Какво да правим в София през юни

Любен Домозетски, Secret Nature

С напредването на пролетта усещаме как не само лятото е зад ъгъла, но начинът на (културен) живот се видоизменя по посока по-малко изложби (галериите се оглеждат към есента), повече блокбъстъри на голям екран, концерти на открито и уединение в уютни местенца с масивни дълги маси.

Съвсем логично, тематиката на повечето събития от календара за юни се движи по оста ежедневна знойна еротика-гигове под звездите-фестивална еуфория. Докато работим сериозно по материала какво да правим извън София през юни, юли и август (спойлер: ужасно много концерти), мислим за лека разтуха с двайсетина събития, които да разведрят мрачните мисли.

Освен да се засилим към първото гостуване на Chet Faker у нас и да сме аха пред сцената за пост-пънка на Interpol, ходим и на телесни и анималистични изложби, срещаме се ненадейно с истинска легенда на съвременния продуктов дизайн, подкрепяме нашите приятели от LGBTQ общността, четем на спокойствие, гледаме дрифтове и си купуваме плажни шорти от Nelepa 2000. Ето какво правим в София през юни:

МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ

Chet Faker

КАКВО: Sofia Live Fesitval. След лошото време и авиационните неволи миналата година, Sofia Live Fesitval не унива дълго, а се пробва още веднъж с тридневна програма от алтернативни международни артисти и интересни български проекти, които си струват. Хелдлайнерът Chet Faker (шармантният псевдоним на австралиеца Nick Murphy) представя оследния си албум Hotel Surrender в третата и последна вечер на фестивала, когато свирят и французинът Wax Tailor, българо-немското явление Bulgarian Cartrader (Даниел Стоянов, екс-Malky) и Vianne. Основният артист предната вечер е Roni Size, предхождан от Woomb, Nocktern, 1000names, украйнката Alina Pash и Benny Sings от Stones Throw Records. Хедлайнер на откриващия ден е UNKLE (James Lavelle), преди него гледаме украинците Love’n’Joy, гръцките стоунър титани 1000mods (за втори път у нас последните осем месеца) и нашите Me and My Devil, KiNK и Rachel Row
КОГА: 23-25 юни в Арена София (Колодрума в Борисовата градина) от 16:30 срещу 45 лева (еднодневен билет) и 110 лева (тридневен билет) от Eventim

КОНЦЕРТИ

© Иван Христов

КАКВО: Жлъч/Григовор/Гена. Основните играчи в So Called Crew организират голяма сбирка на открито за своето семейство и приятели, преди да се засилят към морето или където там са решили да прекарат лятото, ако въобще. Освен титулярите Жлъч, Григовор и Гена, както си личи и по плаката, ще слушаме и песни на близките им другарки и другари Yana, Leena, Имера и Тахома.
КОГА: 9 юни в Stroeja Open Air Music Bar (бул. Евлоги и Христо Георгиеви 38) от 20:00 срещу 20 лева от Eventim

Gitaracula, Zombierella и Rockin’ Eugene от Messer Chups

КАКВО: Messer Chups. Макар характерният инструментален звук на Messer Chups да е едновременно лесен и труден за категоризиране (лесно: сърф рок; трудно: рокабили, хорър пънк и 70-арска театралност), можем да се обзаложим, че се приема добре от феновете на италианските слашър филми, Криминале, теремина и заглавната тема на ситкома The Munsters. Създадената още през 1998 в Санкт Петербург сърф банда съчетава гаражни влияния, стари руски мелодии, редки филмови семпли от 50-те и 60-те, надраскани плочи и други винтидж пинизи в своите албуми, за да експлоадира на живо с интензивната енергия на кадърно геридж-пънк комбо. Аларма Пънк Джаз ги определя за сърф-рок трио № 1 в света (от Хамбург до Петербург и от Ванкувър до Владивосток), остава да се докаже и като такова на живо за пръв път у нас в средата на месеца.
КОГА: 14 юни в Singles (бул. България 1, НДК, вход А4) от 20:00 срещу 27 лева от EpayGo

