Inner Worlds: парче по парче от новия албум на Soccer96

© Fabrice Bourgelle

Преди да избухнат с новия албум на The Comet Is Coming (страничния си проект с ядрен саксофонист номер едно в света Shabaka Hutchings), британското електро-джаз/синт-пънк дуо Soccer96 пуска Inner Worlds на Гергьовден – седмото издание в своята дискография.

Няколко дни преди концерта си в София, Danalogue Завоевателят (синтезатори, вокали) и Betamax Трепачът (барабани) представят албума си искрено и лично, разказвайки за гостите в него и за новия си басист Tom Herbert (наличен както в албума на The Smile, така и в Bond тупалката Skyfall на Adele), парче по парче:

Обложката на Inner Worlds

INNER WORLDS, OUTER WORLDS / Danalogue: През последните години имаше повече застой, не се случваше кой знае какво във външния свят и това оставяше повече място за размисъл. Oт една страна беше доста трудно, но от друга ми позволи да се потопя в себе си и да се изправя лице в лице с някои неудобни истини, скрити в лудницата на ожесточения график на нашите турнета. Справянето с тези процеси, както и това, че не бях на сцена, доведоха до по-медитативни сесии със синтезаторите, а те от своя страна – до различен подход към композирането. Това парче е показателно, доволен съм как се сменя и прелива, както и от плавните, но ударни барабани на Betamax. Наистина носи усещане за парче на Soccer96.

Betamax: Въпреки че по-голямата част от албума беше написана и записана в студиото на Dan, това парче e записано най-вече в домовете ни. И двамата имаме малки осемпистови рекордери, така че можем да си разменяме ленти. Всеки пишеш музика по време на първия локдаун, след това се качваше на велосипеда и пускаше записите в пощенската кутия на другия, за да запише и наслагва своите партии върху тях.

SPEAK MORE OF LOVE (FEAT. THE COLOURS THAT RISE) / Danalogue: Първото парче на Soccer96, в което свиря бас линията със секвенсера на моя Roland SH-101. Използвах и стария си синтезатор за хорове – има нещо привлекателно в звуци, опитващи се да наподобят човешкия глас на кийборд, звучат като пробуждане на изкуствения интелект. Толкова познато и комуникативно, но все пак далеч от истината. The Colours That Rise са наши приятели, издали един от любимите ми албуми за 2020 – Grey Doubt. Искахме да направим нещо с тях. Nathanael и Simeon записаха убийствени синтове, а Simeon добави и вокали с доста уместен за настоящето текст.

Betamax: Колаборациите с приятели винаги са удоволствие, но когато правят и страхотна музика, в студиото става пожар. Тази песен наистина отразява настроението тогава, обменяхме си високи енергии. Беше и винаги ще бъде бенгър.

CRYSTAL PYRAMID / Danalogue: Тази композиция е кръстена на сай-фай илюстрация на френския артист Moebius, която виси в студиото ми. От нея струи оптимизъм, напомня за духа на старта на някакво приключение, каквото за мен често пъти е правенето на музика. Изследване на подсъзнателното, даващо живот от тишината на звука.

Betamax: Това парче изразява вълнуващата емоция, която задава тона на целия албум. Светът около нас, извън студиото, се разпадаше, но ние бяхме потънали в музикалните си търсения. Пътувахме към нещо положително на хоризонта. Кристалната пирамида е онази мъждукаща светлина, маякът, който ни показваше пътя и позволяваше на интуицията за смисъла да води енергиите ни в това творческо приключение.

YESTERDAY KNOWS ME (FEAT. SALAMI ROSE JOE LOUIS) / Danalogue: Благодарение на някакво космично подреждане на планетите срещнахме Salami зад сцената на един концерт в Германия, където и тя, и ние имахме честта да делим афиша със Sun Ra Arkestra. Бяхме фенове на нейната музика, а тя – на нашата. В началото бяхме леко срамежливи, но с вълнение се разбрахме, че ще направим нещо заедно. Сънувах как Salami пее на наша музика и ѝ пратих съобщение, за да ѝ го кажа. За щастие, не го сметна за прекалено странно, а после ни уби с тези вокали. След като се освободих от свиренето на бас партиите на синтезатора, напредвам със солирането, така че това парче има едно от първите дълги синт-сола, които сме записвали. С детски ентусиазъм решихме да подчертаем това, намалявайки барабаните в една част. Това ни напомняше записи от 60-те и 70-те години на 20 век, когато по-резките движения в микса се срещаха по-често.

Betamax: Salami Rose Joe Louis е луд талант и бяхме наясно, че трябва да я ангажираме за главна роля в наша песен. Вече имахме доста надъхан бум бап инструментал от една студийна сесия с om Herbert и просто ѝ го пратихме. Тя ни застреля, връщайки го с всички тези магични и реещи се през цялото време вокали. Бяхме много развълнувани колко добре се получи.

