Porsche 911 Sport Classic е носталгично пътуване във времето

Porsche играе по тънката носталгична струна с предложение за завръщане към 60-те и (началото на) 70-те години – онзи изключително динамичен период, в който се случва всичко интересно, а най-запалените последователи на немската марка го асоциират предимно с легендарния оригинален модел 911 и най-вече с иконата 911 Carrera RS 2.7.

Този път обаче не говорим за величествени реставрации и обновени модели, а за чисто нов 911 Sport Classic – вторият от четирите колекционерски автомобила от серията Heritage Design на Porsche, създадена като почит на оригиналните бащици с нови генерации.

Подобно на своя спорт класик предшественик от 2009, външният вид на новия 911 Sport Classic е вдъхновен от оригиналния 911 (произвеждан между 1964 и 1973) и спортния 911 Carrera RS 2.7 от 1972. Запазената иначе само за  911 Turbo моделите широка каросерия е с фиксиран заден спойлер в стила на патешката опашка на Carrera-та от 1972 и покрив с две заоблени части.

Отличителната сива боя пък напомня директно за ранното Porsche 356. Алтернатива на ексклузивния цвят Sport Grey Metallic е възможността да си го поръчате и в базов черен цвят и няколко нюанса металик като основа на двойните ленти на капака, покрива и задния спойлер. Емблематичният пепитен десен в интериора присъства в панелите на вратите и и средните части на седалките, за да контрастира отлично на двуцветната тапицерия от полуанилинова кожа в черно/коняк.

Положението под капака е модерна спортна класика – последната генерация 911 Sport Classic е най-мощният 911 със 7-степенна механична скоростна кутия. Концепцията на силово предаване също е доста любопитна: 3,7-литровият 6-цилиндров боксерен двигател с двоен турбокомпресор предава своите 405 kW (550 конски сили) на пътя само чрез задните колела.

Porsche Exclusive Manufaktur обещава ограничено издание от 1250 броя, които най-вероятно няма да се задържат друго при търговците. Филмчето пък заслужава съвсем отделен материал заради страхотната сценография, костюми, саундтрак и любовна история:  

Цената на новото Porsche 911 Sport Classic започва от 533796 лева с ДДС. Доставките започват през юли. Повече подробности има ТУК.