Какво да правим в София през март

Париж, 1982 © Estate Sibylle Bergemann, Institut für Auslandsbeziehungen

Завърналата се зима и всеобща тегоба покрай събитията на североизотк от България изискват леко разсейване и културен допамин под формата на събития на закрито (с едно важно изключение), които стимулират мозъка и небцето с вкус от Япония, за да не огладнееме по време на цялата софийска обиколка с добро изкуство. Къде ще ходим този месец:

ИЗЛОЖБИ

Мауерпарк, Пренцлауер Берг, Берлин, 1996 © Estate Sibylle Bergemann, Institut für Auslandsbeziehungen

КАКВО: СИБИЛЕ БЕРГЕМАН. Фотографии. Първата изложба на Sibylle Bergemann (1941 – 2010) у нас предшества нейната голяма ретроспектива в Берлин идния юни. Една от най-значимите германски фотографки от втората половина на ХХ век печели популярност със своите модни снимки в Източен Берлин, но скоро след това задълбава сериозно в жанра на фотографското есе, превръщайки се във внимателен наблюдател на социалната действителност. Самата тя споделя приживе как винаги се е интересувала от периферията на света, а не от неговия център, което обяснява и централната роля на социалния контекст в нейната работа. Фотографиите на Bergemann представят част от реалността в Източна Германия и я интерпретират с позиция, превръщайки се в символи. По-късните проекти на фотографката пък излизат от границите на родината и се вливат в един по-глобален визуален разказ, стигащ чак до Африка (Гана, Сенегал, Мали и Йемен) и Близкия Изток, за да улови всекидневния живот в цялата му амбивалентност между традиционната култура и глобализацията.
КЪДЕ: Софийска градска художествена галерия (ул. Ген. Гурко 1) до 10 април

Апостол Карамитев в Това се случи на улицата на режисьора Янко Янков, 1956 © Българска национална филмотека

КАКВО: Звезди на българското кино. Калин Руйчев подбира над 60 портрета от архива на Българската национална филмотека, за да ги изложи в галерия Синтезис. Звезди на българското кино събира на едно място актьори като Апостол Карамитев, Гинка Станчева, Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Невена Коканова, Петър Слабаков, Катя Паскалева, Григор Вачков, Георги Георгиев-Гец, Доротея Тончева и много други, заснети в годините между 1956 и 1972 – особено плодотворен период за българското кино. Съпътстващата програма включва прожекции на осем филма, кадри от които участват и в самата изложба: Това се случи на улицата (1956), Тютюн (1962), Двама под небето (1962), Смърт няма (1963), Понеделник сутрин (1966/1988), Шибил (1968), Осмият(1969) и Петимата от Моби Дик (1970). Входът за изложбата и прожекциите в Одеон е свободен. Трябва само да следите седмичната програма на филмотечното кино за точен час.
КЪДЕ: Галерия Синтезис (бул. Васил Левски 55) до 30 април

Monument 3.0048 © Анна Комитска

КАКВО: Арт Старт 2022. Шестият Арт Старт не изневерява на добре установената традиция да представя работата на едни от най-интересните млади български художници. Всяка година инициативата на Гьоте-институт и Credo Bonum използва нов подход в търсенето и представянето на млади автори – било то с попълнения в кураторския екип или тематична рамка, било с директни номинация от хора в индустрията. Тази година кураторките Весела Ножарова и Стефка Цанева се обръщат към преподаватели, галеристи, колекционери и културни мениджъри за номинации, а в крайната селекция влизат точно единайсет млади автори, живеещи в София, Варна, Пловдив, Лондон, Прага и Мюнстер. Кого трябва да започнете да колекционирате при първа възможност? Анна Комитска, Денислав Стойчев, Думисани Карамански, Жаклин Пехливанова, Ивана Жановска, Йоана Тужарова, Никола Грозданов, Петър Чиновски, Радина Стоименова, Светли Евгениев и Симона Павлова.
КЪДЕ: Гьоте-институт (ул. Будапеща 1) и галерия Credo Bonum (ул. Славянска 2) от 9 март до 1 април

