Hyundai N Vision 74 e киберпънк DeLorean-ът, който искаме

След онзи желан от всички обновен шедьовър на ретрофутуризма, Hyundai се стяга за премиерата на своя първи изцяло електрически спортен модел Ioniq 5 N догодина с две привлекателни и много 80-арски киберпънк концепции.

Пътят към пълна електрификация и нулеви емисии в спортното поделение N очевидно е осеян с идеи от RN22e и N Vision 74 – концепции, които задават посоката на бъдещите спортни модели на южнокорейския гигант и са дело на така наречените подвижни (въртящи се) лаборатории на Hyundai, или местата (моделите), където се тестват всички нови и усъвършенствани технологии, преди да влязат в производствените модели.

И докато RN22e използва модулната електрическа платформа на Hyundai с дизайна на купето на Ioniq 6 за основа, N Vision 74 е състезателен хибрид с водородни горивни клетки, вдъхновен както от Hyundai N 2025 Vision Gran Turismo, така и от Hyundai Pony Coupe от 1974. Първият е замислен като хулиган в завой, който разполага с максимално сцепление в завой дори с по-голямо тегло и 3D отпечатаните части, запазващи твърдостта за по-добра атака в завоите. За по-добри възможности на ъстезателната писта, RN22e се фокусира върху по-гоолямата издръжливост чрез оптимално охлаждане и спиране с четирибутални спирчани апарати и 400-милиметров хибриден диск.

Oсвен това Hyundai N използва RN22e, за да проучи как да осигури динамично движение с регенериращо спиране, което прецизно контролира отклонението от посоката на движение и атаката в завой. Другата включена технология е N Sound+, която генерира звук от вътрешните и външните високоговорители за по-динамично и емоционално усещане при шофиране. Познатите от моторните спортове аеродинамични детайли също са ясно видими – нисък пътен просвет, подчертана странична линия, спортна долна броня и други.

N Vision 74 пък е фантастичен меланж от модели в наследството на компанията, който работи като лаборатория за хибридни водородни горивни клетки по пътя към новите технологията за устойчива мощност. Ако ви изглежда познат или напомня за DeLorean-а от Завръщане в бъдещето, не сте особено далеч от истината.

N Vision 74 отдава почит на концептуалния Hyundai Pony Coupe от 1974, разработен от легендарния автомобилен дизайнер Giorgetto Giugiaro и впоследствие вграден в прототипи за първия сериен спортен автомобил на Hyundai.

Въпреки че в крайна сметка не стига до масово производство, дръзката му визия е преродена със същата чиста повърхност, динамичен ръбат профил и емблематичната В колона от неговото Pony Coupe, но и с коренно различни идеи за интериора като пространство за забавление. N Vision 74 има кокпит със смесица от наследство и модерни технологии (дигитално табло и аналогови бутони).

Наличието на система с горивни клетки и електрическа батерия позволява по-добра ефективност на охлаждане и използване на двата различни източника на енергия според различните условия на шофиране.