ТВ сериалът Нула нула нула е европейският отговор на Наркос

Don Minu (Adriamo Chiaramida) се мъчи в банята на планинската си пещера в Нула нула нула © Studio Canal/HBO България

Докато Аmazon Prime Video предвидливо изчаква да минe близо месец от премиерата на новия сезон на Наркос, европейските продуценти Canal+ и Sky Studios не устискват дори и ден, за да пуснат европейска и очевидно доста високобюджетна копродукция с амбиции да отхапе голямо парче от пазара на ТВ сериали за наркокартели.

Нула нула нула е мащабна драматизация на едноименната книга на италианеца Roberto Saviano, който пише своята кокаинова Wikipedia преди седем години, ако, разбира се, Wikipedia се намираше в тъмната мрежа. ZeroZeroZero е резюме за световната търговия с кокаин и нейната пенетрация във всички сфери на обществото, за която се говори, знае и екранизира от десетилетия. И докато първите два сезона на Наркос проследяваха тясно възхода и падението на колумбийския кокаинов крал Pablo Escobar, Нула нула нула разпростира историята на доходоносния бял прах на три континета, в шест страни, на шест езика и, очаквано, с доста добър международен актьорски състав.

Кадър от втория епизод на Нула нула нула © Studio Canal/HBO България

Историята на осемте 50-минутни епизодa проследява близките връзки и кървави войни между калабрийската ндрагета, мексиканските наркокартели и безскрупулните американски бизнесмени, борещи се за контрол върху трафикантските канали за най-широко разпространената стока в света: кокаинът. Твърдението е на самия Roberto Saviano, който живее под полицейска защита след публикуването на прословутия си роман Гомор през 2006 и пише Нула нула нула като експозе за симбиозата между мръсните пар, корумпирани политици и възхода на южноамериканските картели, търгуващи с новото бяло злато.

Don Minu (Adriamo Chiaramida) си почива в планинската пещера на Нула нула нула © Studio Canal/HBO България

Италианецът е един от изпълнителните продуценти на новия сериал, но не пропуска да се включи активно и в писането на адаптирания сценарий в компанията на Leonardo Fasoli (екранизацията на Гомор) и Mauricio Katz (Мостът). Основният двигател на целия проект по екранизацията на Нула нула нула обаче е Stefano Sollima. Роденият и израснал в Рим италиански режисьор сякаш тренира от повече от десетилетие за последния си проект, след като не спира да изследва комплексната динамика между закона и подземния свят. Широката публика го познава не само като режисьор на ТВ адаптация на Гомор и популярния сериал Romanzo Criminale, но и на мафиотския трилър Субура по книгата на Carlo Bonini и Giancarlo De Cataldo и холивудския екшън трилър Сикарио 2: Солдадо.

Кадър от втория епизод на Нула нула нула © Studio Canal/HBO България

Очевидно натрупаният опит от изброените мафиотски филми помага на Sollima да извлече най-доброто като операторско майсторство и история за последната си колаборация със Saviano, съсредоточена върху пътуването на огромна пратка кокаин и всичко, която я съпровожда от трите страни на сделката. Още първият епизод на Нула нула нула бърза да постави ред сред всички участници в опасната интрига, маркирайки ясно страната на купувачите, доставчиците и посредниците по цялата сделка.

Rdward Lynwood (Gabriel Byrne) в Нула Нула Нула © Studio Canal/HBO България

Привидно сложният сюжет с поне три преплитащи се сценарни линии се развива сравнително праволинейно с леки скокове напред и назад във времето. Edward Lynwood (Gabriel Byrne) e спедитор от Ню Орлиънс, който използва контейнерите на своята транспортна фирма като параван за посредничество и трафик на тонове кокаин между Южна Америка и Европа и обича да се оправдава пред самия себе си и своите партньори с философстване как семейният бизнес помага на цялата световна икономика да се задържи на повърхността.

Chris Lynwood (Dane DeHaan) в Нула нула нула © Studio Canal/HBO България

Дясна ръка на бащицата е неговата амбициозна, решителна и много алчна дъщеря Emma (Andrea Riseborough), която трябва да се грижи не само за семейния бизнес, но и за страдащия от дегенеративни генетично разстройство неин брат Chris (Dane DeHaan). И докато семейство Lynwoods прави отчаяни опити да оправдае липсата на гигантско плащане от страна на калабрийската мафия, италианците са заети да тушират неочаквана семейна война и предателства в планината Апромонте – убежище на боса на всички босове Don Minu (Adriamo Chiaramida), който трябва да се справи с амбициите на своя алчен внук Stefano La Piana (Giuseppe De Domenico) и да възвърне своето влияние сред семействата от могъщата ндрагета.

Кадър от първия епизод на Нула нула нула © Studio Canal/HBO България

От другата страна на океана също не е много спокойно – в специалния мексикански отряд за борба с картелите и братята Leyva има къртица. Sollima и Saviano използват образите на своите герои и техните действия, за да обяснят сложния механизъм, по който нелегалната търговия с кокаин става част от легалната икономика и как двете са свързани помежду си с безскрупулните методи на борбата за власт и контрол върху живота на хората. Нула Нула Нула е напоително пътуване през сложна система, изпълнена с насилие и жестокост, но и с изобретателност и въображение.

Треска в събота вечер © Studio Canal/HBO България

Новият сериал на Stefano Sollima обаче е и нагледна илюстрация какво точно се случва, когато някоя част от това огромно порочно колело се счупи. От джунглите на Южна Америка и небостъргачите на Мексико до планините на Калабрия и пустините на Екваториална Африка – светът гъмжи от престъпници, бизнесмени, отчаяни хора и милиардери, свързани от невидимата връзка на кокаина и готови на всичко, за да оцелеят в безмилостната война за пари и власт.

Нула нула нула е в HBO Go.