Sam Fogarino, Daniel Kessler и Paul Banks от Interpol, 2022 © Ebru Yildiz за Matador

КАКВО: Interpol. След като са я гледали за пръв път на румънския Summer Well преди няколко години, повечето Boyscout редактори обещават ще се строят чинно и навреме пред стадион Юнак заради любимата пост-пънк група на своето юношество. Много преди и най-незаинтересованите да научат името Interpol покрай Къро, Братя Галеви и саундтраците на Анатомията на Грей и Антураж, американската рок група се разписва във втората вълна на пост-пънка и спасява щатското инди преди две десетилетия като част от знаменита нюйоркска кохорта с The Strokes и Yeah Yeah Yeahs. Седем албума по-късно (включае феноменалния си дебют Turn On The Birght Lights от 2002), мелодичният китарен рок на Interpol звучи все така добре и нахъсано с проникновения баритон на Paul Banks и гаражната енергия на дългогодишни приятели с добри костюми. Сегашното им турне е по повод излезлия преди година албум The Other Side of Make-Believe.
КОГА: 21 юни в Парк център Юнак (бул. Евлоги и Христо Георгиеви 38) от 19:00 срещу 70/80/100 лева за билет от BILET.BG

ИЗЛОЖБИ

Mister, we want The Doors playing in the background while we have some fun with those crayons of yours, 2020 © Ванеса Митева

КАКВО: Aрт Старт 2023. Седмият преглед на млади български художници се връща към познатия си формат с двама куратори. Бившите арт-стартери СОФИЯ ДИМОВА и ПАВЕЛ НАЙДЕНОВ изследват темата за перманентната несигурност и преосмислянето на излишното през съвременното изкуство на десетина художници в две паралелни експозиции в Credo Bonum и Гьоте-институт. Error …message delivered проследява и анализира как участниците се справят с липсата на устойчивост и пита какво е да си млад артист, търсещ себе си във време на безкраен преход. Повече за Ванеса Митева, Глория Август, Дани Недкова, Елине Цветкова, Климентина Ли, Кърт Колев, REALITY PSD (Габриел Пендов и Робин Белучи), Сабриджан Юзен, Тодор Рабаджийски и Яна Абрашева има тук.
КЪДЕ: Гьоте-институт (ул. Будапеща 1) и Credo Bonum (ул. Славянска 1) до 16 юни с вход свободен

Радина Ганчева, The Kids Are Alright, 2020

КАКВО: Възможни тела. В полето на телесното, човекът е универсално създание. Тялото ни прави едновременно еднакви и уникални, равноправни пред природните закони и самостойни в своето ежедневно съществуване. На полето на тялото, човекът е мислеща и чувстваща машина, блъскаща се в стени от стереотипи и предразсъдъци, но дълбоко в себе си убедена в своята независимост, право на избор, желания и предпочитания. Организираната от Glas групова изложба Възможни тела представя различните гледни точки към човешкото тяло на Войн де Войн, Вероника Десова, Йоана Петкова, Любен Домозетски, Мартин Атанасов, Mitch Brezounek, Радина Ганчева, Rassim, София Грънчарова, София Димова и Харита Асумани.
КЪДЕ: Doza (ул. Цар Самуил 52) от 8 до 26 юни с вход свободен

КАКВО: Secret Nature. Съвместната изложба на Zachari Logan и Любен Домозетски засяга основните теми, които обединяват творчеството на двамата, а именно пресъздаването на природните форми и търсенето на мястото на човека в природата. Експозицията включва основно работи, създадени по време на техния престой в артистичната резиденция на Little Bird Place в Лещен. Изучавайки и наблюдавайки пейзажа, растенията и животните в тяхната естествена среда, двамата създават серия от творби, които отразяват едно задълбочено вглеждане в природата. Важно място в създадените произведения има и човешкото присъствие. Понякога то е представено чрез неочаквано изобразяване на животни или растения върху човешкото тяло, в други произведения пък части от човешкото тяло се превръщат в части на растения. Заклеваме се, че горната пеперуда е вдъхновена от Мълчанието на агнетата, няма друг начин.
КЪДЕ: Little Bird Place (ул. 11 август 7) до 30 юни с вход свободен

