Мотоциклетът на бъдещето (най-вероятно) е BMW

Футуристичните мотоциклети от Трон, Батман и останалите сай-фай епики са по-близо, отколкото очакваме. Високотехнологичният визьор вместо каска, тънкото облекло и автоматичното балансиране дори в покой са само три от революционните идеи в BMW Motorrad Vision Next 100 – последният прототип на немската компания по повод нейната стогодишнина, който въплъщава голямата част от идеите й за автономно придвижване на две колела през следващите три десетилетия. Основният въпрос пред инженерите на BMW е как да запазят усещането за свобода и аналогово изживяване в този противоречив, изнервящ и спорадично красив дигирален свят.

Четвъртият прототип в серията Vision след предложенията на BMW, Mini и Rolls-Royce изглежда като гост от бъдещето не само заради невероятния си дизайн, но и заради привидно фриволното отношение към досегашните мерки за безопасност, което позволява още по-добро усещане на насрещния вятър при ускорение. За щастие, BMW Motorrad Vision Next 100 не е просто концепция за дизайн, но и за абсолютно подобрена функционалност. Черната триъгълна рама (отпратка към първия мотоциклет на BMW от 1923, прословутият R32 ), белите линии и класическата форма на двигателя го нареждат моментално в гаража с останалите BMW мотоциклети с малката подробност, че този модел е задвижван от решение с нула вредни емисии.

Формата и матираните черни повърхности на прототипа са конструирани така, че да предпазват мотоциклетиста от ветровете и времето по същия начин, както и стандартните мотоциклети, а самата рама (т.нар. Flexframe) е едно еластично цяло с двете колела и всички задвижващи механизми, което променя посоката на целия мотор с едно завъртане на кормилото. Плавните маневри са контролират от силата на натискане и завъртане на кормилото – казано по друг начин, завивате леко с по-малка скорост и трябва да натиснете малко повече, за да маневрирате при по-висока скорост. Алуминиевите ребра на двигателя също се прибират при покой и разширяват като хриле на акула при движение за по-добра аеродинамичност.

Автоматичното балансиране не е приятна екстра само за моментите, в които паркирате и иначе би било необходимо да го оставите на степенка. Асистиращите системи на BMW Motorrad Vision Next 100 му позволяват да остава стабилен през цялото време, което повишава сигурността не само при добрите мотоциклетисти, но и при абсолютните аматьори. Основната функция на визьора да пази от вятър в този случай е допълнена мощно от възможността мотоциклетиста да вижда всички необходими данни за идеалната крива на пътя и показателите на своя мотор директно пред очите си, без да се разсейва и само когато иска или когато се налага. Дори да се замотаете, мотоциклетът може да предвижда критични ситуации на пътя и се коригира сам, за да ви предпази от злополука според условията пред себе си. Къде остава удоволствието от свободното препускане обаче? Инженерите на BMW се кълнат, че карането на мотоциклет си остава напълно автономно, аналоговото изживяване е много по-силно отпреди и дигиталният помощник се намесва само, когато ездача иска или е абсолютно необходимо.

Кожените якета и тежките протектори остават в историята. Ветро и водоустойчивото облекло за този прототип може да се загрява или охлажда само според пулса, температурата на тялото, околната температура и условията навън. Зоната около шията и врата може да се напълни с въздух при по-висока скорост, за да освободи част от прешлените от стандартното досега напрежение. Идеята на този привидно смъртоносен костюм и липсата на системи за сигурност в него е силната вяра в интелигентните системи за безопасност на мотора, които ги правят излишни. Помислено е и за навигацията чрезс сигнали с вибриращи елементи в краката и ръцете, които подсказват и за достигането на максимален наклон на машинката.

Повече за революционния прототип на BMW може да прочетете в страницата на проекта или просто да изгледате презентационното видео с инженерите.

Мотоциклетите на BMW са тук.