Естествена селекция

Gernot Bronsert (ляво) и Sebastian Szary от Modeselektor © Kevin Lake

Шест убедителни причини да се засилим с метрото към първия интересен гиг за годината в лицето на Gernot Bronsert от институцията Modeselektor:

1. Симпатичните мъже с гащеризоните на снимката горе се казват Gernot Bronsert и Sebastian Szary и съвсем разбираемо са основните виновници името Modeselektor да се наложи сред почитателите на алтернативна и меко казано странна и енергична електронна музика, сред които е и Thom Yorke.

Фронтменът на Radiohead не спира да ги хвали по интервюта, взима другата им инкарнация Moderat на турне с основната си група и пее в песента от втория им албум Happy Birthday! The White Flash. Най-силната им колаборация обаче е ремикса на Skip Divided от албума на Yorke The Eraser.

2. Modeselektor има почти 20-годишна история зад гърба си на правилното място в централна Европа, а и по света. Музиката им е вдъхновена в еднаква степен от електро, глич хаус, хип-хоп и асид техното от края на 80-те и началото на 90-години. И двамата ненавиждат да ги вкарват в един или друг стил, но с охота признават как са се запознали помежду си на нелегални ъндърграунд асид партита в Берлин малко след падането на стената. Оттам и усещането за източно германски хаос и анархия, които рано или късно се подреждат във вълнуващите криви композиции на Modeselektor.

3. Първи приятели са с шефката на електронния лейбъл BPitch Control, Ellen Allien. Госпожата има сериозен пръст в успеха на групата, след като подписва договор с берлинчаните през 2001, за да издаде следващите им дузина сингли, една компилация и три дългосвирещи албума като Modeselektor и Moderat (съвместния проект на Bronsert и Szazy с Apparat). Последното сътрудничество продължава и до днес, последният му резултат е албума II от 2013.

4. Великолепният им втори албум Happy Birhtday! от 2007 печели награда за най-добър дъбстеп и грайм артист от Beatport само защото не могат да открият по-подходяща категоризация за иновативната им изкривена музика.

5. Едно от последните парчета на групата се казва I’m not into Twerk, I’m into KraftWerk. Показателно за отношението им към съвременната популярна музика и похвално за най-големите им вдъхновения.

6. Gernot Bronsert пристига в София, за да представи последния диджей сет на Modeselektor, създаден специално за клубите участия на групата напоследък, с които се разсейват от времето, прекарвано в студиото.

Gernot Bronsert от Modeselektor е в Студио Орфей на 24 януари след 22:30. Билетите струват 25 лв. в мрежата на Eventim.