Ревю: Always Strive and Prosper на A$AP Ferg

Darold Ferguson Jr. има ужасния късмет (или благословия под прикритие) да расте като вечния номер две под дебелата сянка на най-известния скорошен харлемски експорт и строго първи в йерархията на A$AP Mob. И макар винаги да го играе като лоялен лейтенант на генерал A$AP Rocky, A$AP Ferg натиска здраво с мотото на колектива в главата и не смята да се задоволява само с поддържаща роля и очевидно има таланта да постигне нещо много по-сериозно. Вторият албум на умелия разказвач Ferguson е изключително разнообразен и много динамичен колаж от многобройни влияния, които едновременно да объркат и размият възможностите на един изпълнител или да го изстрелят няколко нива по-нагоре до групата с експериментаторите в съвременния хип-хоп жанр. Darold си знае, че едва ли може да настигне суперуспехите на Rocky от последните няколко години много бързо, но въпреки това Always Strive and Prosper e истински амбициозен и определено неочакван албум от самопровъзглилия се за трап лорд нюйоркски рапър.

Чисто стилистично, вторият албум на Ferg е тотално отдалечен от мракобесната атмосфера в депресиращия дебютен шедьовър Trap Lord. Този път рапърът е решил да щурмува за втори път американските класации с прилично балансирана комбинация от агресивен рап, модерната напсоледък грандиозна EDM продукция, мазно арендби и много по-лесно слушаеми и разпознаваеми тракове. Последното разбира се не означава, че Ferg се е насочил изцяло към по-радиофонично звучене, целящо световна доминация и повече авторски отчисления от въртене в ефир. Модерните отклонения и наличието на много сравнително съвместими, но тотално различни един от друг стилове говори достатъчно красноречиво за основната разлика между Trap Lord и Always Strive and Prosper – параноичният чар и болезнените налудничави откровения и монотонност от дебюта отстъпват място на другата крайност, а именно 18 кратки парчета (албумът продължава точно 47 минути) от всички допустими спектри на съвременния рап. Звуковите EDM атаки на Skrillex в Hungry Ham напомнят повече за работата му с Rocky, отколкото за продуцирането на комерсиални балеарски ритми с Diplo за Bieber, 70-тарският чувствен соул интрументал на Beautiful People е предхождан от звуковите експерименти в мрачния SpaceGhostPurpp-овски трап, верижните ембиънт синтезатори на колаборацията с Big Sean World is Mine пък са абсолютен контрапункт на Azealia Banks-овата поп хаус еуфория на Strive (доста нетипично гостуване за Missy Elliot) и спокойния поп в автобиографичното Let You Go и 90-тарското арендби в I Love You с Chris Brown и Ty Dolla $ign. Задължителните комерсиални колаборации с Rick Ross (Swipe Life) и Future (New Level) обаче не могат да стъпят на малкия пръст на най-добрите парчета в албума като олдскуул рапа Psycho и комбото със SchoolBoy Q Let It Bang – двете части на възпоменателна ода за бездомния чичо на Ferg, жертва на наркотична зависимост и всякакви неволи, описани по толкова добър начин, че могат да се сравняват само с най-добрите образци на социалния хип-хоп от двата бряга на Щатите. 

Всичко това не означава, че DJ Khalil, Clams Casino, Skrillex, DJ Mustard, Cashmere Cat, No I.D. и останалите продуценти начело с Ferg са избягали изцяло от стилистиката на предходника Trap Lord, дори напротив – типичните трап тупалки обаче са разпръснати из дългия траклист на този истински разнообразен албум. Текстовете и основните теми в Always Strive and Prosper изоставят първичната бруталност, прекалено надменен мачизъм и спорно отношение към жените на Trap Lord и продължават оттам, където ни остави дебютът на Darold в закриващото Cocaine Castles. Критиката остава раздвоена дали вторият албум на A$AP Ferg е правилна стъпка напред или необмислен скок встрани от наистина силните качества на този харизматичен изпълнител. Независимо дали ви липсва старият обречен Ferg или сте очаровани от новата посока на момчето от Харлем, едно е ясно – въпреки собствените си съмнения, верният лейтенант на Rocky има достатъчно потенциал и скрити карти, за да задмине своя шеф. Остава въпросът дали и как ще го направи, а дотогава можем да си изследваме Always Strive and Prosper от всички възможни страни.

Always Strive and Prosper (RCA) е на пазара.