© Алина Папазова

КАКВО: Pathways to Bliss. Tретата самостоятелна изложба на визуалния артист Алина Папазова е ужасно любопитна инсталация от рисунки, картини и триизмерни обекти. Историята не е разказана писмено, нито е последователна, което превръща цялата случка в неправолинейна приказка с митични зооморфни и антропоморфни същества от сънищата на Алина. В този смисъл пътищата към блаженството са своеобразно проучване на влиянието на дълбоко вкоренени, антични, архетипни форми в психологията на съвременния човек, а самото име на изложбата е препратка към едноименната книgа на Joseph Campbell за персоналната и психологична страна на митовете. Дали чудовищните хищници на Алина ще породят първичен ужас и гнус или върховно любопитство, красота и любов е въпрос на лична интерпретация. Както става ясно, последната говори много и за самите нас.
КЪДЕ: КО-ОП (бул. Янко Сакъзов 17) до 20 март

Призрачни светлини (Оранжева градина Андрач), 2021 © Боряна Венциславова

КАКВО: Ние сме/бяхме природа. Човечеството унищожава природата за свои цели, индустрията изчерпва безскрупулно нейните ресурси. Природата има права, които са нарушени и е крайно време те да бъдат защитени. Боряна Венциславова анализира актуални проблеми като климатичната криза и връзката на човека с природата, за да ни накара да преосмислим отношението си и да престанем да я тормозим като собственици и експлоататори. Призрачни светлини показва природни пейзажи и части от цивилизацията (банкомат, бензиностанция, оръжеен магазин), в които светлината присъства като символ на човека и неговото присъствие или отсъствие. Освен тази фотографска серия, изложбата включва филм (Ние природата) и инсталация (Ние сме/бяхме), която пренася елементи на природата и на светлината директно в галерията. Темата за екоцида е слабо застъпена в България, така че изложбата на Венциславова се явява един вид задължителна.
КЪДЕ: Квадрат 500 (пл. Свети Александър Невски, ул. 19-ти февруари 1) до 17 април

© Михаела Зоева

КАКВО: Интимни светове. Михаела Зоева рисува емоционалните портрети в последната си изложба спонтанно и в момент на силни лични преживявания. Художничката обича да рисува голо тяло с различни техники (акрил, въглен, пастел, туш и варак върху хартия и дървени подложки), защото е магнетично. Красотата, еротиката и естетиката на изчистените форми на фигурите изразяват интимния ми вътрешен свят. Често започват автобиографично, но идеите зад всяка творба много бързо, стават универсални.
КЪДЕ: Галерия Сердика (ул. Цар Самуил 90Б) до 18 март

Зелено не зелено, 2021 © Калия Калъчева

КАКВО: Пейзажи. Стартиралата през 2018 програма В дома на Вера Недкова продължава представянето на съвременни автори с контраст между създадени през 60-те и 70-те произведения на Вера Недкова и платна на Калия Калъчева. И докато творбите на Недкова от визирания период се отличават с едно ново усещане за плътност и наситеност, то пейзажите на Калъчева са синтез от абстрактна образност и изчистени, ясни пространства и модули – необичайни плоскости и цветни повърхности, получени посредством релефни мазки и златни и сребърни отблясъци. Макар и безкрайно различни една от друга, двете си кореспондират по необичаен начин.
КЪДЕ: Къща музей Вера Недкова (ул. 11-ти август 2) до 24 юни

КИНО

Juliette Binoche и Vincent Lindon в Двете страни на острието на Claire Denis, 2022

КАКВО: Международен София Филм Фест. Програматорите на СФФ са изключително зли хора, които използват богатите си познания, установени връзки и талант в професията, за да организират смертелно добри издания на поверения си фестивал. Казано по друг начин – забравете за свободни време, ако искате да изгледате всичко или поне малка част от най-интересните заглавия този март. Ще публикуваме всички важни акценти този четвъртък, но ето само някои киномански клопки: новият филм на Claire Denis право от премиерата на Берлинале, Оскаровият фаворит и шедьовър Карай колата ми, документален филм за Димитър Воев от Нова генерация, миналогодишни фаворити като Титан, Комарджията, Червената ракета и Спенсър, най-новото БГ кино (Януари на Андрей Паунов) и още десетки фантастични филми.
КОГА: Между 10 и 31 март в киносалоните