© Нели Гаврилова

КАКВО: Фодар. Водейки се по тазгодишното мото Образ и подобие, 454 автора от 78 страни участват в конкурса на международното биенале Фодар. Журито избира за участие точно 274 отпечатани копия, представящи 21 автора от 12 страни и присъжда три награди – голяма, за дебют и за хуманистична фотография. Цялата експозиция изглежда като едно от най-големите фотографски събития за сезона, а и въобще.
КЪДЕ: Музей на изкуството от периода на социализма (ул. Лъчезар Станчев 7) до 2 юли срещу 6 лева (2 лева всеки четвъртък)

Иван Мърквичка, Седящо куче (Портрет на пинчер) © Национална галерия

КАКВО: Анимализмът. СГХГ представя една слабо изследвана тема в българското изкуство. За разлика от други жанрове, които навлизат бързо в България след Освобождението, анимализмът присъства в чист вид доста по-ограничено. Въпреки това пресъздаването на животните като самостоятелни образи оформя изключително разнообразна картина от произведения с (основно) птици, а тук-там и някое куче. Особено място в експозицията е отделено на декоративните проекти, реализирани като част от обучението на студентите в Художествената академия в десетилетията до средата на ХХ век. Специално внимание е отделено и на скулптурата – най-чистият анимализъм в българското изкуство. Проектът включва разнообразни рисунки, скици, акварели, илюстрации, карикатура, живопис, скулптура и керамика: от най-ранните творби в изложбата на Захари Зограф от първата половина на XIX век до произведенията на Давид Перец и Жорж Папазов от средата на XX век.
КЪДЕ: Софийска градска художествена галерия (ул. Ген. Гурко 1, вход откъм ул. Княз Ал. Батенберг) до 16 юли срещу 4 лева за вход (или безплатно всеки втори и четвърти четвъртък от месеца)

Красимира Буцева, кадър от късометражния филм Няма дим без огън, 2023

КАКВО: Игли в купа сено. Фондът за артистични проекти на жени отправя отворена покана за отговор на състоянието на извънредност, изпитание и спешност в нашето съвремие и получава над 200 предложения. Контрастите и сходствата на художничките в избора на медии, тяхната прямота, обръщането към себе си, споделянето на лични истории, преживявания и спомени създават обща атмосфера на емпатия и взаимност. Това, което ги свързва, е разобличаването на стереотипите за ролята и мястото на жената в обществото. Свързва ги и иглата като инструмент, който повечето от тях са избрали, но също и като нарицателно за онзи патриархален образ на жената с ръкоделието в ръце, вкоренен в съзнанието на поколения наред, на който те се противопоставят. Журито в състав Светлана Куюмджиева, Даниела Радева, Стефка Цанева, Маргарита Доровска, Гергана Куцева, Добромира Терпешева и Росена Иванова избира работите на Боряна Петкова и Искра Благоева, Боряна Росса, Зелика Шога, Катя Димова, Красимира Буцева, Моника Попова, Наталия Йорданова, Неда Миланова, Оксана Казмина, Райна Тенева, София Грънчарова и Nada Ree.
КЪДЕ: Двореца (пл. Княз Александър І 1) до 16 юли срещу 6 лева (2 лева всеки четвъртък)

