Арчър

Какво се получава когато гласовият актьор, продуцент, сценарист и режисьор Adam Reed не успява да заговори някаква мадама в испанския град Саламанка? Появява се идеята за перфектния женкар и таен агент Sterling Archer – егоистичен, забавен и много подъл вариант на Don Draper със силен едипов комплекс и удивително нахално и сексистко чувство за хумор. Archer е американска ситуационна комедия за привидно тайната контратерористична организация ISIS (International Secret Intelligence Service), която се бори със световния тероризъм в неопределено време от 20 век (с много препратки към Втората световна война и Студената война), но през повечето време е заета с динамиката на отношенията между различните герои в нюйоркския офис.

Сериалът следва добрата традиция за простичка анимация (Family Guy, American Dad, South Park и още дузина подобни) и убийствен хумор и диалози, които биха засрамили дори и най-разкрепостената публика. Границата с откровено-просташкия хумор се приближава с всеки изминал епизод, но това не пречи Archer да има 8,8 рейтинг според потребителите на IMDB. Макар и да следва независима сюжетна линия и история във всеки епизод, поредните 20 минути от Archer са истински организиран хаус, в когото екшън сцените винаги са на втори план и се набляга най-много на словестните престрелки и откровени сексистки лафове. Adam Reed иронизира американската поп-култура и иконични клишета от сериалите във всеки един 20-минутен епизод от досегашните четири сезона на поредицата. Действието се развива в откровен анахронизъм и смесва безсрамно добре технологии, исторически факти и облекло от различни епохи. Героите носят 60-тарски прически и костюми, отпратките към Съветския съюз са доволно много, а Fidel Castro продължава да си бъде на власт в Куба.

Персонажите в Archer са един път. Критиката определя каста като най-добрата възможна комбинация между James Bond и Развитие в застой. Sterling Archer е егоцентричен и много изискан самопровъзгласил се за най-опасния таен агент в света, който обаче не може да се пребори с доминиращата си майка/шеф на ISIS Malory Archer (кодовото му име Дукесата и взето назаем от починалата й афганистанска хрътка). Макар и да има сериозни познания за оръжия и бойни изкуства, интересите ми са съсредоточени предимно във възможността да се възползва от шпионски джаджи, секс, лакрос, бързи коли и непрекъснатите подигравки с колегите си. Единственият човек, който успява да му се противопостави успешно, е най-добрата жена агент в ISIS и бивше негово гадже Lara Kane – красива и пищна мадама с двойно де, която носи къси вълнени туники, за да подчертава сериозния си бюст и живее в непрекъснат яд от статуса си на номер две в агенцията. Алкохолизирана майка на Sterling, Malory Archer, продължава да живее в Студената война и непрекъснато измисля нови схеми как да използва ресурсите на агенцията за лична облага. Един от пострадалите и контрольора Cyril Figgis – компетентен смотаняк и сексуален маниак, който спи със секретарката на Malory Archer Cheryl Tunt, богата и леко малоумна наследница със същите сексуални комплекси като Cyril. Не забравяме и Ray, хомосексуалния аналитик и най-добър приятел на Lana, а също така и Woodhouse – изстрадалия иконом на Sterling, ветеран от войната. С две думи – пълна лудница. Задължителен сериал.

Първите три сезона на Archer могат да бъдат поръчани на DVD тук. Четвъртият сезон върви в момента по FX.