КОНЦЕРТИ

A Place To Bury Strangers

КАКВО: A Place To Bury Strangers + Plattenbau. A Place To Bury Strangers се завръщат за трети път у нас след 2013 и 2015 отново по покана на Indioteque, но този път в компанията на берлинската група и пост-пънк надежда Plattenbau. Нюйорските нойз рок легенди имат да представят миналогодишния миниалбум Hologram и излезлия току-що дългосвирещ See Through You – седма глава в историята на групата, която има нов изцяло нов състав около основателя и единствен постоянен член Oliver Ackermann. Именно той описва See Through You като доминация на гнева и разочарованието. Неслучайно всеки видеоклип от новия албум е режисиран от различен хорър режисьор. Plattenbau пък започват да записват в студио в източната част на Берлин още преди десетилетие, а вторият им албум Shape / Shifting излиза в началото на 2022.
КОГА: 17 март след 20:00 в Mixtape 5 (B-Side) (бул. България 1) срещу 25 лева от Bilet.bg

КАКВО: Shortparis. Руската експериментална група от Санкт Петербург е подозрително мълчалива за войната в Украйна. Предвид извънредната ситуация, все още не е ясно дали концертът ще се състои, организаторите не са коментирали нищо на страницата на събитието, затова следете новините и се надявайте да чуете миналогодишния им и четвърти в дискографията албум Яблонный сад (ябълкова градина) на живо когато му дойде времето.
КОГА: 24 март след 20:00 в Mixtape 5 (бул. България 1) срещу 30 лева от Bilet.bg

ПАРТИ

КАКВО: Balearic Banana. Берлинското дуо Phil Og и DJ Rotwein не са много активни в социалните мрежи, но компенсират с убийствени сетове под чудесното име Balearic Banana. Двамата копаят непрекъснато кашоните с плочи откакто се срещат на парти в Хановер преди шест години. Оттогава са неразделни приятели и пускат всичко – от балеарски звук до рейв, трайбъл и синтпоп, но винаги с идеята за танци. Двамата гостуват в София по покана на Isterika и с подкрепа от Annna и Васил Владимиров.
КОГА: 18 март след 23:00 в Micro (ул. Кърниградска 19) срещу 10/15 лева на входа на клуба

ПРЕМИЕРА НА ДЕБЕЛА КНИГА

КАКВО: While The Plum Trees Grow. Норвежкият визуален артист Lars Nordby отскача от галерията си Heerz Tooya в Търново до София за премиерата на фотографската книга While the Plum Trees Grow – визуален разказ за живота на Lars, баща му и чичо му в българското село Вишовград. Именно там тримата визуални артисти и партньорката на неговия чичо създават своя дом и ателие. Обективът разкрива една посткомунистическа държава, замръзнала във времето – народна архитектура, интериори, спонтанни, но и внимателно композирани моменти.
КЪДЕ: Книжарница One Book (ул. Върбица 8) от 8 до 15 март

ХРАНА И НАПИТКИ

КАКВО: Haikara. Новият японски ресторант за бързо (само като време, не като качествo) хранене на Toshihiro Kambe предлага четири вида рамен (шою, мисо, лют и вегетариански за 20/22 лева), карааге (японско пържено пиле в обикновен и къри вариант за 12 лева), два вида ориз (с водорасли и сусам за 7 лева и чашу дон за 12 лева) и японски предястия като едамаме (4 лева) и такояки (14 лева). Казва се бар, защото, както споделя сами Kambe пред Капитал, цялата менажерия е на принципа яж и бегай. Дългите барове създават идеални условия за самотно хапване, така че екстра.
КЪДЕ: ул. Христо Белчев 8А от вторник до неделя между 11:00 и 21:00

ФЕМИНИСТКО ШЕСТВИЕ

КАКВО: Не на войната! Шествие за правата на жените. Феминистски мобилизации организират шестия пореден протестен поход, който заявява непримиримостта с неравенствата, но и надига глас срещу войната. Категорично ще се обявим против тиранията, както на Путин, така и на военнопромишления комплекс, ръководен от лицемерните управници на САЩ, чиито миротворни войни години наред трупат богатства за сметка на чужди народи, докато рушат животите на стотици хиляди хора. Така да бъде. Защо и за какво се борят? Прочетете техния манифест. Защо да ги подкрепите? Освен поради очевидните причини, за да попречите на крайнодесните фашисти от ВМРО и Възраждане да провокират участниците и да попречат на шествието.
КЪДЕ: Съдебна палата на 8 март от 18:00