение на действието те споделят своите най-съкровени чувства, мечтания и болки. В спомени и спорове, разчиствайки апартамента, те ще разкрият една на друга, а и всяка за себе си, неизказвани преди и неподозирани дълбочини на своите характери. И ще осъзнаят колко силни са невидимите нишки, които ги свързват и разделят.
КОГА: 8 и 23 декември в Театър 199 Валентин Стойчев (ул. Славянска 8) от 19:30 срещу 11 до 18 лева за билет от касата на театъра

ЕЛЕКТРОННИ ПАРТИТА

КАКВО: Isterika с Byron Yeates, Annna и Vasil Vladimirov. Последното парти на Isterika за годината приема шефа на берлинския лейбъл Radiant Love и неговия изявен афинитет към прогресивния, Hi-NRG и на моменти трансцендентален звук. Byron Yeates пуска често в Panorama Bar, Tresor, Shelter в Амстердам и много други. Ако не сте слушали никога маратонските му сетове, подгрейте с някое от последните му предавания за немското Refuge Radio.
КОГА: 9 декември в Studio Elegantly Wasted (ул. Сребърна 12) след 23:00 срещу 15/20 лева от EpayGo и 25 лева на входа на клуба

КАКВО: Cocoon Sofia със Sven Väth, Gregor Tresher, Maurizio Schmitz и диджеите на Metropolis. Харизматичният и постоянно обикалящ папа Sven Väth идва за редовната си меса с тукашното папство в компанията на колегитеGregor Tresher и Maurizio Schmitz. Партито се провежда под името Cocoon Sofia, което означава не просто поредния сет от Sven, останалите гости от чужбина и домакините от Metropolis, а пълно Cocoon изживяване в компанията на поне един визионер и новатор, променил електронната музика и култура през последните четири десетилетия, без да се отказва от грамофонните плочи.
КОГА: 3 декември в Интер Експо Център (бул. Цариградско шосе 147) след 21:00 срещу 65/120 лева в EpayGo

КАКВО: DÖNER MUZIK. Упражнението е ясно. Последни кючеци, люти маането, хабиби фънк и диско халал за 2022 с близкоизточния сладък локум и зной на Döner Muzik, сервиран от Goro (Druga Planeta), Julieta Intergalactica, Li Lie и Sayulke. Като Нова година, но още в средата на декември. И веднага след Central Cee. 
КОГА: 16 декември в K.E.В.А. (ул. Георги С. Раковски 114) след 20:00 срещу 10/15 лева на входа на клуба

КАКВО: Stereofox Label Night. Aко разгледате внимателно своя годишен Spotify обзор за 2022, има голяма вероятност да попаднете на някой от талантливите БГ артисти в каталога на Stereofox. Годишната равносметка на музикалния лейбъл/медия се случва на нарочна нощна среща с диджей сетове и лайв изпълнения от обичайните заподозрени Ymprl, Гена, Boyan, Smyah, ЕVDN., Kamen, Peyotoff, TromBobby и Rado. Спокойно, няма да са само мъжете от картинката по-горе, очакваме включване от Leena и Mila Robert, а също и богат щанд със сувенири и винили.
КОГА: 16 декември в Купе (ул. Славянска 8) срещу 10/15 лева от Epay Go и 20 лева на входа на клуба

УЛИЧНИ БАЗАРИ, ФЕСТИВАЛИ И ДРУГИ ПОДОБНИ

Кухнята на Downtown Create Your Taste, едни от участниците в коледния парк на Mish Mash Fest

КАКВО: Коледният парк на Mish Mash Fest. Разхождаме се до площад Славейков за немско греяно вино, фермерски продукти от български производители, свещи от LoftArt, прясно дестилирана розова вода от Little Rose Fields, керамика от Pileto, атомни бомби от Chill Hills, сочни меса от The Holy Smokes BBQ и бургери и картофки от Downtown Create Your Taste.
КОГА: От 4 до 30 декември на пл. Славейков с вход свободен

