ГАЛЕРИЯ: Fine Acts събира много творци за климата

© Fine Acts

За разлика от всички практични скептици, Fine Acts не губи надежда за справяне с глобалното затопляне и организира ударна команда от борци, пардон, творци за климата. Едноименната изложба включва творби на илюстратори от 19 държави и адаптира популярната глобална инициатива на Artists for Climate за визуално изкуство на тема климатични промени.

Благородната и креативна инициатива на българската платформа за социално-ангажирано изкуство върви добре – в отворения конкрус на Fine Acts и Countdown миналата година се включват над 1400 художници и дизайнери от 95 страни с общо 2222 илюстрации с позитивни послания по темата. Най-добрите около 400 работи са публикувани за свободно и некомерсиално ползване на страницата на Fine Acts.

Алина Папазова © Fine Acts

В изложбата в София са подбрани част от най-популярните визии от кампанията на артисти от цял свят, сред които и пет български автори – Теодор Генов, Борислава Караджова, Алина Папазова, Анина Такеф и Студио Punkt. Като част от проекта на организаторите за ангажиране на гражданите по темата за климатичните пормени, Fine Acts разпътва и широкоформатен интерактивен винил в столичния квартал Младост 4.

Анина Такеф © Fine Acts

Кому е нужно всичко това? Мерси, че питате, защото изменението на климата си остава една от най-големите световни заплахи на ХIX век. Данните показват, че петнайсетте най-топли години на Земята са били през последните две десетилетия, а у нас се наблюдават повече и по-дълги периоди на засушаване, следвани от сериозни бури и тежки наводнения с разрушения и жертви. Очевидно развиването, комуникирането и успешното прилагане на дългосрочни зелени политики е от ключово значение, за да не умрем от глад, жега и наводнения.

Alejandro Ortiz © Fine Acts
Sebastian Aravena © Fine Acts
Maria Picassó i Piquer © Fine Acts
Borislava Madeit © Fine Acts
Valeria Araya © Fine Acts
Теодор Генов © Fine Acts
Federico Saez © Fine Acts
Pati Matsushita © Fine Acts
Gandhi Eka © Fine Acts
Hector Exposito © Fine Acts
Jordan Schiffer © Fine Acts
Laura Andrade © Fine Acts
Joana Campinas © Fine Acts
Студио Punkt © Fine Acts

Изложбата Творци за климата е в градината Кристал (срещу Военния клуб, между ул. Г.С. Раковски, бул. Цар Освободител, ул. 6-ти септември и ул. Аксаков) до 22 август. Всички творби са достъпни за свободно сваляне и ползване онлайн тук.