ВИДЕО: Руши смесва всичките си таланти в кампания за Chivas

Глобалните уиски кампании обикновено са високобюджетни афери с панорамни кадри на тучни поляни, уютна атмосфера пред камината и вяли наздравици ала Bill Murray и неговото For relaxing times… в най-добрия филм на Sofia Coppola. Когато българският офис на Chivas Regal адаптира своя международна кампания обаче, нещата се случват много по-привлекателно със стегнат волтрон екип с познати имена, убийствена визия и послание за успеха като умение да смесиш всичко, което си бил, с всичко, което искаш да бъдеш. Артистичен проект или обикновена реклама на Chivas? Хората зад Success is a Blend отговорят на въпроса в устна история за Boyscout:

РАДОМИР ИВАНОВ, творчески директор, Saatchi & Saatchi: Глобалната кампания на Chivas доближава шотландското уиски до по-младата аудитория, която, за разлика от предходни поколения, инстинктивно търси многоликостта както в личен, така и в професионален план.

ЕМИЛИЯ АНГЕЛОВА, бранд мениджър, Chivas Regal: Стремим се да вдъхновим модерния и млад човек да вярва в себе си и да търси успеха отвъд повърхностната дефиниция за материалното, за да се наслади на всеки момент от пътя към постигането на целта.

РАДОМИР ИВАНОВ: Както у нас, така и в чужбина, кампанията е изцяло построена около конкретна личност, към която има много изисквания. Преди всичко да е успял човек, защото успехът е територия на Chivas от десетилетия. Да е микс от таланти, в които е еднакво успешен. Не на последно място, да е познат и вдъхновяващ за младата аудитория. Сами разбирате, че това творческо судоку отнема месеци, докато се реши. 

ЕМИЛИЯ АНГЕЛОВА: Търсехме комплексна личност, която олицетворява различни аспекти на успеха, не може да бъде дефинирана с една дума и вдъхновява разнообразни групи от хора. Руши е артист, доказал своите таланти и съхранил се като модерен и земен човек с постижения на само на българска, но и на международна сцена. Идол на няколко поколения.

Зад кулисите на Success is a Blend с Руши Видинлиев и обичайните заподозрени © Saatchi & Saatchi/Chivas Regal България

РАДОМИР ИВАНОВ: Очевидният отговор на въпроса защо избрахме Руши е, защото е правилният микс. Но по-интересният е, защото около него съществува нещо, което прави брандовете успешни. И това нещо се нарича загадъчност. Той е личност, която умело се разхожда по тънката линия между светлината на прожекторите и тъмнината на уединението. Така запазва образа си свеж и неизносен от прекалена злободневност. А това поддържа интригата и искаме да научим още. Безкомпромисен професионалист, с когото се работи много лесно, защото сте подчинени на по-голяма от вас самите идея. 

РУШИ ВИДИНЛИЕВ,актьор, музикант, режисьор: Поканиха ме много мило. Припознах се в идеята. Благодаря, че ме направиха част от семейството.

РАДОМИР ИВАНОВ: Знаехме, че искаме да реализираме проекта с Жоро Манов. Както клиентът ни даде свобода да избираме с кого да работим, така и ние оставихме Жоро да избере екипа, с който да се втурне в проекта. Който го познава, знае, че той буквално се хвърля. Не ме разбирайте погрешно, няма грам случайност и необмисленост. Просто е толкова чувствителна натура, че ако беше музика, щеше да е рок звезда, която скача в публиката, просто защото го изисква.

ГЕОРГИ МАНОВ, режисьор, Clamer: Така е. Повечето щуротии, които предложих, намериха място във видеото. Бях въвлечен на по-късен етап, когато първите стъпки (изборът на Руши и предварителният сценарий) вече бяха направени. Оставаше да намеря най-правилния път за визуализация на самата идея. Не открих нищо вдъхновяващо в останалите кампании по света, затова заложих на изцяло нов прочит.

Зад кулисите на Success is a Blend с Руши Видинлиев и обичайните заподозрени © Saatchi & Saatchi/Chivas Regal България

РАДОМИР ИВАНОВ: БГ видеото на Success is a Blend притежава в пъти по-голяма дълбочина от аналогичните на другите пазари. Причините са няколко. Няма как да се плъзнеш бегло по повърхността на образите на Руши. Нямаше да е честно спрямо него и спрямо родната публика, която търси дълбочина в отправените послания. Нямаше да е честно и спрямо режисьорските идеи на Жоро, който обогати неимоверно прочита на талантите на Руши. Резултатът е видео, показващо една многопластова личност през хиперчувствителните очи на майстор на визуални внушения.

