ГАЛЕРИЯ: Африканско изкуство от 1882 до днес

Следите ли гигантския възход на художници и визуални артисти като Amoako Boafo? Обръщали ли ли сте внимание на нарастващото кураторско и колекционерско внимание към африканското изкуство? Или пък сте мяркали медийните заглавия за дискусии и действия по реституцията на заграбени артефакти от африканския контиент? Дори отговорът да е не, трябва да знаем, че Африка отдавна вече не е натисната да се спотайва дискретно като маргинално течение, а увеличава своето място на пазара за съвременно и постколониално изкуство.

Phaidon прави услуга на всички лаици като нас с поредната изключително добра енциклопедия, която служи като въведение в африканското изкуство през последните близо 150 години. African Artists: From 1882 to Now е богато илюстриран азбучен показалец и изследване на близо 300 модерни и съвременни артисти, родени или базирани в Африка.

Вместо да го играе невинна Wikipedia, дебелото томче на Phaidon създава своята селекция с помощта на престижен съвет от няколко десетки международни специалисти по темата, избрали имена като El Anatsui, Marlene Dumas, David Goldblatt, Lubaina Himid, William Kentridge, Julie Mehretu, Wangechi Mutu и Robin Rhode, наред с по-малко известни артистс впечатляващи картини, скулптури, фотографии, инсталации, мултимедийни творби, пърформанс и други.

Кратките биографични текстове пък добавят и надлежни обяснения защо и как точно всяко едно от включените имена е важно за своята артистична област, а и за африканското изкуство като цяло. African Artists: From 1882 to Now е еднопосочен билет за Африка такава, каквато ще е виждаме по-често в идните години.

Aboudia. Daloa 29, 2011 © Jack Bell Gallery, Лондон и Saatchi Gallery
Kwesi Botchway, Green Fluff y Coat, 2020 © Gallery 1957, Акра
John Akomfrah, Vertigo Sea, видео инсталация, 2015 © Smoking Dogs Films и Lisson Gallery
Lisa Brice, After Embah, 2018 © фотография от Mark Blower, с позволението на Stephen Friedman Gallery, Лондон
Kudzanai-Violet Hwami, семеен портрет, 2017 © Tyburn Gallery
Bertina Lopes, Пътищата на живота, 1987 © Archivio Bettina Lopes (Мапуто, Лисабон и Рим), Roma Centro Mostre., Bonhams
Eddy Kamuanga Ilunga, Fragile 5, 2018 © October Gallery, Лондон
Richard Onyango, Drosie в Малинди, 1992 © The Jean Pigozzi Collection
Malick Sidibé, Бъдни вечер (Happy Club), 1963 © Malick Sidibé/ Galerie MAGNIN-A,Paris
Papa Ibra Tall, La semeuse d’étoiles (The Star Sower) © фотография от Ilse Raps, назаем от Kadist Collection

African Artists: From 1882 to Now (твърди корици, 352 страници, 315 илюстрации, Phaidon) струва 120 лева онлайн тук.