Готини инсталации и изложби от седмицата на дизайна в Милано

Инсталацията на Luca Guadagnino в миланскат агалерия Spazia RT

След двугодишно прекъсване и стегнато Supersalonе през септември, седмицата на дизайна в Милано се завръща на предпандемичното си интензивно ниво с натоварена програма от стотици изложби, инсталации, продуктови премиери и дълги опашки на тротоара пред претъпкания Bar Basso. Освен акцентите от голямото мебелно изложение Salone del Mobile, ето кои бяха най-интересните изложби и инсталации от така нареченото Fuorisalone миналата седмица:

Италианската модна марка Aspesi испанската архитектка Patricia Urquiola правят инсталация с прословутата Instagram серия от Post-it листчета с написаните на ръка послания от Etel Adnan, Michelangelo Pistoletto, Philippe Parreno, Virgil Abloh, Koo Joeng-A, Precious Okomon и Douglas Coupland, събрани от куратора Hans Ulrich Obrist.

Американският производител на обзавеждане за баня Kohler разполага създадената специално за вътрешния двор на невероятното Palazzo Del Senato инсталация на име Divided Layers, с която да представи своята колаборация с Daniel Arsham – 3D-принтирана мивка.

Шоурумът на италианската компания Poltrona Frau излага последната си колаборация с Felipe Pantone и неговата интерпретация на стола Archibald от Jean-Marie Massaud по случай 110-ия си рожден ден. По-интересното преживяване обаче е в огледалния павилион на двора с видео за света на Poltrona Frau.    

© Mattia Iotti

Курираната от Frederic Chambre инсталация Reborn Project в Nilufar Depot събира четирима дизайнери (Flavie Audi, Martino Gamper, Federica Perazzoli и Andrea Zucchi) и техните обекти, създадени от изостанала стока и архиви на галерията на Nina Yashar.

Alessi отбелязва своята стогодишнина в Galleria Manzoni с мащабна инсталация за последната си колаборация с Virgil Abloh и неговите прибори за хранене – част от новата серия Occasional Objects с лондонското студио на покойния дизайнер Alaska Alaska.

Memphis Again в Триеналето на Милано © Delfino Sisto Legnani

Ако трябва да отличим една-единствена изложба в тазгодишната програма на Триенале (музеят на италианския дизайн в Млано), няма как да не изберем Memphis Again – експозиция с над 200 обекта и обзавеждане на прочутата американска група, създадени между 1981 и 1986 и изложени в средата по протежението на дълга правоъгълна зала със саундтрак от електронния продуцент и диджей Seth Troxler.

© Delfino Sisto Legnani

От началото си през 2018, груповата експозиция Alcova винаги е едно от трите най-интересни места в миланската седмица на дизайна. Местейки се между изоставени сгради някъде в столицата на Ломбардия за всяко следващо издание, тазгодишната изложба се намесва леко в интериора на сградите и ландшафта на парка с изоставена военна болница, пералня и девически манастир, за да представи най-новите идеи на Sabine Marcelis, Otherside Objects, Laufen, Trame, Tableau, Zeitraum, Objects of Common Interest, Snøhetta, Studio Plastique, Fornace Brioni и много независими дизайнери и нови таланти.

Lambert & Fils ангажира миланското дизайн студио DWA за второто издание на Caffè Populaire – едноседмична градина за напитки с красив фонтан, който да подчертава новите предложения на канадския производител на осветителни тела.

Британският дизайнер Tom Dixon празнува двайсетата годишнина на своето едноименно студио с изложба и парти в Palazzo Serbelloni, където са изложени някои от неговите най-разпознаваеми столове, канапета, аксесоари и обекти и техните най-нови инкарнации.

Макар да я определят само като нещо средно между инсталация и изложба, Accanto Al Fuoco (Kрай огъня) на Luca Guadagnino и неговото студио SLG си е направо готов филмов декор за някой от следващите филми на италианския режисьор и интериорен дизайнер. Двете свързани помежду си помещения в галерия Spazio RT хипнотизират с геометричните мотиви и текстура на панели от дървесина и луксозен текстил. Направените специално за инсталацията килими пък са колаборация с La Manufacture Cogolin, а величествените камини са от сив камък и бежове порцелан.

Повече информация за изложението Salone del Mobile има ТУК.