Emma Walsh разказва за люти ирландски зими и обгорени бъчви

В една пронизващата ирландска вечер, дървените бъчви зъзнеха под черното небе. Мразовитият вятър ги държеше на място, дремещи под бледата снежна покривка. Но някъде, не далеч, живнали зад стени от вековни камъни, великани пееха пред светлина от див огън. Готвеха се за първите слънчеви лъчи, за пламналото време. Когато бъчварите събуждат вкусове и аромати в замръзналите бъчви с огън, тогава се ражда и знаменитата история на Jameson Black Barrel – необикновено ирландско уиски, което отлежава в двойно обгорени бъчви, за да се събуди с богат и дълбок вкус.

Emma Walsh познава добре горната история, а и много други. Като посланик на славния ирландец в България през последните три години, отгледаната в дългата уиски традиция усмихната девойка от малкото градче Дъндолк умее да разказва вълшебни истории за неговия вкус и не крие своите силни симпатии към най-любимото си дете. И понеже последната кампания на Jameson Black Barrel у нас е посветена именно на добрите истории, сядаме в новооткрития поп-ъп магазин на джей би би в компанията на Walsh, за да си поговорим набързо за лютата ирландска зима, отлежаването в двойно обгорени бъчви, отключването на скрити аромати и нюанси, любими приказки от детството и постоянната дилема чист или в коктейл.

Каква е типичната ирландска зима? Не за хора със слаби сърца. Нито е достатъчна студена, за да завали сняг, нито достатъчно топла, за да си навън по-дълго. Постоянно се редуват две конкретни положения: 1. Вали или 2. Ще вали. Мразовитите пориви на вятъра са толкова силни, че неизбежно отвяват всеки ирландец към най-близката, топла и гостоприемна кръчма за горещо уиски и приятелска раздумка. Така де, недостатъкът се превръща в предимство.

Кои са най-запомнящите се приказки, митове и легенди от вашето детство? Ирландските фолклор и митология са много богати. Със сигурност съм чувала голяма част от старите легенди и предания, но любимата ми приказва е Сьомгата на знанието. В нея един млад мъж на име Фюн чиракува на знаменития поет Финегас. Последният е чувал за магическа риба, която притежава цялото знание на света. Този, който успее да я изяде, ще се сдобие с безкрайна човешка мъдрост. Един ден, докато двамата стоят на брега на река Бойн, Финегас вижда голямата риба и успява да я хване. След това моли Фюн да му я сготви, предупреждавайки го да не я опитва в никакъв случай. Докато я приготвя обаче, Фюн успява да се изгори на цвърчащата сьомга и засмуква неусетно своя палец. Моментално осъзнал своята грешка, Фюн дочаква завръщането на Финегас, а поетът разбира какво се е случило по изражението на своя чирак – не той, а Фюн е получил цялото знание на света.

Със сигурност имате и любима уиски история, нали така? Разбира се, свързана е с първите години на дестилерията на John Jameson и как точно е създаден Jameson Black Barrel. Както вече споменах, ирландските зими могат да бъдат много люти, а в ранните години на Jameson, неизползваните за момента бъчви са оставени на произвола на стихиите в двора на нашата дестилерия. Когато идва време да бъдат напълнени с уиски, бъчварите ги освежават чрез едно бързо обгаряне. Оказва се обаче, че тази обикновена поддръжка има неочаквано добър ефект върху богатия и комплексен вкус на отлежаващото уиски, а Jameson Black Barrel е почит към това откритие. Днес подходът към правенето на уиски е далеч по-изтънчен – все още използваме обгорени бъчви, но не защото е необходимо, а защото искаме.

Как точно обгарянето влияе върху вкуса и аромата на уискито? Обгарянето е вековен метод за освежаване, който засилва вкуса. Нашите бъчвари старателно обгарят бърбън бъчвите, за да разкрият тяхното неописуемо богатство и сложен характер. Всяка бъчва има своите тайни, номерът е да ги накараме да се разкрият.

И какво се получава накрая? Изобилие от богати и сложни аромати на плодове, карамел, овъглено дърво, топли подправки и ванилова сладост. Двойното обгаряне придава един специфичен завършек на нашия тройно дестилиран мек вкус и аромат. Отлежало в комбинация от американски дъбови бъчви, шери бъчви и двойно обгорени бърбън бъчви, Jameson Black Barrel е бленд от малки партиди зърнени и традиционни ирландски уискита, произведени в медни дестилатори.

Как е бизнеса с ирландско уиски покрай пандемията? Мислите ли, че хората го оценяват по по-различен начин сега, отколкото преди? Да, една положителна промяна покрай пандемията е, че хората вече са по-загрижени за качеството на своето уиски. Нямахме възможност да празнуваме специалните поводи както преди в бара с много приятели. Вместо това, трябваше да пренесем вълшебните моменти у дома. Направихме го като споделяхме повече първокласни уискита помежду си. Хората имаха достатъчно време да научат повече неща за уискито и разликите между различните видове и марки и се научиха да ценят по-добрите бутилки.

Разкажете повече за последната Jameson Black Barrel кампания у нас и историите, които ще чуем? Идеята е да чуете една стара история, докато отпивате Jameson Black Barrel. Всяка история продължава около двайсетина минути: подходящо времетраене за отпиване на една чаша уиски, поне според нас. Оттук и името на цялата кампания: Вкуси една добра история. Всеки, закупил бутилка Jameson Black Barrel и регистрирал кода от покупката може да ги чуе на нашия уебсайт. Всяка седмица споделяме по две нови истории на автори като Mark Twain, O. Henry, Oscar Wilde, James Joyce, Jerome K. Jerome и други, прочетени от български знаменитости като Орлин Павлов, Мария Силвестър, Иван Бърнев, Гери Турийска, Юлиян Петров и Мила Робърт. Теглим доста приятни награди за част от регистриралите се – всеки вторник чифт Apple AirPods и един Kindle, а януари аудио система на Klipsch The One II. Това е: божествена комбинация от хубави глътки и добри истории.

Да завършим с перфектно сервирания Jameson и ваш любим Black Barrel коктейл? Дадено! Перфектно сервираният Jameson Black Barrel е чист или с една, подчертавам една, бучка лед. Така може да усетите неговия комплексен вкус и богатство. Хубавото е, че е идеален и за коктейли, защото силният му характер позволява да се промъкне през всички останали съставки. Любимият ми Jameson коктейл в момента е сладкия и леко цитрусов The Fig Royal: няма нужда да купувате пари за скъпи бутилки, става и с най-близкото пенливо вино или Просеко. Необходими съставки: 50 мл Jameson Black Barrel, 20 мл сироп от смокинови листа, 25 мл сок от лайм, 50 мл Просеко, 1 резен смокиня и лед. Слагате всичко изброено без просекото в шейкър с лед и разбивате докато се изстуди. След това прецеждате във висока хайбол чаша с лед, доливате Просеко и гарнирате с резен смокиня.  

Историите на Jameson Black Barrel са тук. Jameson е тук и в магазините за алкохол и хранителни стоки. Заповядайте в поп-ъп магазина на Jameson Black Barrel в София на ул. Г.С. Раковски 112 всеки ден от 10:00 до 22:00. Публикацията излиза с подкрепата на Перно Рикар. Не забравяйте винаги да консумирайте отговорно и с мярка.