Градска готика (и яки бомбъри) от Minoar

Всички (в София) знаят кои са, но дизайнерите на Minoar предпочитат да си останат сравнително анонимни създатели на мъжка и женска мода без определена географска принадлежност (сайтът им също няма българска версия, но няма лошо, нали учим езици – бел.авт.). Казано по друг начин, Minoar е интернационално ориентиран лейбъл и възпитан намек да обръщаме повече внимание на самото облекло и неговото качество, а не на пичовете и пичките, които го правят. Според създателите на Minoar, естетиката на лейбъла е опитомен хаос и дизайн в една определена посока, фокусирана върху върху създаването на сензорна (или сетивна) визия чрез алтернативни възприятия, а според нас – много приличен опит за силен (и на моменти унисекс) монохромен бранд в три-четири цвята с деконструктивна и леко напредничава мода за по-смели клиенти и минимално количество базови модели за начинаещите ентусиасти като нас, който почита в еднаква степен интересния силует и пропорции на Rick Owens, традиционния дрескод на самураите от един футуристичен Kurosawa и хулиганското начало на английските футболни запалянковци и скинари. Mъжката колекция за есента и зимата на 2015 е под латинското мото Trans Urbem или отвъд града според Google преводача. Обръщаме внимание на два модела, с които няма да сбъркаме.

© Йоан Гълъбов

© Йоан Гълъбов

Пишем за връхно облекло и бомбър якета с такова постоянство и напъване, сякаш зависи нещо, но уви, не се отказваме. Colossus (€546) е много скъпо и много добро яке тип бомбър с уголемен и леко балонен силует, изработено изцяло от естествени материи, които са виновни за високата цена. Външната част, яката, маншетите и долната част са от кашмир, а хастарът е от фин светлосив памучен плат. Шевовете на ръкавните извивки са с оставени сурови краища (леко висящи конци) за по-естествено усещане и леко непукистки имидж, а топлината се дължи на пухената подплата. Двата диагонални джоба в предната част са екстра, но най-голямото браво е за двата скрити джоба с цип в страничните шевове на ръкавите над лакътя и третия вътрешен с цип, които действат обезсърчаващо всякакви палави ръце. Големият кожен правоъгълник с логото на Minoar върху гърба и липсата на типичния за оригиналния модел трикотажен ластик на талията го открояват още повече от класическите войнишки бомбъри и провокират немалко въпроси за символиката зад името на марката.

© Йоан Гълъбов

© Йоан Гълъбов

Удълженият и втален силует на черния памучен блейзър с ръчноизработено копче от оксидирано сребро (€486) го позиционира на еднакво разстояние от класическия фрак и по-нестандартното сако с обърнати ревери и яка. Аскетичният дизайн е допълнен и от присъствието на единичен шлиц и цепки на ръкавите вместо копчета. Вталените панталони от същия тъмен памук и дългия тишърт отдолу с хубави здрави кубинки допълват имиджа на нещо средно между градско хипи и изоставен самурай.

Фотограф Йоан Гълъбов Арт директор Теодора Спасова Модел Камен Каменов