Оde изследва телесните извивки на Vivian Hoorn в Ибиза

Зад липсата на новини от Mendo напоследък си има основателна причина. Готината нидерландска книжарница фалира преди година, оставяйки разочаровани не само своите верни посетители и клиенти, но и много автори на книги, продавани през амстердамската институция.

Впоследствие собствеността на името и търговската марка преминава в други ръце, които искат да възобновят основната дейност на Mendo и да го върнат на (онлайн) пазара за добре курирани и бавни книги в познатата тематика. Първото издание на възкръсналото Mendo е Оde – емоционален, абстрактен и овластяващ фотоалбум на Philippe Vogelenzang, който снима самоуверения модел Vivian Hoorn сред грубата красота на остров Ибиза.

Вместо да набляга на знойни цветни кадри с пищни форми и сол по кожата ала Каte Bellm или Purienne, Vogelenzang се заиграва с оптичните илюзии в майсторски композирани кадри, които прелъстяват окото и съзнанието с блестяща игра на светлина, деликатно загатнати скулптурни форми и безкрайна тактилност.

В продължение на близо три години, Vogelenzang снима голата и уязвима Hoorn, за да я представи по възможно най-овластяващ начин в едновременно съвършен контраст и хармония с дивата природа. Трите глави на Ode следват трансформацията на Vivian в паралел с ежедневното слънцестоене: увертюра, ден и затъмнение. Цялото интимно пътешествие се разгръща от изгрев до залез – от сребристите нюанси на ранната утрин през наситеното оранжево на знойното пладне, та чак до мрачната синева на здрача.

Планина или силует на гърда? Фоликули или суха пустиня? Отговорите на тези въпроси всъщност нямат никакво значение, защото с течение на книгата въпросните се оказват проявления на едно и също нещо. Естетическата кулминация на Ode може да се определи лесно само по един начин: всяко тяло е красив пейзаж, заслужаващ да бъде видян под всевъзможните лъчи на жаркото слънце.

Независимо дали я разглеждате като любовно писмо до тялото във всичките му форми или като ода за радикално себеприемане, книгата на Vogelenzang прегръща всички гънки, бръчки и неравни повръхности, за да представи постоянно променливата им същност в оазис на естествената красота.

Ode (твърди корици, 304 страници, 2500 копия, Mendo) на Philippe Vogelenzang струва 130 лева онлайн тук.