Salami Rose Joe Louis: Когато Soccer96 ми изпратиха инструментала, се влюбих в разнообразните промени и динамики в нея. Текстът изследва концепцията за връзката на човек с времето и съответно с миналата, настоящата и бъдещата си версия. Идеята за прегръщането на новата глава в живота, докато отдаваш почит на растежа и значението на миналото си. Много ми е трудно да се предам пред несигурността на това какво крие бъдещето и се надявах да изразя амбициозната си увереност в красивата мистерия на пътуването през живота.

ADRENALIN / Danalogue: Някои мелодии са като адреналинова инжекция в ръката. На повечето от нас им се налага от време на време да се борят с някакви психологически затруднения. Понякога лично аз имам нужда да слушам енергична и експлозивна музика, за да изляза или преодолея някакво препятствие. Ето защо исках да направя подобно парче, улавящо усещането и енергията на свиренето ни на живо.

Betamax: През последните няколко месеца свирим като трио с нашия приятел Tom Herbert на баса. По естествен път синергията на общия ни звук започна да говори на нов музикален език и често ставахме свидетели на избухванията на тези високоенергийни пикове. Осъзнахме че спешно трябва да си запазим студийно време, за да уловим това звучене и да го включим в новия албум.

UNDERWATER CITIES / Danalogue: Имам натрапчива визия за планетата хиляди години напред в бъдещето, когато световният океан се е надигнал високо, потапяйки големите градове. Виждам как гмуркачите на бъдещето плуват около небостъргачите, удивлявайки се на тези мега структури от древността. Tова парче е саундтракът на това видение.

Betamax: Има много магични моменти в студиото, които наистина се случват сякаш от нищото. Често те идват точно когато си забравил да натиснеш бутона за запис. Този, обаче, успяхме да уловим и запазим. Тук може за пореден път да чуете майсторското опъване на баса от Tom.

GATEKEEPERS / Danalogue: Това парче е пътуване през различни съноподобни състояния. Появи се след едно доста странно извънтелесно преживяване, което кулминира с видение – огромен замък, охраняван от необикновено високи пазители с качулки и грамадни светлинни жезли. Те въвеждаха огромни кервани от хора в безопасното отвъдно, където отиваш при предците си и всички, които си срещнал в живота. Имах непреодолимо усещане за архетипната непрестанна битка между светлината и мрака, както и за преоткритата признателност и уважение към тези, които носят светлината в действията и думите си. Песента се появи след един късен нощен джем сешън с легендарния продуцент и диджей Simbad в студиото му в Източен Лондон (за което след време ми даде ключовете и сега записваме целия си материал там). Тогава той изсвири невероятните синт-партии. След като редактирах резултата, осъзнах, че има нужда от барабаните на Betamax, както и от вокалите на общата ни приятелка Rozi Plain. Тя трябваше да пресъздаде видението ми в красив текст и мелодия. В края, записаното наобратно дишане те връща в будната реалност.

Betamax: Беше напълно естествено SImbad да се включи в даден момент със синтезатори, електрическо пиано и изобщо с цялата си продуцентска мъдрост. Като добавим и невероятната Rozi Plain, нещата се получиха доста вълнуващo.

TRIPLE HELIX / Danalogue: Молекулите на човешката ДНК са подредени в спирала от две нишки, усукани и извиващи се една около друга. Веднъж ми хрумна, че бъдещата форма на живот, човекът-андроид, може би ще има тройна спирала с добавена нишка за напредналите роботски способности. Усетих, че това име отговаря на усещането, което носи това парче. То се навива и развива, инструментите танцуват и се сливат един с друг, има някакво въртене, което сякаш ни води към прага на революция в науката. Сякаш изразява удивлението и трепета, които човечеството изпитва в такъв момент. Това е доста органичен запис, направен на един дубъл. Жива импровизация между нас и Tom, в която ще чуете фантастично бас соло, подчертаващо неговото невероятно владеене на звук и ефекти. Най-дългото парче, което някога сме издавали. Мислихме дали да го съкратим, но решихме да го оставим да диша, за да преживеете цялото пътуване.  

Betamax: Tm Herbert ни превръща в трио, което свири на живо. Тази композиция има онази естествена градация, която се появява при естествения обмен на енергии по време на концерт или записи. Tom владее положението и избухва с легендарно бас соло. За мен има нещо епично и окончателно в това парче като завършек на албума. Или за финалните надписи на един филм.

Inner Worlds (Moshi Moshi Records) е в Spotify. Soccer96 и Saturated Pixels са в Mixtape 5 на 1 юни след 21:00. Билетите струват 25 лева в EpayGo.