ТЕСТ ДРАЙВ: Няколко часа в Копенхаген с Volkswagen ID. Buzz

© Volkswagen

Може ли едно 70-годишно Bulli да се превърне в изцяло електрически ван? Как едно старо хипи се преражда не в тежък хипстър, а в супербус за семейство и приятели? Най-новият транспортьор на Volkswagen има да отговаря на много щекотливи въпроси и да заличава смесените чувства от ID.3 и 4, гмуркайки се обратно в историята, за да се преоткрие наново по най-добрия възможен начин.

Съвсем разбираемо, немският автомобилен гигант залага на бъдеще с електрическа мобилност, а Volkswagen ID. Buzz е създаден с мисъл за устойчивост, дизайн, модерни пропорции и иновативни технология, запазвайки емблематичната индивидуалност на първия Bulli визуално и концептуално. Мислим за горното описание от официалната брошура докато пътуваме неекологично със самолет до Копенхаген, за да участваме в медийното представяне на симпатичното Buzz-че и да го покараме няколко часа по улиците на датската столица и до Швеция по впечатляващия близо осемкилометров мост Øresund.

© Volkswagen

За разлика от нас, симпатичен колега от Германия не страда от гузна съвест, защото е изминал повече от хиляда и триста километра от Пасау до Копенхаген със своя ID.4. Ние очевидно трябва да компенсираме своя въглероден отпечатък по друг начин. Сега обаче е време да се запознаем с ID. Buzz. Първите впечатления всъщност не са от самия ван, а от добрата идея на организаторите да го представят именно в Копенхаген –европейската столица, която работи усилено по идеята да се превърне в първия климатично неутрален и устойчив метрополис.    

Подобно на други скандинавски градове, трафикът в оживения Копенхаген гъмжи от всевъзможни електрически автомобили. Ограничението на скоростта в центъра на града е 40 км/ч (110 км/ч за магистралата), а лентите за автомобили, градски транспорт, таксита и велосипедисти са обособени една от друга. Равнинният релеф на града и неговите околности вероятно изнервя водачи със спортен стил на шофиране, но това няма никакво значение. За разликата от повечето спортни електрички, удоволствието от ID. Buzz не се крие в препускането по криви и панорамни завои с бърза скорост.

© Volkswagen

Първата среща с автомобила се случва на огромен паркинг със зарядни станции сред море от поне петдесетина ID. Buzz-ове в четирите серийни двуцветни лакови покрития (има и изцяло черен срещу доулнително заплащане). Volkswagen представя европейската версия на модела в пътнически и транспортен (ID. Buzz Cargo) вариант  – къса база, задвижване на задните две колела и разочарование за колегите и клиентите от Америка, който трябва да почакат поне до 2024, за да го шофират у дома с малко по-различни технически спецификации (по-дълга база и други).

Продажбите в Европа обаче си вървят и квотите за доставка през 2023 отиват към запълване. Още преди да се видим отблизо с ID. Buzz Pro и Cargo модификациите сме се запознали с основните характеристики: максимален пробег по WLTP от около 420 километра (интересно колко ще спадне в зимни или далеч от оптималните за батерията условия и средна скорост) и време за зареждане от 5% до препоръчителните 80% за около трийсетина минути (с бързо зареждане, стандартното отнема седем часа). Отговорът на въпроса за пробега няма как да стане ясен от августовско шофиране в Копенхаген за няколко часа, но последното обстоятелство не ми лишава от достатъчно впечатления за поведението на автомобила и самата возия.

© Volkswagen

Но първо няколко думи за външния вид, който се оказва една от най-харесваните характеристики на този ван. Дали защото шофираме в края на август и все още не се среща често, появата на ID. Buzz по улиците на Копенхаген и извън него неотменно предизвиква само интерес, усмивки и вдигнати палци от околните зяпачи. Макар да не прилича толкова на своя дядо ала последния Beetle на оригиналната костенурка, ID. Buzz притежава някои (модернизирани) черти на оригиналното хипи така, че да плени носталгично настроени клиенти, без да отблъсне винтидж скептиците.

