Креслото на Waiting for Ideas е екстра за бетон и автосервизи

Парижанинът Jean-Baptiste Anotin обича да се вдъхновява от своето детство. Създателят и творчески директор на дизайн студиото Waiting for Ideas се шмугва в pinterest-а #boyscoutofficeideas с No Seat Belt Required – ръчно моделирано и направено кресло, което съчетава хармоничните меки криви и остри ъгли от шаситата на съвремените автомобили.

За разлика от други популярни скорошни фаворити като Hortensia и DS-707, креслото на Waiting for Ideas постига своя индустриален силует без използването на дигитална програма за 3D моделиране, а само с ръцете и усета на Anotin да създава неща с ръце с метода проба-грешка. След като прави многобройни прототипи от картон, за да изпробва формата и дълбочината на седалката на No Seat Belt Required, дизайнерът се спира на квадратната форма за основата.

Следващите експерименти са със стари и счупени капаци на автомобили, за да разбере как точно може да ги извие и въобще как алуминият се държи под напрежение. Добрата новина е, че се моделира и тегли лесно, но не може да издържа достатъчно голямо тегло, затова Anotin добавя поддържащи метални пръти, за да закрепи положението.

Очевидно упражнението по формообразуване е било успешно, защото Anotin съединява двете части на своето кресло много внимателно само на шест места, преди да го довърши с полиуретанова пяна, допълнително шлайфане и боядисване първо с черна, а след това и с хром боя. Всичко от-до в семейната работилница, както си му е редът.

Повече подробности за креслото No Seat Belt Required на Waiting for Ideas има тук.