© Яна Лозева

КАКВО: Ауфтакт. Стартирала през 2019 програма В дома на Вера Недкова продължава представянето на съвременни автори паралелно с картините на художничката. Шестте фотографии на Яна Лозева показват образи на жени със силна и запомняща се индивидуалност. Правени през последните две години, фотографиите на Лозева запечатват кратки и неуловими мигове и състояния на своите обекти. Женските образи сякаш потъват акварелно в пространството с размитите си контури и преходи между черно и бяло. Острото око на Лозева се интересува от загадъчността на обикновеното, от момента на изпуснатия контрол и онази специфичност на изтървания кадър, която се промъква необяснимо и незабележимо и лежи в основата на настоящата изложба.
КЪДЕ: Къща музей Вера Недкова (ул. 11-ти август 2) от 8 юни до 28 октомври срещу 3 лева за билет

СРЕЩА С ЛЕГЕНДА НА СЪВРЕМЕННИЯ ДИЗАЙН

КАКВО: Tom Dixon. Ненадейното гостуване на Tom Dixon в страната само няколко седмици след последното Salon del Mobile e идеална възможност да го чуем как описва своя опит в света на продуктовия дизайн, техниките си за създаване на иновативни и функционални продукти и работата си по някои от най-емблематичните осветителни тела, предмети за дома и обзавеждане в каталога на своята едноименна марка – безценни знания от един от най-влиятелните и талантливи британски дизайнери на нашето време. Лекцията на Tom Dixon в София е организирана от собствениците на Idea Studio и Elegant Living (където се предлагат доста от предметите на Dicon) в партньорство с Университета по архитектура, строителство и геодезия.
КОГА: 15 юни в УАСТ (Университет по архитектура, строителство и геодезия на бул. Христо Смирненски 1) от 15:30 с вход свободен

ФИЛМИ НА ГОЛЯМ ЕКРАН

Ezra Miller като Barry Allen в Светкавицата (2023) на режисьора Andrés Muschietti © Warner Bros. Pictures/Александра Филмс

КАКВО: Светкавицата. Ezra Miller продължава да се лекува в психиатрична клиника, но филмовото студио Warner Bros. не се отказва от многократно отлагания филм за Светкавицата и стартира ерата на James Gunn като шеф на DC адаптациите с история как светове и вселени се сблъскват, когато Barry Allen (Miller) решава да използва своите суперсили и да се върне назад във времето, за да промени събития от миналото. Както сме чували неведнъж от опитните пътешественици във времето, не пипайте нищо в миналото, за да не счупите мултивселената и да избегнете кардинални последсвия за настоящето. Michael Keaton изглежда е получил доста екранно време със своя Батман, което е добър знак.
КОГА: От 16 юни в кината и IMAX

Steve Carell в Астероид Сити (2023) на режисьора Wes Anderson © Universal Pitcures/Форум Филм България

КАКВО: Астероид Сити. Ранните ревюта на последния Wes Anderson-ов филм от Кан го определят за абсолютен шедьовър на режисьор във върхова форма. Историята: в измислена пустиня в САЩ около 1955 планираният маршрут на семинара на Младите звездобройци и космически кадети е сериозно нарушен от събития, след които светът вече няма да е същият. Може ли непоколебимата любов в хората, които обичаме, да спаси не само нас самите, но и цялата планета? Кой участва? Правилният въпрос е по-скоро кой не участва в новия филм на Anderson, който ще бъде гледан поне два пъти на голям екран.
КОГА: От 23 юни в кината

Harrison Ford като Indiana Jones в Индиана Джоунс 5: Реликвата на съдбата на режисьора James Mangold © Lucasfilm/Форум Филм България

