ИНТЕРВЮ: Плочи, диско и Италия с Frinda di Lanco и Hendrik Stein

Frinda di Lanco и Hendrik Stein

Преди да се завърне наесен с обновена артистична концепция, нови гости и още много интересни неща, Isterika напомня за класическия диско звук от своето начало в компанията на добри приятели и любопитни гости. 

Когато базираните в Берлин Frinda di Lanco и Hendrik Stein се запознават в малък и опушен бар в Кройцберг, едва ли подозират, че скоро след това вече ще са двойка не само в клубовете, но и в живота. По онова време ценителят на балеарски звук Hendrik движи популярното Disco Train парти в клуба Crack Bellmer, а Frinda (псевдонимът на Sandra Stein) редовно забавлява хората в Café Wendel с най-доброто от своята фънк, соул и джаз колекция.

Шест години по-късно, Hendrik продължава да води свои предавания в берлинското Cashmere Radio и свири непрекъснато не само в града, но и в Полша, Чехия и цяла Германия. Frinda пък има радио предаване на име Music for Mullets, гостува често със свои подкасти на платформи като Bordello Radio, Les Yeux Orange и Mr Bongo Record Club и свири редовно на партита като Cocktail d’Amore и фестивали като Fusion и Primavera Sound.

Двамата са са от онези запалени, симпатични и много мили колекционери, които споделят обща страст за непрекъснато и обсебващо търсене на непознати и интересни плочи, за да ги споделят с публиката. Независимо дали въртят космическо, итало, ню бийт или протохаус, Hendrik и Sandra обичат да влизат подкожно и неумолимо с неочавани шлагери и невероятни съкровища от всички краища на света.  

Последните гости на Isterika за сезона са и достатъчно словоохотливи да споделят как постигат баланс в работата и личния живот, каква е разликата между италианско диско и италодиско (да, има такава), кое е най-доброто място за търсене на музика и ровене на неизвестни плочи, какви са плановете за собствения им лейбъл и магазин Ave Plaisir и с какво смятат да се надъхат преди енергичния си сет в софийското Micro тази вечер.

Как сте напоследък? За какво се вълнувате най-много тази година?

Frinda di Lanco: Освен всичко случващо се около нас в момента, трябва да споделя, че съм добре, без да си затварям очите за ежедневни теми като пандемията и войната в Украйна. В професионален план съм щастлива, че се присъединих към английската букинг агенция The Pool и благодарение на нея получавам доста внимание. Тази година вече свирих в Лисабон и Амстердам, предстоят ми София и Копенхаген, това е най-хубавото!

Hendrik Stein: Напоследък животът ер хубав, въпреки че винаги намирам за какво да се оплаквам. По време на пандемията имахме много време да се наслаждаваме на хубава храна и напитки, редовна йога и лични проекти. Въпреки това социалният живот и партитата ми липсваха постоянно, разбира се. Завръщането на на нормалния живот води доста вълнуващи неща след себе си, но моментално започва да ми липсва и времето за себе си, с което разполагах. Ако трябва да съм честен, всички трябва да се научим на някои неща отново. Точно сега осъзнавам, че ми е голямо предизвикателство да се фокусирам върху правилните неща и имам нужда да разбера как да канализирам енергията си. Но обратно на въпроса: в момента се опитваме да разберем кога и къде ще отидем на почивка.

Двамата сте семейство от години. Как успявате да поддържате баланса в личен и професионален аспект?

Frinda: Чувствам го съвсем естествено да живея и работя с моя партньор. И двамата обичаме това, което правим и не го приемаме за работа (повечето пъти). Разбира се, понякога въобще не ни се стяга багаж и предпочитаме да разполагаме с повече време за семейство и приятели. Или поне да се наспим добре, но това е положението, сами сме си избрали този начин на живот. Ако трябва да дам съвет за постигането на баланс в подобна двойка, общуването помежду си е ключово. Понякога съм много напрегната преди важен гиг и съм безкрайно благодарна на Hendrik, че ме познава добре и ме покрива всеки път с простички неща като това да ми сготви. Обратното също важи, щастлива съм, кaто мога да върна услугата.

