ГАЛЕРИЯ: Космически графики от Съветския съюз

Колкото и да не ги харесваме като идеология, комунистите имат доста развито въображение в представата за опознаването на близкия и далечен космос. Графичното пресъздаване на последната граница от съветската страна на Желязната завеса е обект на дебела монография от Phaidon, която внася ред и пояснения в болезнената тема.

Макар Съединените щати да печелят космическата надпревара, СССР дълго време е начело в повече от едно отношение – първият сателит, човек и куче в космоса, първата лунна сонда и първата космическа разходка са малка част от постиженията от втората половина на ХХ век. Както споделя Александра Санкова, директор на московския музей на дизайн и автор на Soviet Space Graphics: Cosmic Visions from the USSR, именно руски учен е човекът, успял да разбере как да напуснем пределите на земята.

Млад техник, брой 10, 1964, илюстрация на Р. Авотин към материал за космическия парник, описващ създаването на подходяща среда за отглеждане на растения в космоса

Още през 1903, руският учен и философ Константин Циолковски пресмята скоростта, която е необходима да се изведе космически кораб в околоземна орбита с гориво от течен кислород и водород. Теоретичните му разработки за изследване на космическото пространство с помощта на реактивен двигател и общуването с разумни същества от други планети и светове са писани по време на отшелническия му живот като учител в покрайнините на Калуга (Западна Русия) в края на ХIX век. Октомврийската революция от 1917 и нейния стремеж към пробуждане на чувство на чест и превъзходство в населението помага за разпространението на идеите на този истински човек от народа.

Млад техник, брой 10, 1964, илюстрация на Е. Авотин към същия материал за космическия парник

Любовната афера между СССР и космическата наука в художествен и нехудожествен вариант обаче съвсем не свършва с Циолковски. Студената война изкарва на почит многобройни научнопопулярни списания, които служат за катализатор на общественото внимание и са насочени към всички членове на обществото – от деца до възрастни, от аматьори до професионалисти. Съдържанието е концентрирано върху всевъзможни научни и поп-културни статии, манифести и чествания на национални постижения, без да пропускат и всевъзможни ревюта на събития и разкази с научно-фантастична тематика.

Знание-сила, брой 2, 1949, илюстрация на K. Арцеулов за интервю с Василий Романюк – първият човек, успял да скочи с парашут от 13 хиляди метра височина

Soviet Space Graphics събира на едно място над 250 от най-добрите примери за илюстративно съдържание от това време. Извънземната колекция на космически илюстрации от съветско време е носталгично пътешествие в Русия по време на Студената война, което се случва в години на геополитическа несигурност и триумф на научно-популярната литература като инструмент на държавната идеология и пропаганда. Смели открития, научни иновации, футуристични визии и близки срещи от третия вид – макар често пъти спекулативни, съветските космически илюстрации на лунни бази, ракети с фотонни двигатели, летящи автомобили, самолети с ядрени двигатели и машини за телепатия са чудесен поглед към въображението на една различна система.

Soviet Space Graphics (твърди корици, 240 страници, 267 илюстрации, Phaidon) на Александра Санкова струва 56 лева онлайн тук.