РУШИ ВИДИНЛИЕВ: Преди много години с Жоро снимахме клипа на Онзи и една-две фотосесии. Той направи и графичния дизайн за обложката на Независим – помня, че се оплакваше от кадрите, които подадохме тогава. Сетих се за това, защото на снимките за Chivas повтаряше непрекъснато Искам светлината да е по-сложна, разбирате ли? Винаги вярва, че може по-добре, има изключителен вкус и естетика, която много харесвам.

КРУМ РОДРИГЕС, оператор: След първите срещи и разговори, Жоро беше категоричен, че можем да бъдем много по-крайни и смели от предварителните идеи, което обикновено е знак, че това не е просто поредният клип. Беше ясно, че тази кампания, за разлика от много други, ще ни даде много свобода и възможности.

ГЕОРГИ МАНОВ: Интересното е, че първо си представих музиката. Исках да звучи еклектично, а всеки различен образ да има собствен ритъм, мелодия и звуков дизайн. После започнах да мисля как да изглеждат образите, като използвах гласа зад кадър за гръбнак на клипа. Агенцията беше харесала един мой музикален клип на Tube Hedzzz (Broken Machine), където разпадах цветовете по интересен начин. Продължихме в същата посока с Крум, но съобразявайки се с червено-синия код на Chivas.

Зад кулисите на Success is a Blend с Руши Видинлиев и обичайните заподозрени © Saatchi & Saatchi/Chivas Regal България

КРУМ РОДРИГЕС: Първият брийф бе поредица от абстрактни фотографии и кадри от филми. Така започват голяма част от проектите с Жоро – изградил е ред и структура от различни снимки, подредени по крупност и състояния, които служат като посока за изграждане на света от клипа.

РУШИ ВИДИНЛИЕВ: С Крум снимахме Цветът на хамелеона и оттам имам забавни спомени. Той е супер про и лек – много приятно се работи с него. Художникът по костюми е друга моя стара познайница. Ека ме е обличала за не една и две роли. Снимали сме и музикални клипове заедно, споделяме сходни идеи. А с почти всички останали се запознах покрай проекта и май си изкарахме супер.

ЕКА БИЧИНАШВИЛИ, художник по костюми: Любим екип – Жоро, Крум, Руши. Оттам нататък бе въпрос на безкраен ентусиазъм. За сценичния костюм избрахме многоцветен бомбър с кубистична картина на Picasso, за да намекнем за изкривения, колоритен и многолик образ на вокала. За актьора взехме винтидж 50-арски костюм за танци ала Джиндър и Фред. Сценаристът е с кралско наметало от бордо кадифе върху голо тяло като намек на лудостта между творческото, страдално безумие и въображаем текст, а режисьорът – с минималистична, фина и черна жилетка.

КРУМ РОДРИГЕС: Подготовката винаги включва дежурните огледи на локации, избор на снимачна техника и евентуални проби, но истинският процес за мен се случва по време на самите снимки, в ситуации, при които имаме свобода на действие, взаимно доверие и без правила, които да не можем да нарушим. Особено в проекти като този – рядък шанс в морето от скука на рекламните блокове.

Зад кулисите на Success is a Blend с Руши Видинлиев и обичайните заподозрени © Saatchi & Saatchi/Chivas Regal България

ГЕОРГИ МАНОВ: Продуцентът Атанас Бързаков и акаунтът Жоро Пашков отнесоха цялата подготовка, събиране на екип, кординация, декори, реквизит, хамелеон в последния момент. Аз си запълвах времето с обсъждане на актьорските задачи с Руши и проби с Ека. Всички се познаваме от доста време, никой не се затруднява да разбере за какво сме се събрали.

КРУМ РОДРИГЕС: Жоро е от малкото режисьори, с които разговорите за образи, пространства, цветове и светлина винаги придобиват особено значение и смисъл, защото е художник, изграждал своята визуална сетивност с работа в модната фотография и рекламата. Процесът е интуитивен и лек – срещу мен стои изключително взискателен човек, с когото споделяме посоки на търсене, вкусове и фанатично отношение към всичко, свързано с изображението.

ЕКА БИЧИНАШВИЛИ: Всеки нов проект с Жоро е вдъхновение, удоволствие и предизвикателство за създаване на нещо истински артистично и красиво. Подходът този път беше художествено-императивен в синьо, червено и карамелено. Основната идея беше да покажем различните лица и таланти на Руши – човек космополит с невероятен усет към стила, изкуствата и превъплъщенията. 

РУШИ ВИДИНЛИЕВ: Доста бързо стигнахме до снимки, само няколко разговора и без допълнителни проби. Разменяхме си референции онлайн, разбрахме се с половин презентация, така да се каже. Доверих се напълно на екипа. Някак много естествено референциите ни се оказаха споделени.