Hendrik: Няма много какво да добавя. Намерили сме страхотен начин да общуваме помежду си и се познаваме доста добре. Най-важното е да знаеш и приемаш, че всеки си има свой собствен начин за справяне с неща и ситуации. Ние самите се справяме много добре с оставянето на достатъчно лично пространство да бъдем такъв, каквито сме, но и да намираме време да сме заедно и да говорим за себе си не само като индивидуалности, но и като двойка.

Променили се по някакъв начин начинът, по който търсите и пускате музика през последните две години?

Frinda: Колкото по-дълго търсиш музика, толкова по-дълбоко затъваш в тази заешка дупка и намирането на места извън установения път – канят те в домовете на хората, почваш и да търгуваш. Разбира се, няма как да минеш и без интернет, но търсенето на плочи в полеви условия води до най-неочакваните открития, които вероятно никой друг не е чувал. Пускането на музика по време на пандемия определено бе различно, защото по-голямата част от нашите сетове за Past Forward и Music for Mullets бяха за слушане, а не за танцуване.

Hendrik: Така е! Копаенето за музика в полеви условия e черна дупка, която лесно поглъща цялата ти почивка и е истинско чудо, че двамата споделяме една и съща (често пъти болезнена) страст. В началото на пандемията най-много ни липсваха редовните набези по магазини и битаци за плочи. За мен това е много по-възнаграждаващо, отколкото да седя пред компютъра и да ровя в Discogs или нечий YouTube канал. Освен това станах по-уверен в купуването на интересни плоча като цяло и съм готов да платя повече, ако наистина са ме обсебили. В началото бях наистина придирчив, тъй като се съмнявах някои от нашите открития да работят добре, тъй като са прекалено неизвестни, луди, странни или кичозни. Вече не е така.

Вашите любими места за плочи, които винаги ви изненадват приятно?

Frinda: Глупаво е да ги споделя, но генерално предпочитам да търся по битаци или в разхвърлян магазин за плочи, където не всичко е подредено и описано като хората. Именно на такива места е по-вероятно да откриеш някоя изненадваща и добра сделка.

Hendrik: Най-добрите места са онези, които просто се появяват пред теб. Затова винаги трябва да се оглеждате за антикварни магазини, които предлагат стари или втора ръка книги и дори мебели. Пътуването с портативен грамофон също помага. Не знам как го правят, но амстердамският магазин Red Light Records винаги има поне една плоча, която търся отдавна и е на добра цена.

На какво се дължи вашата любов към италианската музика и култура?

Frinda: Досущ като много други неща, не ти избираш музика, а тя теб. Въобще нямам идея как стигнах до нея. Започнах с няколко плочи на Adriano Celentano и Lucio Battisti преди години, след което италианската част от моята колекция започна да се увеличава експоненциално за нула време. Мислите, че сте чули всичко? Нищо не знаете. Има още толкова много фантастична музика за откриване и аз го правя всеки ден. Има нещо жизнеутвърждаващо в италианското диско от 70-те – енергични ритми, космически синтезатори, луди напеви. Усещаш как е създадено от много страстни музиканти.

Hendrik: Всеки път се провалям като обяснявам, може би защото много хора бъркат италианското диско с така нареченото италодиско. За мен са си две различни неща. Май всичко започна с първото ни пътуване до Италия, търсехме много местна музика, за да направим един микс. Веднъж почнали, нямаше вртъщане назад. Като германец, хайде, северноевропеец, моментално ме очарова емоцията на този определен стил италианска музика, която търсим. Песни като Ancora Tu на Lucio Battisti и Capire, Amare, Soffrire на Il Seme dell Amore създават едно специално екстатично чувство под лъжичката. Все едно нещо в стомаха започва да клокочи и се превръща във вулканично изригване. В един момент просто искам да вдигна ръце и да припявам с цял глас, въпреки че знам италиански. Нека го кажа така: усещам, че за тази музика емоцията е по-важна от съвършенството. А това е много специално, целебно и напълно различно от така наречените ценности, с които съм закърмен. Надявам се това звучи смислено.  

