Двойна дъб атака с Lee Scratch Perry и Mad Professor в София

Взети поотделно, и двамата са ужасно сериозни дъб и реге легенди с неизмерим принос към развитието на автентичната сцена през последните десетилетия. Когато двама от най-иновативните и влиятелни артисти от различни поколения обаче пердашат заедно със своята мощна саунд система, обикновено става страшно.

Ямайският продуцент и пионер Lee Scratch Perry и не по-малко интересният Mad Professor обичат да свирят заедно и да се пускат на кратки ударни съвместни турнета, последното от които стига и до София. Приятно ексцентричният Perry дълбае в корените на реге и дъб музиката още от 70-те. Дългогодишната му кариера минава под знака не само на самостоятелните му албуми, но и с многобройни колаборации с всевъзможни артисти като Bob Marley & The Wailers, Junior Marvin, The Longos, Max Romeo, Beastie Boys, Adrian Sherwood (продуцент и на последния му солов албум Rainford от 2019), The Clash и много други.

© Ivy Obvious

Mad Professor експериментира с електрониката (в пряк и преносен смисъл) още от дете. Логично, Neil Fraser успява да се превърне в световноизвестен дъб продуцент и звуков инженер с основна заслуга за прехода на дъба към дигиталната ера. Собственият му лейбъл издава колаборациите с Lee Scratch Perry, Sly & Robbie, Johnny Clarke, Pato Banton, Jah Shaka и Horace Andy, но иначе е работил и с по-комерсиални артисти като Jamiroquai, Sade и The Orb. По-голямата публика обаче го свързва предимно с най-емблематичния му проект – ремиксираната версия на втория албум на Massive Attack, излязла под името No Protection през 1995.

Lee Scratch Perry и Mad Professor са в Sofia Live Club тази вечер, 2 юни, след 21:00. Билетите струват 35 лева в Eventim и 40 лева на входа на клуба. Повече информация за събитието има тук.