ГЕОРГИ МАНОВ: Руши е изключително многопластов, така исках да изглежда и самото видео. Поставих си за цел да редувам дълги паузи с много динамични кадри, да го потапям в тишина и да избухва в кулминационните моменти. Забавлявах се да мачкаме формата със светлина и експресивно поведение, да бъде сочно като картина на Georg Baselitz и дълбоко и потъващо в дълбините на човешката душа като Лудият крал на Corneliu Baba.

Зад кулисите на Success is a Blend с Руши Видинлиев и обичайните заподозрени © Saatchi & Saatchi/Chivas Regal България

РУШИ ВИДИНЛИЕВ: Питате ме къде е предизвикателството да изградиш и изиграеш пълнокръвно своя образ за по-малко от 60 секунди? Като всяко предизвикателство, вероятно там, където най-малко очакваш – някъде на ръба на собствените ти представи за себе си и тези на другите за теб. 

ЕКА БИЧИНАШВИЛИ: Създадохме многопластова емоция от възприятия, усещания, картина, музика и силно индивидуално присъствие на Руши – леко изкривеният му образ на сцена, голият крал с полуизписани листове хартия, потънал в черните си мисли режисьор, танцуващият актьор.

ГЕОРГИ МАНОВ: Разполагахме с два дни, един за фотография и един за видео. Не исках да се лутам от сет на сет, за да имам възможност за повече светлинни и композиционни експерименти. Атанас успя да уреди идеалното място за снимки.

КРУМ РОДРИГЕС: Нощен клуб, защото ни хареса пространството, части от интериора, светлинните декорации и цветове. Впоследствие се оказа, че управителите имат едно единствено условие, за да ни пуснат вътре – да не показваме нищо от интериора! Нямахме друг избор, освен да се съобразим и въпреки това успяхме да използваме пълноценно част от помещенията и коридорите.

ГЕОРГИ МАНОВ: Мисля, че на самите снимки беше забавно. Нямах много време да наблюдавам отстрани. Мина като миг. Екипът беше малък и нямаше хора, които бездействат. Всички бяха съпричастни към снимачния процес. Разбира се, исках да заснема още сцени, но времето не стигна.

Зад кулисите на Success is a Blend с Руши Видинлиев и обичайните заподозрени © Saatchi & Saatchi/Chivas Regal България

КРУМ РОДРИГЕС: Кадърът с леда и чашата отне два часа и половина, накрая за малко да падне при монтажа по юридически причини. Подобни детайли изискват цяла вечност.

РУШИ ВИДИНЛИЕВ: Най-трудното би следвало да е най-забавното във всяка професия, в която си истински добър. В киното това е да можеш да повториш една и съща сцена до болка, докато не извадиш и последната капка живот от нея. Но ако обичаш това, което правиш, то ти носи удоволствие. И при нас така, снимахме, докато ни хареса. Без да следим часовника.

ГЕОРГИ МАНОВ: Имаше един момент към края на снимките, когато харесах много една светлинна композиция, но не можех да измисля действие за Руши и настана творчески спек. Тогава го помолих да импровизира, а той започна да пише по стената в амплоато си на писател и се получи доста интересно. Това беше най-трудният момент за мен, но кадърът стана супер.

РУШИ ВИДИНЛИЕВ: Май някой имаше рожден ден, но не почерпи. Но намазах едни божествени джинси от гардероба.

Зад кулисите на Success is a Blend с Руши Видинлиев и обичайните заподозрени © Saatchi & Saatchi/Chivas Regal България

КРУМ РОДРИГЕС: За последните шест-седем години съм работил с Жоро и отряда за бързо реагиране на Clamer много повече, отколкото с всяка друга продуцентска компания и мисля, че заслужават челно място в класацията за коефициент за полезно действие от малък екип хора. Никога няма да забравя как ме отвлякоха за снимки на другия край на света веднага след раждането на дъщеря ми и ме лишиха от  възможността да съм пряк свидетел на първите десет дни от живота ѝ.

ГЕОРГИ МАНОВ: Най-забавното e, че снимаш и се забавляваш с приятели.

КРУМ РОДРИГЕС: Реалностите на снимачния процес са доста прозаични – безброй кадрите в програмата, артистичен хаос и напрежение. Трудното винаги е едно и също – липсата на време, а най-забавното е, че имаш безценната възможност да споделиш това малко време с хора, които са също толкова обсебени, колкото теб.

РАДОМИР ИВАНОВ: Понякога, много рядко, но все пак достатъчно често, че да не изгубиш мотивация, имаш усещането, че участваш в уникално по рода си съзидание. Е, този проект беше точно такъв. И всички замесени много ясно осъзнаваха, че творят история.

Success Is A Blend е онлайн тук. Chivas Regal е тук, в магазините за алкохол и онлайн в DrinkLink. Консумирайте отговорно. Публикацията излиза с подкрепата на Перно Рикар България.