Гледайте Носферату на голям екран и с музика на живо

Добрите хора от Гьоте-институт подхождат алтернативно за празниците. Вместо да организират някое парти за приятели, познати и почитатели, немският културен и образователен център посреща Коледа с безплатна прожекция на Носферату.

Повод е стогодишнината от излизането на поетичната хорър класика, която преобръща кариерата на режисьора Friedrich Wilhelm Murnau (Изгрев, Последният смях), но и представата как трябва да изглежда екранният ужас. Първата неофициална и непозволена филмова адаптация на Bram Stoker-овия Дракула се помни заради смразяващото превъплъщение на Max Schreck в ролята на вампира граф Orlok, който носи чума в града и преследва съпругата (Greta Schröder) на своя агент на надвижими имоти.

Историята зад продукцията също е любопитна. Нискобюджетният Носферату е продуциран от просъществувалото за кратко филмово студио Prana Film, което иска да създава заглавия с окултна и свръхестествена тематика, но банкрутира скоро след премиерата на филма на Murnau. Макар да е създаден от немци за немскоезична публика и да се развива в Германия с персонажи с немски имена, Носферату успява да си навлече гнева на вдовицата на Stoker, която успява да издейства унищожение на всички копия в съда.

За щастие, няколко успяват да оцелеят, а днес филмът на Murnau е считан за един от най-влиятелните филмови шедьоври и хорър образец на нямото кино и немския експресионизъм. Изсвиреният на живо на премиерата в Берлин оригинален саундтрак на Hans Erdmann е почти изцяло изгубен, което позволява на различни композитори да импровизират по прожекциите му през годините.

Преди да попитате защо да не го гледате съвсем легално у дома в YouTube, а на голям екран в Дома на киното, отговаряме, че тази прожекция на Носферату ще е изцяло в духа на старата традиция музикалният съпровод да бъде изпълнен на живо като импровизация от Soundscapers – Ивайло Стефанов (музикална среда и синтезатори), Михаил Йосифов (китари) и Александър Даниел (барабани).

Носферату е в неделя, 18 декември, в Дома на киното (ул. Екзарх Йосиф 37) от 16:00. Входът е свободен, но най-добре да си вземете билети предварително от касата на киното, за да не се разочаровате на място.