Каква е мисията на Avec Plaisir? Защо стартирахте собствен лейбъл?

Frinda: Avec Plaisir все още е малък проект, стартирал като YouTube канал и Discogs втора употреба за плочи. Мисията ни е да правим открита от нас неизвестна, рядко срещана и странна музика по-достъпна и да предлагаме подбрани от нас плочи, за които можем да се подпишем на 100%.

Hendrik: В някакъв момент усетихме нужда от отдушник за своите навици. Отдавна мечтаем за собствен магазин за плочи. YouTube каналът н магазинът в Discogs са важни етапи по пътя към него, но все още нямаме ясна представа къде ще ни отведе. Лейбълът стартира някак естествено след като се свързах със Stefan Egger. Същото важи и за второто ни издание, което би трябвало да излезе до няколко месеца. Sandra откри една страхотна 7-инчова плоча на позабравената австрийска група Crazy Temple, вече сме приятели с нейните членове и подготвяме миниалбум с красиви прогресив рок песни, напълно забравени през последните десетилетия. Нямаме някакъв строго дефиниран критерий за музика, която бихме включили в нашия лейбъл, YouTube канал и магазин в Discogs – трябва просто да е специална и не толкова очевиден избор. 

Къде е по-комофтно да експериментирате – в радио или в клуб?

Frinda: Разбира се, радиото като платформа за слушане е предопределено за експерименти. Music From Mullets представя музика за слушане от жанрове, с които обикновено не се сблъсквате – прогресив и психеделичен рок, саундтраци, ембиънт и експериментална музика. Дансингът пък е място за баланс между експериментиране и по-лесни и забавни удоволствия. Но все пак, можеш да пускаш добре познати бенгъри и да си прекараш добре, но как тогава се различаваш от останалите? Добрият диджей е и добър драматург, който знае кога да свали енергията и кога да я засили на 150%.  Обичаме когато след парти дойде някой с думите: Не знаех нито един трак и въпреки това ми отнесохте главата. Това е най-големият комплимент.

Hendrik: Зависи. Обикновено вкарвам по-експерименталните неща в радио и подкасти. Но когато атмосферата е подходяща и публиката е достатъчно посветена, няма нищо по-хубаво от това да се отнесеш в клубна среда.

Няколко песни и албуми, които не спирате да слушате напоследък?

Frinda: Японският психеделичен албум Love Songs and Lamentations е една от тези плочи. Няма нито една песен, която бих прескочила. Това е един от тези албуми за неделя сутрин на балкона. Все едно двама близки (невероятно талантливи) приятели са седнали до теб, за да попеят посвирят на китара. Ако говорим за нещо по-танцувално, напоследък съм обсебена от Hi-NRG и песни като Sarapoula Part 2 на Cleo и Get Down на Suzanne Turner се въртят постоянно като се подготвям за сет.

Hendrik: Еха! Най-трудният въпрос в интервюто. Отговорът би бил различен всеки ден. Но все пак ще кажа, че наистина се разтапям от La Soca En La Playa на Cuba Trinidad откакто Mr. Fantasy я засили в един магичен момент в Амстердам. И двамата със Sandra не можем да устоим да пуснем поне една традиционна неаполитанска песен като любимата Fame Capi на Il Pensiero. Не на последно място, благодарение на един микс на Innes Yeoman преоткрих своите стари 90-арски даунтемпо и трип-хоп плочи. Първото EP на Kruder & Dorfmeister е нищо друго освен вечен шедьовър.

Isterika с Frinda di Lanco, Hendrik Stein, Annna, Bat Simo и Simone е тази вечер, 29 април, след 23:00 в софийския клуб Micro (ул. Кърниградска 19). Входът е 10 лева преди  и 15 лева след полунощ. Повече информация за събитието има тук.