ЛИТЕРАТУРА

© Филипина

КАКВО: СОФИЙСКИТЕ МЕЖДУНАРОДНИ панаир на книгата И литературен фестивал. Горната илюстрация е малко подвеждаща, защото няма да обикаляме шатрите пред, а само щандовете в самото НДК. 49-ият панаир на книгата се завръща в пълен мащаб с над 150 издателства, книжни премиери, добри отстъпки и многобройни срещи между читатели, издатели, писатели, илюстратори и преводачи. Събитието съвпада и с десетото издание на международния литературен фестивал, което означава само едно – може да се убиете с литература, стига да четете с разбиране.
КОГА: От 6 до 11 декември в НДК (пл. България 1) между 10:00 и 20:00 с вход свободен

ЛЕДЕНИ ПЪРЗАЛКИ НА ОТКРИТО (И ЗАКРИТО)

© София 2018 – Европейска столица на спорта

КАКВО: Ice Park Sofia. Нямаме база данни за сравнение, за да го опишем като най-голямото подобно съоръжение на Балканския полуостров, но знаем, че леденият парк в София е разположен на площ от 7000 квадратни метра, от които 3500 ледено поле с две големи пързалки, свързани помежду си с широки алеи. Съоръжението е подходящо и за начинаещи, и за напреднали кънкьори, а на място има инструктори, които преподават начални уроци, работят с деца с увреждания и следят за безопасността на посетителите. Други удобни варианти са откритата ледена пързална на Спортна София в парк Възраждане и закритата класика Славия.
КЪДЕ: Княжевската градина около монумента на окупационната червена армия всеки ден до края на февруари между 11:00 и 22:00 срещу 20 лева за двучасова сесия и 2 лева за наем на кънки

НОВА ГОДИНА

Григовор, Жлъч и Гена © Иван Христов

КАКВО: Руши, Жлъч, Григовор, Гена, тайна банда и диджеи. Терминал 1 затваря врати за постоянно (поне на настоящата си локация) точно на първи януари, но не и преди да е направил един последен епичен удар в дългогодишната си история с помощта на своя (напоследък) чест резидент Руши (с концерт), титулярната тройка на So Called Crew (Жлъч, Григовор и Гена), тайна банда, диджеи, пълни чаши и онази новогодишна носталгия, с която припяваме аз съм някой друг, ти ме промени, а всъщност сме си същите стари неудачници в стая две звезди, когато се налага.
КОГА: 31 декември в Терминал 1 (ул. Ангел Кънчев 1) след 22:00 срещу 60 лева от Ticketstation

© ACR

КАКВО: Paco Osuna, Gaiser и Liubo Ursiny. Yalta Club влиза в 2023 с мрачно и дълбоко техно в сетовете на регуларния гост от Испания Paco Osuna, американеца Gaiser и резидента Liubo Ursiny.
КОГА: 31 декември в Yalta Club (Бул. Цар Освободител 20) след 22:00 срещу 90 лева от Eventim

КАКВО: Нова година в Ню Йорк. Творческата агенция на Киноцентър Бояна (B2Y Creative, ортаци на B2Y Productions, които изнасят снимките на много холивудски продукции и клипове на Dua Lipa, например) организира мащабна телепортация в Ню Йорк от 70-те, когато баровете са били тайни, мръсни и опасни, заведенията – шумни, а партитата – като за последно. Новогодишното събитие на нюйоркската улица в Бояна включва пресъздаване на тематични филмови сцени с каскадьори, танцьори, изпълнители и заря, ледена пързалка, отоплявани барове (Казино Royale), шоу с драг кралици (Студио 54), както и афтърпарти на тема Кръстникът, което продължава до първия изгрев на 2023. Никаква идея дали ще танцуваме с холограми на Vitto Corleone, но студиото е много напред със специалните ефекти, та може да са ни подготвили някоя виртуална изненада с Поли Пантев, Иво Карамански и другите покойни босове на българската мафия.
КОГА: 31 декември в Киноцентър Бояна след 17:00 срещу 120/200 лева от Eventim