КАКВО: Индиана Джоунс и реликвата на съдбата. Harrison Ford се сбогува с една от двете си най-емблематични роли с пети филм от поредицата за Индиана Джоунс, този път режисиран не от Spielberg, а от James Mangold (Копланд, Логан, Пълно ускорение). Действието в Реликвата на съдбата се развива през 1969, когато космическата надпревара е в своя разгар. Известният археолог и приключенец е разтревожен от решението на американското правителство да вербува бивши врагове от Втората световна в отчаян опит да изпревари Съветския съюз. Един от тях е бившия нацист и настоящ член на НАСА Jürgen Voller (Mads Mikkelsen), замесен в програмата за кацането на Луната и твърдо решен да прекрои света така, както му изнася. Д-р Jones се впуска в шеметна надпревара с времето, за да попречи на нацистите с помощта на своята кръщелница Helena (Phoebe Waller-Bridge) .
КОГА: От 30 юни в кината

ЕЛЕКТРОННO ПАРТИ

Peter Kruder и Richard Dorfmeister © Andreas H Bitesnich

КАКВО: Kruder & Dorfmeister. По-добре късно, отколкото никога. Трийсет години след като започва бавно и методично да гради своята история в даунтемпо и трип-хоп електрониката на 90-те, австрийското дуо на Peter Kruder и Richard Dorfmeister пристига за пръв път в България за потентен хибрид от диджей сет и стъписващо красиви визуализации от близкия сътрудник, дигитален артист и виджей Jascha Suess. Независимо дали ги помните още от първите издания на G-Stone Recordings (и емблематичния трак Hign Noon от 1993), слушали сте много от изобретателните им ремикси за Depeche Mode, Madonna или Bomb the Bass или сте се хипнотизирали многократно на двойния албум The K&D Sessions (кой не се е разтапял от онзи ремикс на Lamb), първият гиг на Kruder & Dorfmeister у нас е задължителна и със сигурност паметна среща с пионерите на даунтемпо електрониката за последните няколко десетилетия.
КОГА: 10 юни в Пиротска 5 (ул. Пиротска 5) след 22:00 срещу 50 лева от Eventim

СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ

© Васил Танев

КАКВО: Мъртви души. Може ли Гогол да бъде поставен без думи? Представеният преди по-малко от месец танцов спектакъл на Гергана Димитрова е доста атрактивна мултижанрова компилация от танц, театър, съвременен цирк, опера и фотография. Мъртви души е вдъхновен от едноименния роман-поема на Гогол и е посветен на нашето съвремие и въздействието, което настоящата война в Украйна оказва върху всички нас. Актьорският състав също е внушителен: Ангелина Гаврилова, Вяра Болградова, Йоана Кадийска, Филип Миланов, Цветан Пейчев, Михаил Иванов, Адриана Димитрова, Валерия Колева, Ева Атанасова, Емилия Радичева, Катя Кирова, Олександра Кирчева, Олександра Тимошенко, Славея Славчева, Борислав Вълов, Йордан Върбанов, Мартин Върбанов, Пьотр Кшемински, Сергей Жиганюк, Тони Кaрабашев и Ruanda.
КОГА: 7/8 юни в Топлоцентрала (ул. Емил Берсински 5) от 19:30 срещу 25 лева от Urboframe

СТЕНДЪП КОМЕДИЯ

© Troy-Edige

КАКВО: Daniel Sloss. The Sunday Times го нарича брилянтно мрачен, The New York Times – сладък и умен мръсник, а Time Out – за искрено смешен. Шотландският комедиант Daniel Sloss е едно от най-интересните имена в съвременния стендъп още откакто е навършил 16. Симпатичният млад мъж се слави със своето остроумие и забавни коментари за живота, любовта и отношенията между хората – мизантропският хумор, от който имаме нужда. И не, съвсем не е непознат на българската публика, тъй като вече е гостувал два пъти у нас по време на най-голямото стендъп събитие на Балканите – Фестивал на комедията България.
КОГА: 8 юни в Зала 1 на НДК (пл. България 1) от 20:00 срещу 65/85 лева за билет от Eventim

