Готините лектори на One Architecture Week

Професионалният форум на One Architecture Week е единственото платено събитие в програмата на фестивала, което си заслужава парите заради интересните лекции на знакови имена от съвременната архитектура и възможността да ги притесним малко с въпроси как да приобщим реката като активно градско пространство. Peter Veenstra работи за холандското студио Lola Landscape Architects и има доста опит в реализирането на иновативен ландшафт дизайн на трудни места. Лекцията му в Пловдив ще се върти около темата за това колко е важно да имаш представа от неуловимата променливост на средата, но няма да забрави да представи и последната книга на своето студио – Dutch Dikes.

Ландшафтният архитект Jandirk Hoekstra е съосновател на холандското студио H+N+S Landscape Architects и смята да разкаже за това как реката може да бъде едновременно безопасна и качествена градска среда. Можем да му имаме доверие заради неговата задълбочена теоретична аналитичност, голям опит и абсолютна липса на страх при решаването на големи урбанистични проблеми.

Rita Justesen ръководи архитектурния отдел в датската общинска компания By&Havn, отговорен за планирането и развитието на някои от най-емблематичните нови квартали в Копенахген, включително и на района около пристанището. Госпожата ще разкаже как се приобщават неусвоени градски райони и защо Копенхаген упорито стои в топ 3 на най-добрите градове за живеене в света.

Френският архитект, преподавател и критик Clement Blanchet има дългогодишен опит в съчетаването на архитектурната теория с урбанизъм, културни изследвания и реална архитектурна практика, придобит по време на десетгодишното му партньорство в холандското студио ОМА и работата по проекти като библиотеката в Каен, някои от най-известните ресторанти в Париж, временния павилион към Serpentine Gallery в Лондон през 2006 и много изложбени центрове, училища и градоустройствени планове.

© Adeline Seidel

© Adeline Seidel

Jan Edler e един от двамата братя-основатели на берлинското студио Realities United, което комбинира архитектура с изкуство, нови медии и информационни технологии. Акцентът в неговата лекция – проектът за нов басейн в река Шпрее.

© Ashley Capp

Канадският архитект Mason White е съосновател на Lateral Office, едно от най-напредничавите съвременни студия, което експериментира на границата между архитектурата, динамичния ландшафт и суровите климатични условия.

Форумът на One Architecture Week е в събота, 26 септември, в Държавна Опера – Пловдив на пл. Централен 1. Билетите струват 35 лв. (студенти) и 70 лв. (всички останали) в Ticketlogic.