Интимнa срещa с José James

© Shervin Lainez

Според NPR, José James вкарва виртуозност в радиофоничното звучене и прескача жанровите ограничения с лекотата на други арендби и нео соул иноватори като Frank Ocean и Miguel, без да се отклонява прекалено много и неуважително от наследството на всепризнати гиганти като Ray Charles, Marvin Gaye, Lou Rawls и Maxwell. Pitchfork допълва как американският музикант е успял да създаде много последователен и много завършен подход към еклектичните експерименти с революционни продуценти като Flying Lotus например. Зрителите на феноменалния му концерт в кучешката градинка зад музея Земята и хората от миналогодишното издание на фестивала A To Jazz разбират прекрасно защото музиката на този музикант трябва да се слуша не само в паркове, а в интимната атмосфера на приличнo място като Sofia Live Club, въпреки високите цени на билетите.

Другата сериозна причина освен неоспоримото му тежкарство майсторство на отличен музикант на сцена е поводът за второто му гостуване в София по-малко от година след дебюта в парка. Понастоящем James записва предстоящия да излезе догодина седми студиен албум Love in a Time of Madness за лейбъла Blue Note и предпочита да тества резултатите от напредващата работа и реакцията на публиката на живо в задушевната обстановка на по-добрите световни джаз клубове. Настоящото му турне с познатите му колаборатори Solomon Dorsey (бас), Joe Blaxx (барабани) и Takeshi Ohbayshi (пиано) обръща традиционния процес на писане и записи на албума и позволява на James да включи само изпитани парчета, които вдъхновяват публиката. Зад тази иначе симпатична идея и въобще зад основната линия на албума се крие една прозаичнo-проникновена идея:

Америка и светът са във война срещу бедните, хората с различен цвят на кожата, жените, емигрантите, невинните деца. Гласовете им не се чуват, по улиците се пролива кръв, полицейската бруталност се увеличава непрекъснато, човешките права и достойнство на чернокожите в моята страна не съществуват. В същото време живеем в един необикновен момент на социален протест, дигитални комуникации и документиране на бруталността. Навлизаме в нова ера на глобална свързаност, която може да послужи като вероятна стъпка напред към равни права и разбирателство. Точно в този момент новото поколение трябва да си зададе въпроса каква е стойността на един човешки живот и на любовта по принцип? Love in a Time of Madness е всичко, което обичам в музиката, Песните са жестоки! Затварям цикъла. Открих джаза чрез хип-хоп и рап песните на Q-Тip, Ali Shaheed Muhammad, Prince Paul, RZA, Rick Rubin и Madlib. Семплирането на Donald Byrd и Ronnie Laws и работата с бийтмейкъри е много възнаграждаваща. Арендби музиката присъства в цялата ми работа още от първите албуми в тракове като Blackeyedsusan от The Dreamer и Made For Love и Blackmagic с Flying Lotus. Работата с Robert Glasper, Chris Dave и Pino Palladino по No Beginning No End също беше невероятна. Този албум е следващото ниво от моето пътешествие.

Ако все още се чудите какво може да очаквате от гига му в София, най-добре да си припомните предишното му участие в града от любителски запис, който дава достатъчно ясна представа за таланта на този 38-годишен изпълнител от Минеаполис:

José James свири в Sofia Live Club на 24 април след 21:00. Билетите струват 40 лева в мрежата на Eventim и свършват бързо.