ЛИТЕРАТУРА

КАКВО: Махала. Лъскаво дюшеме, огромни панорамни прозорци, интересни полилеи, дълга библиотека и една масивна и дълга маса – освен домакин на предстоящата втора среща на Софийския клуб за натурално вино, Махала е чаровна книжарница за оригинални издания на разични езици. Уютното местенце е създадено от преводачката Мария Енчева и нейния съмишленик, рекламист и сериен предприемач в района Йордан Жечев. Всеки е добре дошъл да си поседи и да разгърне някой албум, а и да разпита Мария за някой неин превод. Може да следите всички нови попълнения в библиотеката на Махала в Instagram или просто да се отбиете, за да изберете сами или след препоръка от добрите хора там.
КЪДЕ: На ъгъла между улиците Бенковски и Екзарх Йосиф всеки ден (без понеделник) от 11:00 до 19:00

МОТИВАЦИОННA СРЕЩA

Nimsdai на връх Манаслу, 2022 © Guy Bolton

КАКВО: Nimsdai в България. Nirmal Purja (известен същи и като Nims или Nimsdai) е наистина забележителен алпинист. Най-голмият му успех е изкачването на всички 14 осемхилядника за шест месеца и шест дни, подобрявайки предишния рекорд със седем (!) години. Роденият в Непал натурализиран британец е и първият, който достига върховете Еверест, Лхотце и Макалу в рамките на 48 часа, а през 2021, заедно с екип от девет други непалски алпинисти, завършва първото в историята зимно изкачване на К2. Публика го познава покрай документалния Netflix филм 14 Peaks: Nothing is Impossible (2021), който документира рекорда и предизвиква сериозна полемика в света на алпинизма (сещате ли се за онази снимка със задръстването на стъпалото на Hilary?). Преди да започне да се занимава с алпинизъм, Nims е войник в корпуса на гурките и очевидно е идеалният човек за мотивационна реч по темите за дисциплината, екологията, силата на човешкия дух и всичко останало.
КОГА: 8 юни в спортна зала Левски София (Garitage Park, ул. Донка Ушлинова 2) от 19:30 срещу 80/90 лева от EVENTIM

БАЗАР

Плажните шорти на Nelepa 2000, 54 лева

КАКВО: URBANITES Summer Bazaar. Платформата на Ася Попова и Ивана Вълчева вече не се занимава с организиране на големи и малки изложби, но продължава да промотира своите любими артисти предимно на базари, на които да изпиете по един коктейл, да се видите с приятели и да напазарувате облекло, аксесоари, списания и различни предмети от марки като Noks, Nelepa 2020, How to Babushka, My Lavanda, Stinky Socks, Paper Pages, Glim Glam и Kuma Lisa. Лятното соаре в Спутник не прави изключение с нови предложения от изброените и някои новооткрити имена, за които ще разберем на място.
КОГА: 17-18 юни в Спутник (бул. Янко Сакъзов 17) от 12:30 до 18:30 с вход свободен

МОТОРЕН СПОРТ

КАКВО: Red Bull Car Park Drift. Двадесет от най-добрите дрифтъри в страната имат шанс да се класират за състезание на отсечката на столичния бул. Витоша между бул. Патриарх Евтимий и бул. Скобелев. Второто издание на Red Bull Car Park Drift се провежда на специално проектирано трасе с коси завои, тесни ъгли и дълги участъци, които биха затруднили и най-опитните шофьори. Победителят заминава за глобалния финал на сериите в Доха през декември, а ние цъкаме с език отстрани.
КОГА: 24 юни на бул. Витоша (между бул. Патриарх Евтимий и бул. Скобелев) от 17:00 с вход свободен

АКТИВИЗЪМ

© Цветомир Димов

КАКВО: София Прайд. Включваме се в шествието за равни права, защото така е редно, а и отдавна сме направили своя цивилизационен избор и знаем кого и защо подкрепяме – хайде всички заедно да се позабавляваме малко като разбиращи хора с върховна емпатия, става ли?
КОГА: 17 май от 14:00 пред Паметника в Княжевската градина (бул. Цар Освободител и бул. Васил Левски ) с вход свободен