Големите жени на малкия екран този сезон

Момичета (Girls, HBO) върви бавно към своя финал с триумфален шести сезон (струващ си дори единствено заради третия епизод Американска кучка), но щатската телевизия не ни оставя да се сбогуваме спокойно с четирите момичета, които обичаме да мразим – новата смяна пристъпва уверено в три интересни и интелигентни нови сериали с ярки и зрели женски персонажи, които минават теста на Bechdel с лекота и размазват теорията за дефицит на качествени роли за актриси над 40.

Големите малки лъжи (Big Little Lies), HBO

Седемте епизода от мини сериала Големите малки лъжи залагат на силна история и тежка холивудска артилерия. Канадецът Jean-Marc Vallée (Клубът на купувачите от Далас) безупречно режисира Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Laura Dern, Zoe Kravitz и Shailene Woodley в криминална драма за група жени от красивото и неприлично богато калифорнийско градче Монтерей. Приятелство, съперничество, суета, омраза и насилие са в сърцевината на история, доминирана от силни женски персонажи, противопоставени по класическите сюжети жена с кариерата срещу домакиня, майка срещу мащеха, бивша срещу настояща съпруга, самотна майка срещу кого ли не, овластена жена срещу клета жертва и така нататък. Завладяващата сюжетна линия, изследваща насилието над жените както в единични нелицеприятни епизоди, така и в рамките на дългогодишен брак, постепенно набира взривоопасна инерция с всеки епизод, поднесен със завидна класа и стил от Vallée на фона на убийствен саундтрак (малко трудно ще повярваме, че точно тези жени слушат PJ Harvey, Michael Kiwanuka, Alabama Shakes и Martha Wainwright, ама карай да върви). Експлозивният финал на Големи малки лъжи го нарежда сред фаворитите за следващите награди Emmy. Същото важи за Reese Witherspoon и нейното великолепно изпълнение в роля, направена сякаш по поръчка, стига да не бъде засенчена от Nicole Kidman, разбира се.

Вражда (Feud), FX

Войната между две от най-големите холивудски икони Bette Davis и Joan Crawford е толкова легендарна, че става обект на ТВ екранизация в осем епизода от действащия крал на мегакомерсиалните щатски сериали Ryan Murphy (Клъцни/СрежиВеселие, Зловеща семейна история, Народът срещу О Джей Симпсън). В ролите на големите актриси със зверски ампломб влизат две не по-малко впечатляващи настоящи легенди от филмовата индустрия днес – Susan Sarandon и Jessica Lange правят поредните си безкомпромисни заявки за безсмъртие в ролите на враждуващи екранни богини. Позалезли, без много пари в банката и на път да бъдат заменени от новото поколение атрактивни актриси, Davis и Crawford се борят със своето его, за да създадат още един хит, който да им спечели някоя друга допълнителна година на големия екран. И докато двете се сражават за своето оцеляване, мерейки талант, красота и спортна злоба в класическия Whatever Happened To Baby Jane?, мъжете зад кадър и пресата ги нахъсват една срещу друга, за да изкарат по някой друг долар отгоре. Поредицата на Murphy хвърля ту забавен, ту тъжен, но истински интимен поглед зад кулисите на култовия филм и актьорската професия като цяло. По-важното обаче е майсторският начин, по който изследва чувството на несигурност, страх и ревност в основата на омразата между две жени, които си приличат много повече, отколкото се различават.

Добрата битка (The Good Fight), CBS

Логичното продължение на Добрата съпруга е съсредоточено върху новата адвокатска кантора на Diane Lockhart, менторката на изпадналата от ТВ играта Alicia Florrick (Julianna Margulies). Създатели на новия сериал отново са съпружеската двойка Michelle и Robert King, която следва формулата на суперуспешния му предшественик с Margulies – заплетени юридически казуси в синхрон със сложните времена, в които живеем, и хиляда лични битки в секунда. Christine Baranski продължава да вдъхва живот в образа на Lockhart, Cush Jumbo и Sarah Steele излизат на преден план като нещо повече от верни десни ръце, а британката Rose Leslie (Игра на тронове, Абатството Даунтън) се опитва да запълни бездната, оставена от Magrulies, с ролята си на талантлива млада адвокатка, бореща се със зъби и нокти да оцелее след много публичен семеен скандал.