Говорейки за модернизиран силует, Volkswagen се е обърнал към своя дизайн екип със задачата да проектира вана на бъдещето, без да се разделя с огромната VW емблема на предния капак (отварящ се само за смяна на течността на чистачките), изключително късите надвеси и характерната ярка боя. Освен с някое серийно или поръчково цветово съчетание, ID. Buzz се конфигурира и със спортни, елегантни, черни или двуцветни джанти в черно-сребристо: пет алуминиеви и една стоманена джанта с тас с размери от 18 до 21 цола.

© Volkswagen

Въпреки компактните си габарити, ID. Buzz разполага с доволно просторен салон и много място, отделения, прегради и джобове за всичко необходимо. Удобните седалки за водача и пасажера на първия ред са с индивидуални подлакътници (външният е опция) и се усещат като капитанско кресло с масажна функция. Втората редичка е лишена от подлакътник по средата, но се регулира, за да остави голявмо пространство за краката. Дори и с пълна група на борда, в петместния автомобил има достатъчно място за багаж зад втория ред седалки (1121 литра).

Целият интериор е проектиран с идеята за свързаност, което определя и наличието на осем USB-C порта, включително на страничните плъзгащи се врати. Уви, подобно на останалите MEB модели, твърдата пластмаса в интериора доминира и тук, но поне няма каквато и да била животинска кожа – тапицерията на седалките, подовите настилки и декоративната тапицерия са направени от рециклирани материали. Воланът и дисплеят на таблото са същите като в ID.4, a стандартният 10-инчов инфотейнмънт сензорен дисплей (12-инчов като опция) поддържа всички функции в купето – от климатика и амбиантната светлина до навигацията и музиката.  

© Volkswagen

Подобно на ID.4, Buzz е конструиран върху така наречената Modular Electric Drive Matrix (MEB) платформа на Volkswagen с литиево-йонна батерия (82 kWh с нетен енергиен капацитет от 77 kWh), автоматична скоростна кутия и електромотор с максимална мощност от 150 kW (204 конски сили). Теглото от близо три тона не позволява да е пъргав, затова Buzz-чето ускорява от 0 до 100 км/ч за малко повече от 10 секунди.

Последното вероятно звучи отчайващо бавно спрямо повечето електрически модели, но да не забравяме, че говорим за миниван, а не за бегачка. Самото шофиране подчертава всички преимущества на електромобилите. ID. Buzz вози меко, комфортно и тихо освен когато е на магистрала и поренето на въздуха се чува по-отчетливо. Това, което го прави функционален, маневрен и практичен въпреки габаритите обаче е изключителният радиус на завиване от малко над 11 метра, конкуриращ дори VW Golf.

© Volkswagen

Освен добра видимост чрез опционални матрични LED фарове, помощ при шофирането предоставят и предлаганите като серийно и допълнително оборудване десетки асистиращи системи. Така иначе иначе, ID означава интелигентен дизайн, затова инженерите на Volskwagen са се погрижили да натъпкат Buzz-чето с всевъзможни дигитални функции и услуги за свързаност като управление през телефона и какво ли не. Целта? Да го превърнат в идеалния eлектрически ван за семейство и приятели.

Дали успяват? И да, и не. ID. Buzz е комфортен, просторен и практичен автомобил, който гали окото, но респектира сериозно бюджета. Стартовата цена от 114 хиляди лева надвишава стойността на повечето семейни автомобили и го прави доста, но (за щастие) не и неоснователно скъп. Въпросът дали е способен да замени бензинов ван със същите размери, да събере толкова багаж и да тегли каравани до морето или в планината, а защо не и по-сериозни ремаркета и платформи е спорен. За градско и извънградско пикник джиткане с цялото семейство или пък с фирмения отбор по минифутбол всеки уикенд обаче е направо идеален.

© Volkswagen

Цената на Volkswagen ID. Buzz Pro започва от 114 405 лева без ДДС. Повече информация за автомобила има тук. Boyscout пътува до Копенхаген по покана на Порше БГ.