Цветът на 2023 според Pantone не е черно или сиво, а Viva Magenta

Специалистите от Pantone не са циниците, които ще изберат пепел от бомби, апокалиптично черно или някой нов нюанс на 50% сиво за цвят на годината. Именно защото работата му е да прогнозира тенденции и да продава позитивизъм, американският институт избира PANTONE 18-1750 Viva Magenta за цвят на 2023 и го представя с потапящата инсталация Magentaverse пред безгрижните посетители на изложението Арт Базел в Маями.

Точно така, правилно сте разбрали името. Както хапливо отбелязват колегите от The New York Times, Viva Magenta е цветът, който никой не е искал, за свят, в който никой не живее. Очевидният завой към метавселената е придружен с разкритието, че въпросната магента е избрана не само от човешките анализатори и оракули на института, а с помощта на алгоритъма с изкуствен интелект Midjourney, за да затворим кръга между идиотските снимки с DALL-E и предстоящия робокалипсис.

Въпросната Viva Magenta всъщност е хибриден червеникав цвят (фуксин?), който съществува на границата между червено и синьо и би трябвало да окуражава усещането за сила и оптимизъм, въпреки че реално е символ и на разделение и гранично несигурно състояние (каквато е и световната политика в момента). Алюзията към предполагаемия виртуален свят и доминацията на технологиите и изкуствения интелект пък е пряко намигане към плановете на Zuckerberg и други метапионери, за които ще почакаме поне десетилетие според специалисти.

Нетрадиционен нюанс за нетрадиционно време? Pantone смята Viva Magenta за смел, безстрашен и пулсиращ цвят, чието изобилие насърчава усещането за оптимизъм и радост, а също и смелото експертиментиране и себеизразяване без задръжки. Остава да разберем дали модната индустрия го приема като такъв или ще се ползва само за на икони в приложенията.

Повече за Pantone 18-1750 Viva Magenta има тук.