H&M пуска лъскава парти колекция от устойчиви материали

Най-мръсната дума в модата напоследък е устойчивост. Не за друго, а защото всеки се упражнява да я използва за щяло и нещяло. Няма лошо, така поне разговорът за кръговата икономика и намаляване на замърсяването от една от най-тежките индустрии (модната, да не стане грешка) продължава да стои в дневния ред на обществото, което може да доведе до положителни примери, а не само до привидно зелени, но шумни претенции.

Устойчивото развитие на модата е сериозна тема, но новата капсулна парти колекция на H&M се осмелява да попита дали не можем да се забавляваме малко с къси поли, впити рокли, мъжки балтони, широки панталони и лъскави блузи докато говорим? За да не са голословни, но и за да отговорят на постоянните обвинения, че марките като тях са основните виновници са екологичните проблеми, дизайнерите на компанията затварят тазгодишната си иновационна серия темтични колекции със Circular Design Story и неофициалното мото устойчивостта е радост.

Последното си го измислихме сами, но какво друго да кажем за колекция, която е изработена от рециклирани и рециклиращи се материали с внимание към адаптивността на всеки модел, подчертавайки ангажимента на H&M за кръгов модел на производство? След иновативните устойчиви материали в Science Story от началото на годината, екосъобразните методи за багрене на облекло в следващата Color Story и алтернативите на кожата в Co-Exist Story, четвъртата Circular Design Story се фокусира върху кръгови платове и стратегии за производство.

Какво означава това? Драматични кройки, много къси и много екстремни дължини, точки, лъскави материи, парти пижами, панделки, лъскави текстури и още много цветни и весели пинизи, които биха докарали масиран инфаркт на всеки заклет минималист. Контрастът между бляскавите парти униформи и сериозността на темата за екологичната катастрофа е преднамерена провокация, целяща да демонстрира как устойчивите материи и похвати не са само и единствено в полето на монохромната мода.

На помощ на шведския гигант за бърза мода се притичват устойчиви компании за еко материи като Ambwercyle, Eastman Naia Renew, Reprieve Our Oceans и Vegea. Дали устойчивостта може да бъде красива и парти ще преценим на живо в началото на декември. Актуалността я има – всички луксозни и достъпни марки се надпреварват да се заиграват с темата. Колкото до кръговата икономика, можем да бъдем спокойни. Предвид нарастващата популярност на втората употреба, наемането на дрехи и това поне трима от вашите онлайн приятели да си продават старите дрехи на редовен принцип, има малка светлина в тунела.    

Колекцията H&M Innovation Circular Design Story е налична онлайн и офлайн в магазините на шведската марка от 9 декември. Цените на отделните модели са онлайн тук.