Концептуалното Audi Skysphere е същински Батмобил

Американското изложение Concours d’Elegance в Пебъл Бийч и Монтерей изглежда подходящо място за гост от бъдещето, който почита миналото на елегантните автомобили за пътешественици и задава посока за бъдещето. Зад последното изречение се крие драматично красив и изцяло електрически роудстър, който би изглеждал съвсем адекватно и дори очаквано във следващия Батман или поредния епизод на Невъзможна мисия.

Audi Skysphere е първият прототип в семейство на концептуална тройка, който подсказва ясно намеренията на германския дигант за изцяло електрическото му бъдеще и желание да реализира така наречения прогресивен лукс в бъдещетие си спортни роудстъри. Футуристичният кабриолет с две отварящи се наобратно врати съчетава спортната динамика на R5 линията и разточителният комфорт на A8 не просто като идея, ами съвсем реално с помощта на забележителна технология.

Словосъчетанието променливо междуосие звучи като налудничава идея, но е съвсем реална технлогия от електрически мотори и сложна механична система, която позволява на междуосието автомобила да се удължава (GT с дължина от 5,19 метра) или скъсява (спортен роудстър с дължина от 4,94 метра) с до 250 милиметра с едно докосване.

Корените на новия Батмобил са далеч назад във фантастичният роудстър Horch 853 от 1938, но модерните и изключително привлекателни извивки са тотално от бъдещето. Компактният кокпит е заобиколен от страхотен силует на нещо средно спийдстър и шутинг брейк с дигитални LED светлини по цялата ширина на предницата и сексапилната задница. Audi предпочитат да наричат купето на своя прототип сфера, която се върти (в преносен смисъл) около шофьора и неговия пасажер с идеята за максимален комфорт.

Когато се намира в автономен режим да движение, паркиране, зареждане и всичко останало, воланът и педалите са прибират и скриват напред, така че салонът да остане подвластен на огромен екран по цялата дължина на таблото и цялостното изживяване на панорамни гледки с чаша охладено шампанско (от разположения между пасажерите ох;адител). Седалките и другите декоративни елементи в интериора са направени от устойчив микрофибър, сертифицирано евкалиптово дърво и синтетична кожа.

Що се отнася до самото движение, електрическият агрегат на Skysphere генерира до 465 киловата мощност, която изстрелва автомобила от 0 до 100 км/ч за четири секунди. Батерията в задната част зад купето, пардон, сферата, пък е с капацитет от повече от 80 киловатчаса и позволява максимален пробег от 500 километра.

Skysphere, подобно на предстоящите Grandsphere и Urbabsphere едва ли ще влезе в производство и най-вероятно ще се завърти само в Монтерей и някой други филм или реклама. Въпреки това, запомнящият се силует, технологии и детайли от интериора и екстериора със сигурност ще се появят в много от бъдещите модели на Audi. Дори и да не ги ангажират за производител на Батмобила на Pattison.