Последната книга на Ясен Григоров е игра за деца и възрастни

© Яна Лозева

Когато си поговорихме с него в началото на годината, Ясен Григоров само спомена мимоходом за предстоящите си проекти. Първият от тях вече е по книжарниците. Новата книга на българския автор, илюстратор, режисьор и въобще доста симпатичен мултидисциплинарен артист се казва Ако бях цвят, издадена е от неговите приятели от издателство Точицаи кани деликатно да се включим в игра, в която да оставим мисълта си да рее свободно по света.

Не, Григоров не е направил класически пътеводител за деца, а красиво изрисувана книга, която провокира да си се представим като облак, като къща, като топло палто, обгърнало бодър планинар и като стена за лепене на музикални плакати. Основият въпрос обаче е един основен: какви бихме били, ако бяхме нещо червено или жълто или синьо?

© Яна Лозева

Редакторите от издателство Точица отбелязват познатата препратка към една по-стара игра, позната още на сюрреалистите. В нея група приятели трябва да разпознаят неназования човек тъкмо по образите, които би приел, ако беше закуска, час от деня, елемент от облеклото и така нататък. Ако бях цвят на Ясен Григоров обаче е нещо различно, защото самият читател избира какво да бъде и как да се завърне към първоначалния си образ.

Книгата на Григоров учи на вглеждане и търсене на скрити детайли в илюстрациите и текста, които се разкриват само след постоянно разгръщане и многократно спиране. Без излишни шокиращи елементи, а само с деликатна покана да се замислиш и да се възползваш от някоя от безкрайните възможности. Така написано, най-вероятно звучи малко отвеяно и сюрреалистично, но последната книга на Григоров е наистина приятно изживяване за деца и възрастни (последните могат да си припомнят и неговия Телогинариум от по-рано през годината), но и потентно доказателство за неговата световна класа.

© Яна Лозева
© Яна Лозева
© Яна Лозева
© Яна Лозева
© Яна Лозева
© Яна Лозева
© Яна Лозева
© Яна Лозева
© Яна Лозева
© Яна Лозева
© Яна Лозева
© Яна Лозева

Ако бях цвят (твърди корици, Точица) на Ясен Григоров струва 18 лева онлайн тук.