Концептуалното BMW Garmisch е идеално за Bond злодеи

За компания, фокусирана изцяло върху бъдещето, BMW използва своето двадесето поредно участие на ежегодното изложение Concorso d’Eleganza, за да представи нещо старо, забравено и доста неочаквано. Последната концептуална кола на баварския колос съживява един по-малко познат, но ужасно вълнуващ епизод в дългата история на марката – страхотният 70-арски супермодел Garmisch.

Класическият прототип на Marcello Gandini от дизайнерското студио Bertone (човекът зад такива революционни легенди като Lancia Stratos Zero, Alfa Romeo Carabo и Lamborghini Miura) изчезва почти веднага след дебюта си на автоизложението в Женева през 1970 и така и не влиза в серийно производство, само за да се появи близо половин век по-късно в пълния си блясък като почит към един от най-влиятелните италиански автомобилни дизайнери в историята.

Забележителният проект започва от нулата преди няколко години, когато вицепрезидентът на департамент дизайн в BMW Group и дългогодишен фен на италианския дизайнер Adrian van Hooydonk намира избелкяла стара снимка на Garmisch в архива на компанията и решава да се опита да го възстанови, за да почете своя вдъхновител, припомняйки един от по-малко познатите модели на немската марка и влиянието на Bertone върху еволюцията на дизайна в BMW.

Garmisch съвсем не е първият и единствен автомобил на BMW, повлиян и вдъхновен от класическия италиански дизайн – лекото алуминиево BMW 328 Mille Miglia от края на 30-те години на ХХ век и BMW M1 на Giorgetto Giugiaro са само две красноречиви доказателства за непрекъснатия обмен на концептуални идеи от двете страни на Алпите. Оригиналното BMW Garmisch е разработено независимо от Bertone с идеята да демонстрира креативната сила на италианското студио на Nuccio Bertone и неговото желание да изненада немските си партньори с жесток автомобил за изложението в Женева.

Провокативното купе на BMW е с много мазен, чист и определено драматичен силует, доминиран от вертикалната и много квадратита вариация на класическата предна решетка на BMW, рамкирана от правоъгълни стъклени фарове. Други необичайни детайли в оригиналния автомобил според спомените на Gandini са спортните ламели и неговата запазена марка – мрежоподобното покритие на задния прозорец.

Интериорът също не прави изключение. Макар да имат само няколко месеца за целия проект, дизайнерският отдел на Gandini избухва с такива нетрадиционни идеи като вертикално радио на централната конзола, ужасно тежкарско прибиращо се огледало за пасажера на предната седалка (в първия момент го помислихме за екран, честна скаутска – бел.ред.) и изключителни напредничаво използване на цветове и материали. Дори името е избрано съвсем целенасочено, за да впечатлява: избрахме го защото ските бяха много популярни в Италия по онова време и искахме да провокира асоциации със зимни спортове и планинска елегантност.   

Преди да започне същинската работа по възкресението на Garmisch, Adrian van Hooydonk пътува до Торино през лятото на 2018, за да поиска благословия от Marcello Gandini и да го покани да участва в проекта. По думите на италианеца, новият Garmisch е почти идентичен и труден за различаване от оригинала. Макар и да не разполагат с цялата оригинална документация на модела от 1969, инженерите на компанията се справят фантастично с проследяването и пресъздаването на всеки детайл от интериора и екстериора на автомобила с помощта на малко количество снимки, повечето от които черно-бели.

Marcello Gandini се включва с безценни спомени от създаването на автомобила, позволявайки на дизайнерите на BMW да постигнат идентичност в такива ключови детайли като боята (светло шампанско металик) и материалите, използвани в интериора. И макар да използват най-модерните технологии за триизмерно моделиране, за да пресъздадат оригиналните форми на Garmisch, новият автомобил е създаден от майстори в Торино – почти като оригинала преди близо 50 години.

Завършеният концептуален автомобил е идеалното возило за Bond злодей, което обаче едва ли ще се появи отново извън изложението в Щатите или музея на BMW в Мюнхен. За разлика от конкурентите, компанията все още не е решила да се хвърли в производство на единични бройки на концетуални или исторически модели от архива за богатите си клиенти. Засега.