Naomi Campbell излиза във фетишистка кутия

© Mark Seelen/ Mert Alas & Marcus Piggott

© Mark Seelen/ Mert Alas & Marcus Piggott

Предприемач, активист, скандалджия, агент провокатор и абсолютно безсмъртен революционер, 90-тарски супермодел и яростна пантера от времената, в които поп културата беше изпълнена със съдържание, а не с глупости. Naomi Campbell не спира да впечатлява света от 15-годишна не само със запомнящия се външен вид и неповторимо отношение, но и със знаменитата решителност и непукизъм, с които приема съдбата да бъде първия чернокож модел на кориците на френския Vogue и списание Time, да не говорим и за стотиците корици, безброй фотосесии и рекламни кампании и знакови снимки с най-добрите фотографи в света. И макар Naomi да умее безпогрешно да се забърква във всякакви скандали с кървави диаманти, наркотици, руски и италиански милионери, 45-годишната англичанка е един от малкото истински забележителни феномени в модната индустрия през последните три десетилетия.

© Mark Seelen/ Mert Alas & Marcus Piggott

© Mark Seelen/ Mert Alas & Marcus Piggott

Неслучайно, Benedikt Taschen и редакторите на немското издателство прекарват седем години и половина за сглобяването на огромно колекционерско издание в два тома и ограничен тираж, което прави обзор на най-доброто от кариерата на Naomi с автобиографичен текст и знаковите фотографии на имена като Мert Alas и Мarcus Piggott, Richard Avedon, Anton Corbijn, Patrick Demarchelier, Steven Meisel, Helmut Newton, Herb Ritts, Paolo Roversi, Mario Testino, Ellen von Unwerth и Bruce Weber, без да забравяме за такива фотосесии като танцуващата ала Josephine Backer Naomi на плажа в Довил от Peter Lindbergh за италианския Vogue или надбягването с чита от Jean-Paul Goude за американския Harper’s Bazaar. По-малкото томче на снимката горе пък съдържа много подробни разкази за живота на Naomi от първо лице, илюстрирани с много корици, реклами, лични снимки, кадри от видеоклипове и какво ли още не, които разкриват живота на Campbell от тинейджърските години до светкавичния супер успех и работата с велики дизайнери като Azzedine Alaïa, John Galliano, Marc Jacobs, Karl Lagerfeld и Gianni Versace.

© Mark Seelen

Дори и да не я харесвате за сметка на Helena Christensen например, няма как да не се оцените жестоката кутия на това лимитирано издание, изработена от легендата на английското поп арт изкуство Allen Jones, известен и като човекът със фетишисткото обзавеждане, бащицата на поп арта от 60-те и онзи мултидисциплинарен творец (скулптура, изобразително изкуство, литографии и какво ли още не), който умее да смесва женските форми с иконографията на града и спектакъла на консуматорството. Та, както е видно от снимките, Jones разчита на стилизирани кунтури и много гладки (направо пластмасови) повърхности, за да провокира желание за докосване на този правоъгълен и много символичен женски торс и бюст. Бонусът на кутията на това издание с цена като за олигарси е че можете безпроблемно да я закачите на стената като доста атрактивно произведение на съвременното изкуство.

Ляво: Vogue Italy, 1996 © Paolo Roversi/ Дясно: Кутията на книгата като произведение на изкуството за стената вкъщи © Mark Seelen

Ляво: Vogue Italy, 1996 © Paolo Roversi/ Дясно: Кутията на книгата като произведение на изкуството за стената вкъщи © Mark Seelen

Harper’s Bazaar USA, 2009 © Jean-Paul Goude/ Taschen

Harper’s Bazaar USA, 2009 © Jean-Paul Goude/ Taschen

Гигантската монография Naomi Campbell (1000 копия, твърди корици, четири разгъвки, 496 страници + още едно томче с 368 pages и работата на легендарния поп aртист Allen Jones, Taschen) струва 3000 лева и може да бъде поръчано онлайн тук. 200-те допълнителни копия с принт на Jean-Paul Goude или Paolo Roversi струват двойно повече.